自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,

假設人工一個月1萬蚊, 簽約時講明13個月人工.

計大假時候係咪 1萬X返13個月再除返365日?
定係 1萬X返12個月再除返365日?

即係如果D大假, 我唔放, 要計返$$既時候, 係用12個月計定13個月計??

男爵府

大假同人工係2樣野黎喎,我地通常會講一年有幾多日大假

一年365/6日

大宅

回覆 cowcowb 的帖子

我問得唔好,
即係如果D大假, 我唔放, 要計返$$既時候, 係用12個月計定13個月計

大宅

ming8916 發表於 17-5-31 13:12
如題,

假設人工一個月1萬蚊, 簽約時講明13個月人工.

如雙糧係bonus , 不會計算入12個月平均收入內。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你係月薪,用12個月計

侯爵府

大部份公司都係用呢個計法.... 1萬X返12個月再除返365日

大宅

年終酬金 不計算

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我明樓主講咩啊,因為我都有呢個疑問
如果我離職時仲有5日假要變錢。咁我呢5日假係以我底薪計?定連bonus計?
唔係而家有平均工薪嗎?

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

無錯!!!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

年假薪酬

年假薪酬的每日款額相等於僱員在以下「指明日期」前 12 個月內所賺取
的每日平均工資。如僱員的受僱期不足 12 個月,則以該段較短期間計算。

注意:在計算每日平均工資時,僱主須剔除(i)未有付給僱員工資或全部工
資的期間,包括休息日、法定假日、年假、病假、產假、侍產假、工傷病
假或在其同意下放取的假期,以及沒有向僱員提供工作的任何正常工作
日;連同(ii)就該期間已支付的款項。(詳情見附錄一)
僱主最遲須於年假後的第一個發薪日支付年假薪酬給僱員。
** Bonus及雙糧不算入每日平均工資

男爵府

工資既定義唔包括年終酬金架.

工資定義
工資是指僱主以金錢形式支付僱員作爲其所做或將要做的工作的所有報酬、收入、津貼(包
括交通津貼、勤工津貼、佣金、超時工作薪酬)、小費及服務費,不論其名稱或計算方法,
但不包括:
1. 僱主提供的居所、教育、食物、燃料、水電或醫療的價值;
2. 僱主爲僱員退休計劃的供款;
3. 屬於賞贈性質或由僱主酌情發給的佣金、勤工津貼或勤工花紅;
4. 非經常性的交通津貼、任何交通特惠的價值或僱員因工作引致的交通費用的實際開銷;
5. 僱員支付因工作性質引致的特別開銷而須付給僱員的款項;
6. 年終酬金或屬於賞贈性質或由僱主酌情發給的每年花紅;
7. 完成或終止僱傭合約時所付的酬金。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

即用平均工資計?蝕左tim

大宅

回覆 3b 的帖子

我公司13個月糧.

咁公司炒我同事,
咁係咪要按比例計埋雙糧比佢....????

大宅

回覆 sammag 的帖子

我公司13個月糧.

咁公司炒我同事,
咁係咪要按比例計埋雙糧比佢....????

大宅

ming8916 發表於 17-5-31 14:54
回覆 sammag 的帖子

我公司13個月糧.

如果第13個月糧往時係一定有,唔係酌情,咁新一年度已做滿三個月而被解僱,僱主要按比舒比返雙糧員工。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ming8916 發表於 17-5-31 14:53
回覆 3b 的帖子

我公司13個月糧.

如果你公司計雙糧的時段由1月至12月, 而你的同事做到4月1日, 那麼公司要接比例付雙糧.

首頁

尾頁

跳至