興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大台8:30播套新射鵰,睇咗半集已經心癢癢又拎番套射鵰黎睇,唔知有無人都一樣?

男爵府

改造人 發表於 17-5-10 18:59
大台8:30播套新射雕,睇咗半集已經心癢癢又拎番套射雕黎睇,唔知有無人都一樣?
...

男爵府

花露水 發表於 17-5-10 23:27

(我套廿年前嘅舊版

大宅

百讀不厭

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我D書留晒喺香港冇帶嚟,不過而家去圖書館都借到,網上睇或手機app都有,其實幾年又重睇一次,每次睇都有不同得著。

BTW,係射鵰英雄傳,雖然鵰雕相通,不過原書名係用個鵰字,唔好怪我比較執著。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 17-5-17 14:46
我D書留晒喺香港冇帶嚟,不過而家去圖書館都借到,網上睇或手機app都有,其實幾年又重睇一次,每次睇都有不 ...

係喎!我用國語拼音打,無留意到隻字唔同咗,改番先!

男爵府

rose-mag 發表於 17-5-17 14:46
我D書留晒喺香港冇帶嚟,不過而家去圖書館都借到,網上睇或手機app都有,其實幾年又重睇一次,每次睇都有不 ...

你都係移民人士?我當年去外國又係留晒成套起香港,好掛住 而家回流咗嫁人搬屋嘅時候第一件事係起娘家搬番套書走
雖然電子版好容易有,但始終係掀番自己黃gum gum嘅大大本舊版最有味道

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

改造人 發表於 17-5-17 16:29
你都係移民人士?我當年去外國又係留晒成套起香港,好掛住 而家回流咗嫁人搬屋嘅時候第一件事係起 ...

我移民十幾年啦,當年未知自己會唔會回流,所以好多書都冇帶走,後來結婚生完小朋友都冇時間,d書留晒俾細佬妹,叫佢地唔要就送俾人,而家冇諗過回流啦,小朋友讀書呢邊冇香港咁辛苦,不過佢地中文只會聽同講,讀寫對佢地太難啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 17-5-17 22:09
我移民十幾年啦,當年未知自己會唔會回流,所以好多書都冇帶走,後來結婚生完小朋友都冇時間,d書留晒俾細 ...

哈我同你啱啱調番轉,我就係90年代時已經移民,而家回流咗都就快十年添喇番到黎香港先結婚生仔!我返黎時你先去~
其實你咁鍾意睇書,如果仔女承繼到你呢個興趣,就算學校唔教中文都一樣ok! 我自己都係起香港讀中文讀到小學五年班咋!但移民之後反而多咗空間去睇書,小六時開始睇李碧華呀、瓊瑤呀,到初中睇晒全套金庸,中文已經好過晒留返起香港讀書嘅舊同學。畢業第一份工d senior成日都問我d中文係邊個教,我次次都答「金庸!」所以介紹小朋友睇金庸係好緊要

男爵府

改造人 發表於 17-5-18 15:11
哈我同你啱啱調番轉,我就係90年代時已經移民,而家回流咗都就快十年添喇番到黎香港先結婚生仔! ...

我回流時運埋成套金庸返嚟 唔捨得掉
舊版睇開有感情

版主

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都想睇小說版呀!
本身好鍾意拎住一本本嘅書咁樣睇,
但而家貪方便想試下用 apps 睇,
請問有無好 apps 介紹呀? Apple device!

男爵府

olivia0815 發表於 17-5-19 08:53
我回流時運埋成套金庸返嚟 唔捨得掉
舊版睇開有感情

我回流後而家都比咗書架最靚嘅位供奉套書
舊到書名都甩晒色,證明飽歷風霜!

男爵府

JasmineBaby 發表於 17-5-19 11:37
我都想睇小說版呀!
本身好鍾意拎住一本本嘅書咁樣睇,
但而家貪方便想試下用 apps 睇,

我係古代人,未用電子產品睇過書唯一係果時用電腦/手機追睇過高登「紅van」,一次咁大把~
睇下其他jm會唔會幫到你~

版主

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

改造人 發表於 17-5-19 12:31
我係古代人,未用電子產品睇過書唯一係果時用電腦/手機追睇過高登「紅van」,一次咁大把~
睇下其 ...

睇實體書嘅感覺其實好好多架!
不過嫌佢大本,拎出街唔太方便!

男爵府

JasmineBaby 發表於 17-5-19 12:32
睇實體書嘅感覺其實好好多架!
不過嫌佢大本,拎出街唔太方便!

成本拎出街先型嘛,你諗下起地鐵度打開本大金庸,幾咁霸氣

版主

改造人 發表於 17-5-19 13:05
成本拎出街先型嘛,你諗下起地鐵度打開本大金庸,幾咁霸氣

其實我都有咁諗過!

男爵府

改造人 發表於 17-5-19 12:28
我回流後而家都比咗書架最靚嘅位供奉套書
舊到書名都甩晒色,證明飽歷風霜!

正呀
我見你英文書都睇
得閒交流吓好書

男爵府

olivia0815 發表於 17-5-19 22:52
正呀
我見你英文書都睇
得閒交流吓好書

係呀我睇得好雜架不過而家少咗睇書喇自從生咗小朋友之後!英文都淨係Dan Brown出一本就睇一本,無乜再睇其他!中文都淨係村上春樹佢出一本我追一本咁。
係呢排狂刨射鵰先又變番書不離手好耐未試過lu

你又睇開d咩架?

男爵府

改造人 發表於 17-5-20 00:19
係呀我睇得好雜架不過而家少咗睇書喇自從生咗小朋友之後!英文都淨係Dan Brown出一本就睇一本,無 ...

Da Vinci Code嗰陣都好迷,最近期一本係inferno lu,無特別追新書
呢排偏向睇fantasy,但lord of the rings就睇極都睇唔完
有小朋友之後睇書時間真係少咗好多呀

首頁

尾頁

跳至