親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

e+好多泰國平團, 參加那間好呢??

打算帶埋個女去泰國, 參加超值抵玩五天團, 唔知好唔好 同埋邊間比較好呢, 有無人巳經去完番左0黎啦!!

真係好想平平地一家去旅行輕鬆下呀!! hehee
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

大宅

Re: e+好多泰國平團, 參加那間好呢??

我報左星晨,超值抵玩五天團,搭國泰,有1晚住4星酒店,27號出發,大人$1599,小童$1099. 我第一次參加星晨,都唔知好唔好.
團費+airport tax+insurance 已經比左$5360,仲未計導遊費@$400+thai airport tax@$100,再要比$1500. 平平地一家去旅行都要預1萬.
你諗住幾時去旅行呀?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

複式洋房

janetc,

我都係報左星晨呀, 不過係hk$999大小同價果隻, 會於十月九日出發, 七個+ 起團費+airport tax要比hk$8,700(因要請埋老爺奶奶&自己爸爸&媽媽), 唉!去完回來就要節衣縮食一段時間啦!

做女時第一次去泰國都係跟星晨, 都ok啦.
你個小朋友幾大呀? 我個女3yr old, 你有無一d特別既準備for佢去旅行呀??
去完番黎煩請報料. THANK YOU!!!!
祝旅途愉快
:mrgreen:
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

大宅

Hi hoppergirl007,
咁'橋'既. 大家都係報左星晨.
原本我老公都叫我揀$999團,touchwood...我驚死所以揀國泰,因我仲有個女ma...touchwood...
你好勁呀! 同埋老爺奶奶&自己爸爸&媽媽去旅行,太多人去旅行到時多意見,我怕怕. 我試過同奶奶姑仔去thailand,夠膽死係人妖show入座時沒有預留位給我,而跟後的又唔肯坐過一個位,攪到我要坐開第2行,幾冇引.
我仔仔4歲,第一次搭areoplane,我會要求坐window seat. 所有人都睇左醫生取平安藥,仔仔會加探熱針,凡士林,退熱貼,塞肛藥,蚊怕水,零食,風褸,奶粉sample等等. 你幫我睇下有冇miss左d野係冇提到而又有需要帶呀! thanks.
去完番黎一定報料!

大宅

計埋導遊,10個人,正!

別墅

janetc,

你漏了講蒸餾水,同小朋友去 travel ,這是不可小的。
[img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12708/normal_100_0005.jpg[/img]

子爵府

Tell me more after you come back either it's valuable to join tour at such cheap price or go by package is better. I will also be plan to have a Bangkok trip later.

別墅

我剛去完回來跟永安, 住同食都o.k., 囡囡玩得很開心上機回程個日仲話唔番hk, 留係到玩游水, 睇大象又喂動物等, 我又唔覺得太熱, 但當然要帶太陽油! 飲品方面 big c個商場有好多hk野買一定要行好平, 例如qoo飲品大約為港紙hkd13/6包, 蒸餾水或礦泉水大約hkd1-3, disney and winnie the pooh 囡囡底褲仔hkd18/3條, winnie the pooh 學習褲 hkd70/34條, bb用品好多都好平! 記得去藍星食魚翅and咖哩炒蟹and燕窩又平又好味, 買boots依家7週年做特價好平!
因為我未試過這產品, 所以冇入太多貨, 希望如果有mama方便的話請幫我買boots洗頭水買一送一大約為hkd8 一支 and 沖涼買一送一大約為hkd15 一支, 好用又平但買得太少~

大宅

Hi ! 我返黎la!
Thank you JJchau. 我帶了4支蒸餾水,有時比d當地蒸餾水去飲,等佢慢慢適應. 點知第3日沙灘游水後,仔仔皮膚出點點,唔痕唔痛,頭先醫生話佢敏感唔係出疹,我帶晒所有藥,冇一隻用得著,搞到 last day可以係hotel游水都唔禁游. 記得出發前飲多d涼茶打底呀!
住同食都o.k.,仔仔玩得好開心. 有2日落雨,游水走時開始落雨,係勁雨,好彩第日去夢幻樂園食lunch後,玩時出太陽,真係天公造美,係騎大象時落雨都照玩. 我去了鴻星食魚翅and粉絲蝦and椰子燕窩(800bath),平唔平我唔知,導遊介紹,都幾好味.
big c 個商場有好多平野買,有間好似家樂福形式的supermarket. 有檔fashion outlet,我買了幾件數碼暴龍t-shirt(~hk$20-$30),另有好多牌子貨. 買boots好平! 我得1.5個鐘行,所以唔夠時間shopping.
報料完畢,記得玩得開心d呀.

複式洋房

janetc,

嘩, 你好開心wor, 真係好la (^.^)
我都好期待緊呀, 係呢...請問你個b騎大象驚唔驚, & 去巴堤雅坐既快艇會唔會好快, 小朋友同老人家坐會唔會不好呢? 宜家泰國係唔係成日下雨0架 sorry ! so much question ar, heheeeee!

唉, 我亞媽宜家成日驚果邊既离流感呀, 成日問我如果不去可唔可以0羅番$, 真係比佢激死.....本來唸住等佢兩老開心下, 但現在好似令到佢好worry咁. 你話呢..............

大宅

我個b騎大象驚唔驚我就唔知,我就有d驚,落大雨要擔遮又要攬住個仔,又要扶實座位扶手. 隻大象頭岳上岳下,都咪話唔驚雨濕sir落地. 平時玩應該ok.
去巴堤雅坐既快艇會好快,但小朋友同老人家坐應該ok. 驚暈驚嘔食定暈浪藥帶藥油.
唔驚得咁多,最緊要自己避忌下. 我問個導遊,佢話北面係有幾單,呢面就冇事發生,叫我地放心tim.
有問題問我啦,我知我識實答你,唔好怕唔好意思呀!

複式洋房

janetc,

唔該你呀!! D水要帶幾大支0架?? 你how to 沖奶比亞b飲呀? 用佢地個壺煲水?????

hoppergirl007

別墅

hoppergirl007,

我去左五日下午機去早機返, 帶左6支中watsons水 and 兩支gerber果汁樽裝自己煲水去, 但第三日已飲清(只係bb一個飲), 只係早晚開奶和平時bb渴飲用, 午同晚餐跟我地大人食, 到第四and第五日全用當地煲過的熱水開奶(酒店早餐有冷熱水機供應, 用空樽入定比bb飲) touch wood回來咁耐都冇事! 每晚要問定酒店拿樽熱水開奶, 你唔問係冇熱水供應!

可能這裡天氣比較熱, bb又玩得活躍好動關係, 由期游完水, bb可飲一支watson水, 所以飲水和果汁比較多左, 而且片都換多左每隔兩至三個鐘都要換一次仲好大包!

雖然帶bb係帶多左行李, 但我兩公婆同bb都玩得好開心! 己經計劃出年去邊到玩, 希望你有個開心的旅程!

複式洋房

pmama,

嘩! 非常非常唔該晒你呀, HAHA! :mrgreen:

由於我JOIN既係CHEAP團, 我怕無野岩食, 所以帶左幾個即食NOODLE tim ar.Heheee!

呀......想問bb去巴堤雅swimming完點沖身呀??

別墅

有洗澡室沖身, 但要比錢才有得沖身好似大約hkd2-4一個人, 我同bb一齊只收一個人錢, 有大人和bb水泡租, 唔洗帶傘去游水, 因為個個都會租沙灘傘連chair好似大約hkd5-6一set, 太陽油和水一定必帶, 我和bb全程係個到晒得最勁!

大把商場有野食唔洗帶NOODLE, 我囡囡都唔食我帶d小朋友食物, 餐餐跟我地大人食, 有mc donald, 肯德基平均套餐都係hkd12-20, 又有日本料理大約hkd12-20一碗, 出名中菜在曼谷藍星有魚翅,咖喱炒蠏,燕窩, 我仲食左兩日好味又低食! 芭提雅個間唔記得叫咩名有條沙魚係門出面做招牌好似叫鴻星!

複式洋房

pmama,

Thank you very much for your information.

Best regards,
hoppergirl007

大宅

我帶左4支中watsons水,仔仔4歲可以唔飲奶.

有洗澡室沖身,30bath,唔知係一桶定一支水,我冇沖身,因仔仔同老公去換衫時就比蚊kiss左幾啖,搞到唔敢再去,小心,d蚊好毒,腫得好大粒. 有大人和bb水泡租, 沙灘傘連chair好似星辰有包,please check. 太陽油和水一定必帶, 我和bb全程係個到晒得最勁!

大把商場有野食,有macdonald, 肯德基. 唔好帶太多food過去,7仔好方便,有個團友係中秋派月餅,last night派cup noodle,幾多糧+warm.

你報名時有冇要求double bed? 我以為去到hotel 取room 時request領隊就得,點知佢話係報名時便要提出,率之4nights都係twins bed.

睇實bb. 我仔仔咁多日行街都比當地人摸同撩(尤其18-25歲的後生仔),唔知點解? 佢地好開心,可能仔仔白+小肥豬+得意掛.

記得搽驅蚊膏,有時食肆你到先開air-con,有虱唔出奇,我仔仔係hotel restaurant就試過有野咬.

我仔仔搭airplane時耳仔痛,鬼殺咁嘈. 帶定d要趙的野食,如果仍食咀就記得帶.

記得帶遮,風褸,薄薄有袖恤衫/外套,當加小小暖. 最緊要帶夠$$$,係個邊買過夠. 祝旅途愉快!

別墅

我報名時有要求double bed, 但hotel 要over 5星才有, 只得兩晚有double bed, 但可將兩將床合併都冇問題, 囡囡一覺瞓到天光!

我囡囡都係咁多日行街都比當地人摸同撩, 仲有d姐姐比d唔知咩餅我囡囡食, 但我當然收回到酒店掉左唔感比囡囡食, 我以為泰國冇手推車, 而我又推住手推車, 佢地第一次見就好奇? 而且個邊d人好nice, 我覺得唔錯~

我囡囡搭airplane時冇野喎, 可能領隊安排得好來回都係窗口位, 由上機玩到落機!

總之去旅行帶齊野唔好咁擔心就會玩得開心, 而且個邊真係乜都有唔洗驚!

複式洋房

janetc & pmama,

好多謝兩位咁詳細既報料呀, 心情又緊張又開心, 因為第一次帶bb出去咁遠同埋咁耐呀, 所以有些緊張....Heheee.

今日去開茶會, 我問個staff, 佢話過邊hotel沒有熱水供應, 所以最好自己買定個熱水壺帶過去煲水wor, hotel cheap 真是 so trouble.

喂, 你地去過團是否得你地亞b一個最細既小朋友呀?? 有無團友都帶左小朋友去架??

大宅

今次個團7大2小+1領隊=10人
有個family囡囡29/9生日,領隊同導遊好識做,買了個蛋糕慶祝佢係泰國的4歲生日. 好在有佢陪我仔仔玩,我搥骨都放心.

首頁

尾頁

跳至