嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔2歲半,出世有耳前廔管,依幾日發現個洞仔有的污租塞住,我怕遲的會發炎,應吾應該去兒科或門診,叫醫生寫紙專介去醫院睇耳鼻喉科做手術??
但問題係而家冇腫冇痛,醫生會吾會覺得小問題吾洗寫紙??但到發炎時又怕佢會好辛苦

大宅

我個仔都有,醫生話無發炎無腫唔洗特別理佢。你個bb2歲有無發過炎?如果無我覺得唔洗理佢。
我屋企人都有,而家都廿幾歲從未發過炎。

大宅

GOGOASIA 發表於 17-5-8 22:06
我個仔都有,醫生話無發炎無腫唔洗特別理佢。你個bb2歲有無發過炎?如果無我覺得唔洗理佢。
我屋企人都有, ...

甘清潔呢??有無點特別要清潔?

大宅

無刻意清潔呀

大宅

GOGOASIA 發表於 17-5-9 02:19
無刻意清潔呀

但個洞仔有污租耶塞都冇問题?吾洗擠?
Hi siusiu1122, 耳前廔管係先天形成嘅,在皮膚表面上見到一個小凹洞,平時可能會有D皮脂分泌和皮屑,儘量唔好抓它、揉它、刺激它,更加唔好搵嘢去挖它,偶然有D乳白色異味的分泌物流出都唔好擠壓它,要保持它表面乾淨.冇發炎就唔一定需要開刀切除架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-5-9 10:10
Hi siusiu1122, 耳前廔管係先天形成嘅,在皮膚表面上見到一個小凹洞,平時可能會有D皮脂分泌和皮屑,儘量唔好 ...

好,甘即有發炎至考慮切除都吾怕?
如果小朋友冇唔舒服,一般都唔洗太擔心,媽媽可以觀察有冇紅,腫,痛,熱嘅情況,如果有呢D發炎徵象就要帶小朋友去睇醫生嘞!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Fb有個專頁,好多媽媽都有呢個經驗,你得閒可以睇下,佢地個啲小朋友都係發炎先要做手術。你唔洗太擔心。

首頁

尾頁

跳至