自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

今天學校通知因阿女犯了嚴重校規,記缺點一個。
我原本說好端午節帶佢去玩兩天團,而家咁,我好嬲,根本無心情比佢玩,好想取消。
我已經好比心機學如何教養孩子,有d教育書都話父母應承左仔女嘅事,要一定做到,我一直都有兌現自己承諾,我今次仍然要帶佢去玩嗎?
有d教育書話,要剝奪佢有的權利作為懲罰。咁我即係罰佢無得去兩天團嗎?

我唔識教,幫下我決定,我好無助。

SiuBBee    發表於 17-5-27 11:53
leung2888    發表於 17-5-27 09:08

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

野原美冴 發表於 17-5-26 22:16
我原本說好端午節帶佢去玩兩天團,而家咁,我好嬲,根本無 ...

子爵府

回覆樓主:

團費比咗未?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

唔好甘氣餒啦,暫時未搵到方法去教姐。但介唔介意講下佢做左咩?

Life is better when you're laughing!

珍珠宮

回覆樓主:

書唔好睇咁多
書一套未必岩自己女,同每一件事相

我係你,既然報左照去

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

要睇果兩天團係罰自己定個女,罰要有針對性才起到作用,如果個女對個團無咩期望,唔去佢根本無咩感覺,點算懲罰?就算唔去旅行佢係香港一切都沒變,咁個懲罰又起到幾多作用?但樓主取消個團是否會浪費金錢?咁好似罰自己多一點。

芝麻街    發表於 17-5-26 23:09

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

我係你就兩天團唔好取消,因為唔係平日會有既野,但平日既某d福利(睇電視,食佢鍾意既野等等)就停一個月(你指定時間),同佢講話以後再犯時間會耐/項數會多

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

犯咩校規?

象牙宮

回覆樓主:

要睇件事幾嚴重!去完再泡制佢

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實我睇得好開,
記決點唔係好大件事姐,
每個人都有決點架啦,
只不過學校要記低佢~
我仔都記左幾次,
有d真係唔做得,嚴重起上黎會死人,
呢d我先會認真同佢講~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

要睇件事係幾嚴重
同埋你女幾大
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一個缺點應唔算嚴重吧!
老公話呢啲係之前講好既唔會用嚟做懲罰,罰第樣啦!
可能2日後已經消左氣

伯爵府

野原美冴 發表於 17-5-26 22:16
我原本說好端午節帶佢去玩兩天團,而家咁,我好嬲,根本無 ...

嚴重就記大過啦。 開開心心去玩。一事還一事。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不如....攤大件事同個女講, 問佢(女)係咪仲值得媽咪帶佢佢玩, 叫佢俾個理由你!如果我係你, 唔會預設立場(去定唔去), 我想睇下佢有咩講, OR 有無反思自己做咗咩事, 有無後悔等!!!

珍珠宮

Um

有幾嚴重?
嚴重應記大過而非缺點
當年我欠交功課都係記缺點

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔好意思,我會冇晒心機唔,唔會去
今次去,佢以為犯校規冇乜大不了
費事去去下旅行,因小小事,忍唔住鬧佢

珍珠宮

減齡達人勳章

其實老師說係應該要記過,訓導見佢有悔意,輕判缺點。阿女今年15歳。兩天團係2星期前佢主動提議要去的。

珍珠宮

野原美冴 發表於 17-5-26 22:45
其實老師說係應該要記過,訓導見佢有悔意,輕判缺點。阿女今年15歳。兩天團係2星期前佢主動提議要去的。
...

是。。咁其實係什麼事情,有了解一下嗎
幸福肥師奶

珍珠宮

減齡達人勳章

cy101 發表於 17-5-26 22:32
不如....攤大件事同個女講, 問佢(女)係咪仲值得媽咪帶佢佢玩, 叫佢俾個理由你!如果我係你, 唔會預設立場(去 ...

佢今日放學即刻入房瞓覺,飯都唔食,我叫佢出來同我交代,佢都無應過我。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

吾知点依加d女仔仲難教過男仔!

首頁
12345...6

尾頁

跳至