自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

是咁的~新搬嚟個鄰居,有三個細路,最大嗰個應該唔到十歲,每晚全家大聲講嘢、玩、鬧,直到半夜十二點幾,我完全可以聽到佢地講乜!
我明小朋友係要玩,但都半夜啦!唔係間中,係晩晚如是,好嘈、好煩!
我屋企人每日都要早起身,而家開冷氣瞓都好d,喺房都隔到音,如果冬天,佢地唔瞓,即係我地都唔洗瞓
比著你地會點做?

男爵府

濛查查 發表於 17-5-10 00:03
是咁的~新搬嚟個鄰居,有三個細路,最大嗰個應該唔到十歲,每晚全家大聲講嘢、玩、鬧,直到半夜十二點幾, ...

一係打管理處投訴,一係寫封信過佢,話佢知你感受到的,入信箱/ 寄

大宅

回覆樓主:

咁细個都可以过十二点瞓?唯有每晚11.00後打去管理處

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果每晚,先搵管理處,唔得就報警。企佢門口,應該好大聲。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

講開嘈到鄰居,我最近都衰左一次
話說晚上,不過未10點,兩個細路坐係我房地上玩強力磁石粒,係細細粒好似保濟丸咁大,佢哋把磁石粒由地下一邊彈去另一邊,因為太細粒,我哋聽唔到聲,冇理佢哋。點知管理員上門話樓下住戶今日唔舒服早瞓,話聽到拉櫈聲,咁我一開始話冇人拉喎,跟住諗到係咪兩個細路係地下玩嘅聲,因為係主人房。咁即刻同管理員講可能係佢哋坐係地下玩,d聲太應,即刻叫停佢地。之後管理員亦冇再上黎。
有時我地以為好細聲或者唔為意嘅聲,可能對鄰居做成好大滋擾。
左鄰右里,客客氣氣,應該ok。
真係冇改善就報警。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

是咁的~新搬嚟個鄰居,有三個細路,最大嗰個應該唔到十歲,每晚全家大聲講嘢、玩、鬧,直到半夜十二點幾, ...

有d人對聲音特別敏感,我都係,少少聲都聽到,不過我好彩,倦我可以好快訓著。
或者耳塞可以幫到你~可以好靜咁訓覺~

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

同管理處反映,要求佢哋跟進

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

仲唔瞓?d細路唔使返學?

伯爵府

十蚊靚菜 發表於 17-5-10 00:16
一係打管理處投訴,一係寫封信過佢,話佢知你感受到的,入信箱/ 寄

寫信好提議

伯爵府

PP_Couple 發表於 17-5-10 13:09
講開嘈到鄰居,我最近都衰左一次
話說晚上,不過未10點,兩個細路坐係我房地上玩強力磁石粒,係細細粒好似 ...

報警又唔好,佢地搬咗嚟之後,每一晚都係咁,仲要係唔停!我對聲音冇特別敏感,而我亦全程可以聽到佢地噏乜

伯爵府

debbyma 發表於 17-5-10 13:26
仲唔瞓?d細路唔使返學?

唔知,可能佢地係天材卦

水晶宮

寫信好 可以諗清楚點寫 點用字
客客氣氣 相信佢都會改善
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

伯爵府

蕃茄薯仔湯 發表於 17-5-10 13:31
寫信好 可以諗清楚點寫 點用字
客客氣氣 相信佢都會改善

希望啦!我都唔想報警,嚇親d小朋友

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

比樓上聲音騷擾真係好慘, 我之前租過一個單, 樓上有2兄妹, 亞哥應該係初中生, 日日都澎澎聲咁嘈, 由我7點返到屋企直至夜晚10點左右先停, 我開頭以為佢地響間屋到跑跑跳跳, 所以跳到澎澎聲, 但我奇怪點解佢地可以咁好精力日跳夜跳, 我投訴過n次管理處, 管理處都知好嚴重, 因為佢地有入我間屋聽, 亦都有一齊上去佢間屋門口聽, 好肯定d聲音係佢地制造出黎。我試過自己上去都冇用, 每次工人姐姐只肯開小小門, 話亞sir同mon唔響屋企, 冇人嘈, 死都唔肯認。後尾管理處話佢地都冇辦法叫我直接報警, 我都試過, 全部都唔work, , 警察告誡完佢地之後只係靜一陣又繼續嘈, 後尾我有一日病左4點零返屋企, 同個亞哥撞同一齊返屋企, 佢拎住個藍球響大堂等係咁拍, 我知佢認得我, 佢仲特登望住我個樣好威咁拍波添, 我先明白完來澎澎聲係佢響間屋到打藍球。最尾我忍到租約一完就即刻搬走。管理處話其實有同佢父母講過, 佢父母話冇辦法, 父母返左工得工人睇住2兄妹, 佢2兄妹要做d咩佢地都管唔到。吹漲, 我想講有小朋友唔係大晒架。

珍珠宮

Bear990215 發表於 17-5-10 14:07
比樓上聲音騷擾真係好慘, 我之前租過一個單, 樓上有2兄妹, 亞哥應該係初中生, 日日都澎澎聲咁嘈, 由我7點返 ...
我樓上個小朋友4、5歲,有一排又係拍藍球,忍左幾日上去同工人佢講,我係非常好笑容及有禮,個工人同主人講返,當晚成家人同保安話要入屋聽下,佢都算好,當我面教返小朋友,但佢走之前叫我下次搵保安上去講,話我上去會嚇親佢工人。

男爵府

好媽媽勳章

濛查查 發表於 17-5-10 13:30
報警又唔好,佢地搬咗嚟之後,每一晚都係咁,仲要係唔停!我對聲音冇特別敏感,而我亦全程可以聽到佢地噏 ...

當然唔係一黎就報警,客客氣氣講,因為好多人10點幾11點就瞓,而12點仲咁嘈就要收斂下,文明人應該先講道理。
講唔聽就唔好怪報警處理。

首頁

尾頁

跳至