懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實講真,我梗係諗清楚先辭職啦⋯⋯
有左之後,我經常都訓得唔好,睡前質素好差,好多時真正熟睡已經係就天光個陣,但個陣又已經要趕起身番工,早餐都食好少,每一日(除左星期六,日好點)就係咁惡性循環。

因為睡眠質素太不濟,我工作表現都連帶差左好多。因為工作表現唔好,壓大都大左,心情都好差,有老公陪都好點,如果得自己一個,好似搭車,係屋企個陣都會好低落,諗住番工點呢,番工點呢,完全停唔到自己去諗。

同埋醫生冇講,但我嘅體重又3個月開始都而家係冇重過...我都好担心同想安胎。

但上星期交辭職信俾老闆個陣,老闆好驚訝話點解辭呀,咁我就講晒我身心嘅情況,係呢一刻BB健康最重要,同老公暫時support到家庭,所以辭職。但老闆話我不如俾2星期sick leave,你抖抖啦,諗清楚啦,但記得拎醫生紙proof你可以放2星期呀。同埋你辭職會冇晒benefit 加,我個刻完全講唔過我老闆。但老闆又講話,我放假個陣邊個back up我呢? 我真係完全唔夠講下,答應番去再考慮下。

我亂職要2個月通知加(emoji),辭得泥都7個月啦,我只係想安胎咋。最衰上次唔夠定力,老公每日都提我記得辭職

希望今日再辭定力夠成功呀(emoji)

洋房

你老闆好好,不如提議停薪留職

大宅

Joanne1988 發表於 17-5-5 09:28

頭3個月無重過是正常,不用擔心,3 個月之後就慢慢肥。支持你resign, 有壓力會影BB 發展!

水晶宮

如果已經決定左就堅持。

別墅

停薪留職啦, 好老闆唔易搵!!

同埋我覺得你有少少有抑鬱, 睇下醫生好d, 加油~

男爵府

開心吸收勳章

我都辭左做到六月尾安胎,日日半夜起身去廁所真的精神麻麻同好攰。另外同公司傾左改返part time,一來有少少收入,二來日日在家又怕自己太懶散唔願郁,隔日返下走動下也好。你也可以考慮一下

大宅

今個月開始唔使返工做野
岩岩過左無幾已經好悶
如果可以既睇下可唔可以傾下減工作量或轉兼職
如果有人肯請大肚婆
我想返工多d

象牙宮

老闆好驚訝話點解辭呀,咁我就講晒我身心嘅情況,係呢一刻BB健康最重要,同老公暫時support到家庭,所以辭職。但老闆話我不如俾2星期sick leave,你抖抖啦,諗清楚啦,但記得拎醫生紙proof你可以放2星期呀。同埋你辭職會冇晒benefit 加,

你的老板真係好!

或你那个行業缺人? 難找人? 还是你是專業人士?

你邊行?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Cathy2017 發表於 17-5-5 09:43
停薪留職啦, 好老闆唔易搵!!

同埋我覺得你有少少有抑鬱, 睇下醫生好d, 加油~

但因為我會自己照顧個BB到佢成番身,因為99未必幫我日日照顧到,我阿媽都幫唔到照顧,因我對落仲有2個妹讀中學大專,本身揾緊工人,但又突破話唔嚟,又再揾過,但agant又同我講話印尼齋戒月冇咁易揾...如果停薪留職都唔知可唔可以停到咁耐...唉

別墅

Joanne1988 發表於 17-5-5 10:20
但因為我會自己照顧個BB到佢成番身,因為99未必幫我日日照顧到,我阿媽都幫唔到照顧,因我對落仲有2個妹讀 ...
我同你一樣, 都係19w now, 好感恩一直都食得瞓得, 仲唔會覺得攰日日都搵街周圍去, 如果我同你一樣都係瞓唔到, 可能我都已經遲左職, 因為我公司無可能俾我停薪留職, 而家bb既健康先係最重要, 休息多d bb先會長大, 心情都好重要, 如果你真係頂唔順就下定決心怏d resign啦~

大宅

睇下你工作壓力大唔大, 唔想心裡壓力大就辭, 我本身做全盤會計, 比較有壓力, 所以我辭咗.

大宅

333s 發表於 17-5-5 10:17
老闆好驚訝話點解辭呀,咁我就講晒我身心嘅情況,係呢一刻BB健康最重要,同老公暫時support到家庭,所以 ...

在我公司,我的位置比較特別同對同事講,都可以說比較專門,我是管美容顧問的,如果我走左,其他同事未必會有經驗管過。我一走,公司是要請人的。

但我除左做管人外,我都會做其他對客入貨的事宜,但我冇這方面的經驗,一直之來做都很吃力...唔識做,做得都幾辛苦

大宅

回覆樓主:

我之前辭職老闆都是建議我停薪留職,但因為我份工都大壓力,好多時都要OT,我自己是高齡,加上之前有小X的經歷,最後都是生B之前辭職。

現在我是FTM,仔仔已經7個月。

樓主如果經濟許可,我覺得為自己好,為BB好,放棄份工,休息多d,好好安胎。雖然話停薪留職,但到時老闆有問題問你,又會打電話問你公事,其實個壓力仍然係度。

象牙宮

Joanne1988 發表於 17-5-5 11:04

管美容顧問 可
停薪留職, 正呀。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

我都暫時停職左,無野緊要得過身體同bb, 工同錢可以再搵過,bb唔係話有就可以有,要有決心d

水晶宮

睇嚟老細好唔想你走,不如你同老細商量下,等你安好胎再返去幫手

大宅

好媽媽 支持你
如果你husband 可以back up 到 無問題喎

珍珠宮

你老細真係好好人士,如果我係你都會好矛盾,如果停薪留職可以既話,我都肯。畢竟呢一刻你身心都適應唔到工作,為左bb都係要做出取捨。

複式洋房

你老闆都幾好人喎,我果個衰到爆囉!我同佢講有左,佢問我:你諗清楚架啦?做乜咁吾小心呀,你真係生呀?你仲好細咋喎!
好似想勸我吾要個bb咁,我心諗:就黎30歲啦仲叫細呀⋯⋯
我果個老闆就真係衰到爆⋯又吾理我有左幾辛苦,日日都話我工作差左,真係想鬧爆佢!
所以你吾好辭職啦,聽佢講,拎SL抖下啦 得閒就請病假啦!

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

好工好難搵架

先攞兩個星期 sick leave 用呢啲時間諗得清清楚楚

同C6 一齊計清楚條數
比如說如果辭左職只靠 C6 份糧 做FTM
可以支持幾耐
又會唔會要處處慳住駛?會唔會影響左BB?
生B 後都好多駛費
要計得好清楚

首頁

尾頁

跳至