自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

之前, 上司小姐.....會問我點解請假可以咁突然....

我真係對佢人格有D懷疑

一般早上, 我會同大家講"早晨"
哩個係基本禮貌
SORRY, 無品上司係唔會認你
老實講我唔係細聲架...
不過...你無反應...我都會盡我禮貌既

仲有....公司D門鍾同電話真係比較細聲
門鍾佢無辨法....
電話佢就搬近我個位.....
都無問題...
佢問我....其實我係唔係失聰
妙答...我唔知道喎...

佢既無禮貌既有好多....

有一次...阿女病...佢會問...你無同佢睇專科咩
我話下...阿女已經係威阮SUPER VVIP
連個科教授都同我講...媽媽....你個女有咩事...
都番黎醫院啦...唔好再去私家醫生或者醫院...
因為阿女既身體比較特別....私家醫生或醫院每次都彈番我地去威院

佢不停踩政府醫院..........叫我搵私家醫生
我都叫佢介紹下架...不過無下文

我一日做出街.....由黃雨出去...去到有黑雨
NON-STOP咁....用2.5小時中環去觀塘回來
當中包埋我食飯時間

佢會問我...你幾點到...觀塘...等左幾耐...幾點走...
SHIT...我食飯時間呢?
黑雨....份文件無事..無濕...你唔SAY THANK YOU????

第二日又係咁去....仲CHECK我時間....
係即刻去到每個PORT都打卡...影相...

得閒再打...

唔好叫我唔做...因為我唔會因為佢無禮貌而放棄一份工資OK既工

updated: #34

大宅

回覆樓主:

應該都係d 自以為是嘅人,咩都係佢岩哂

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

職場上總有這些人!
見高拜、見低踩!
在office 見到面,當你透明、(其實不論高丶中丶低層)如有eye contact, 應該也應有的做人禮貌,點都少少點頭丶微笑…但真的有人做到只鬼眼生在額頭上!!心諗那麼自以為是,不要打工呀!吾好做啦,那麼巴閉!

珍珠宮

回覆樓主:

一份工作係全包宴,你覺得份工有價值,唔肯轉工,咁只能同時接受工作環境同人事。之於你講嘅所謂無品,唔知咩工作環境,又好難講係咪真係有問題。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

JoanC 發表於 17-6-13 18:21
一份工作係全包宴,你覺得份工有價值,唔肯轉工,咁只能同時接受工作環境同人事。之於你講嘅所謂無品,唔知 ...

我工作環境好簡單,普通文職公司有5個員工加1個鬼佬老細。
4位員工做超過5年以上,無品上司有20年。
佢係坐頭一行,佢占地3個位。。。
我有次把傘勾係我個位個 屏風,小小凸出。
上司一手掃落地……

用戶要求終止服務

畀面勳章

回覆樓主

有無諗過,份人工包埋?

珍珠宮

回覆樓主

其實佢真係好賤好衰格
但係你話唔會為左佢而唔做
咁都好難頂
佢做左20年
應該死都唔會走
你唯有唔好同佢講咁多其他野
除公事以外一律唔講
避免咁多激氣

男爵府

好媽媽勳章

佢好得閒

大宅

龜精靈 發表於 17-6-13 18:54
有無諗過,份人工包埋?

唔認為係人工包埋。基本尊重都要有掛.....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Reema 發表於 17-6-13 18:02
之前, 上司小姐.....會問我點解請假可以咁突然....

我真係對佢人格有D懷疑

咁份糧包左就算啦

用戶要求終止服務

畀面勳章

lalang02 發表於 17-6-13 19:20
唔認為係人工包埋。基本尊重都要有掛.....

覺得包唔到,咁應該搵過份

香港地係咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

QQfishma 發表於 17-6-13 18:13
如果你唔肯放棄份工 ,你只會繼續日日喺度怨, 值得咩
咪係!唔明樓主咩心態。

珍珠宮

回覆樓主

本身都諗住叫樓主轉工
不過睇完最後果句
如果人工好ok,就當包埋吧
咁諗會開心啲

另外,你上司對其他同事點架?
聽你講,你似係年資最淺
會唔會因為咁,上司覺得你係做細
成日向你擺款?

洋房

回覆樓主:

如果人工 ok 咪忍下囉

侯爵府

Reema 發表於 17-6-13 18:47
佢係 ...

佢嫁左未?

子爵府

減齡達人勳章

樓主我同你處境一樣,不過我呢個無品上司佢好高明,佢借刀刹人,佢為人扮到好nice, 但佢想逼走我, 我下屬入職時佢唔知同佢講過D咩, 之後常對我黑口黑面, 我好聲好氣教佢野, 佢悔悔氣氣回應, 提佢TAKE NOTE, 佢話記得, 點知做一次問一次, 同佢講有D野真係好易忙記, 叫佢TAKE NOTE, 佢發皮氣, 重打我小報告, 我見佢態度咁, 只好電郵佢點做野, 都比人小報告, 之後個無品上司大做文章, 閙我點解咁樣同個下屬講野, 我唔應該咁對個下屬, 重作大到話佢差D唔做.

我同你一樣唔會為左一個佢咁既人, 想逼走我而放棄我呢份工, 我做好每樣工作, 都是為公司, 佢唔讚唔緊要, 但為左想我自討沒趣, 自動離職, 成日人生攻擊, 話我性格有問題, 我係呢度7年啦, 佢只係來左一年咋!

伯爵府

oioioioi 發表於 17-6-13 20:37
佢嫁左未?

嫁左,又哂仔女

大宅

回覆樓主

人工ok咪忍耐下囉,反正你都唔諗住走

珍珠宮

Reema 發表於 17-6-13 18:47
佢係 ...

上司個比較大係好正常,之於把遮,你可以話佢無禮貌,但你又為何要鈎係佢塊屏風,都明知大家唔妥。

共事哩家嘢,啱傾就傾多兩句,唔啱咀形,非公事一律唔接觸。好似早晨咁,你介意佢唔應你,你唔叫咪得囉。如果純係為自己禮貌做足,咁又何須介意對方咩反應?真係無得迫人同你一樣。

如果佢對個個都係咁,其他人都可以係到5年,咁你唔走,唯有入鄉隨俗。

首頁

尾頁

跳至