論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔歲半,要我或舊工人um訓覺。
新工人到後一星期我就要出差,點樣可以幫阿仔跟個新工人?
我想到嘅係叫新工人多d同阿仔玩佢中意嘅玩具,帶阿仔去公園玩(有婆婆睇住時),仲可以做d乜?
請其他媽咪俾d意見,分享經驗。多謝!

大宅

好媽媽勳章

我仔仔(當時2歲)性格十分不能接受新事物,所以我工人來之前一個月,我每日都同佢講,姐姐好鐘意你架,佢... 佢...
姐姐日日煮飯我地食,o甘婆婆就唔洗咁辛苦啦...
講多幾日,我一話姐姐煮飯我地食,佢就話:唔該姐姐
到姐姐第一日來我家,當時仔仔的契媽帶姐姐來的,點知一開門,佢主動走去姐姐面前,伸手同佢握手,都無同佢契媽打朝呼.
跟住姐姐送一份小禮物給他(我事先準備佢o個排最鍾意的東西,當日暗中交給姐姐),從此之後,我地一家就過住愉快既日子啦~~~
唔知呢個做法,對你仔仔性格有無用呢?
講得幾多日得幾多日,小朋友最要安全感,比佢預料到會有姐姐黎仲係好錫佢tim,我估會比較容易接受啩~~

大宅

好媽媽勳章

ar,仲有野唔記得講tim~
我諗新姐姐黎到,最好暫時都係跟番舊姐姐以前同佢既生活模式先(即係佢之前點做,而家都一樣).
因為人(新姐姐)已經令佢失去安全感
事(每日日程)其實可以令佢安心d
如果一次過"人"同"事"都一下子唔同晒,對一個小朋友黎講簡直係"巨變"
即係千其唔好諗住順便介埋"陪訓",佢頂唔順架.
唔知你同唔同意呢~~

大宅

我剛換工人一個月. 係新姐姐到之前一個月, 我日日比新工人張相囡囡(22個月大)睇, 同佢講,"依個係新姐姐, 佢叫xx. 佢會0黎照顧你, 同你玩, 幫你換片, 沖涼,換衫, 餵你食飯飲奶...." 頭一個星期, 阿囡唔鍾意聽, 因為仲係掛住舊工人, 但係之後就好似接受左咁. 新工人0黎到第一日, 阿囡好主動同佢打招呼, 又肯比佢抱. 到第三日已經完全好跟新工人喇.

男爵府

我換工人時, 大囡4歲. 一路由舊工人湊大&同佢一齊訓。

新工人到之前, 我成日同佢提新工人個名, 話新工人會黎照顧佢. 去接新工人時, 我買定份亞囡鍾意的玩具, 由新工人比佢, 當係新工人送佢的禮物. 所以佢第一日已經同新工人好friend.

當日新舊工人 overlap 左幾日, 我要舊工人要同新工人好 friend (even 扮都要), 仲要舊工人扮到好聽新工人話咁, 結果亞囡好容易就接受左新工人, even 舊工人走佢癲左幾日, 但都冇話唔要新工人.

別墅

多謝各位媽咪提議,送bb禮物然後陪佢玩係好方法。 我一定會買定。
最慘我係炒個舊工人,無得事先教個仔。而阿仔得19個月,唔知明唔明呢?

原帖由 咕怪媽媽 於 09-1-14 16:50 發表
我換工人時, 大囡4歲. 一路由舊工人湊大&同佢一齊訓。

新工人到之前, 我成日同佢提新工人個名, 話新工人會黎照顧佢. 去接新工人時, 我買定份亞囡鍾意的玩具, 由新工人比佢, 當係新工人送佢的禮物. 所以佢第一日已經 ...

別墅

其實小朋友一定要適應及面對, 因為工人一定會走. 我有個資深幼兒工作朋友都有教我,多抽時間同小朋友玩,減少佢同工人的接觸, 就算一齊訓, 都只可俾小朋友見佢隻手而見唔到個樣. 等佢冇咁依賴工人, 但我都係衰咗. 後來轉工人阿仔都有唔開心, 好在只係捱咗一個星期就無事.

別墅

係呀,我就係會係新工人到後出差一星期,怕阿仔無安全感,有D内疚。希望佢盡快適應。

原帖由 yingying1234 於 09-1-14 23:01 發表
其實小朋友一定要適應及面對, 因為工人一定會走. 我有個資深幼兒工作朋友都有教我,多抽時間同小朋友玩,減少佢同工人的接觸, 就算一齊訓, 都只可俾小朋友見佢隻手而見唔到個樣. 等佢冇咁依賴工人, 但我都係衰咗. 後 ...

首頁

尾頁

跳至