跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 09-1-20 11:31 發表

影響操行分 : haa!! This will affect mei??
as Bmom said, be patient, will change!

主要就係上堂唔專心, 所以操行分咁低囉~

大宅

原帖由 小BMom 於 09-1-20 11:15 發表

嘩,妳真係諗得好長遠 5好咁擔心啦,我諗升中時都5會太睇小一既操行分既,慢慢調教law,記住,欲速則不達ar~

唔長遠, 小一的生活--話咁快過咗一半! 要改變好趁現在, 佢仲細, 仲肯聽你枝笛的時候, 最緊要同佢保持良好的關係

子爵府

原帖由 san 於 09-1-20 13:05 發表

唔長遠, 小一的生活--話咁快過咗一半! 要改變好趁現在, 佢仲細, 仲肯聽你枝笛的時候, 最緊要同佢保持良好的關係

yes, 諗住趁早改左d壞習慣, 但唔知幾時先成功~

伯爵府

醒目開學勳章

溫完書我真係5知點講好..............

有時...學校梗係想個個100分 兼操行A+, 但又係5係個個得呢, Jaykan 學到野又5影響別人, 相信5會影響操行分, 會5會其他方面呢? 如果只因為呢個point 我覺得5好太上心罷.

如果我係jaykan 都好難明白大人咩道理因為5會意識到咁長遠, 相反如果佢真係可以坐定定5玩文具又係5係一定會學到多d 呢? 我相信未必, 每個人學習模式都5同, Jaykan 可能係要隻手不停攪住野先可以將知識入到腦既人, 有d 人真係咁架!

若有朝1日為了坐定而坐定但5吸收那又如何呢?
試想中學年代我們還是轉住原子筆上堂呢

大宅

原帖由 san 於 09-1-20 13:05 發表

見完你呢句我都有d , 真係話咁快就半年, 好快就一年!

個個都咁好成績, 大家做亞媽既真係要睇多d佢攞左幾多分, 唔好計住佢失左幾多分共勉之!!

子爵府

原帖由 得意媽 於 09-1-20 14:11 發表
溫完書我真係5知點講好..............

有時...學校梗係想個個100分 兼操行A+, 但又係5係個個得呢, Jaykan 學到野又5影響別人, 相信5會影響操行分, 會5會其他方面呢? 如果只因為呢個point 我覺得5好太上心罷.

如果 ...

唉, 我都唔知點講好.............

操行分, 我相信依個係主因囉, 上次手冊有1x項評分, "留心聽講" & "遵守規則" 只係尚可 & 滿意, 其他各項係優良 & 良好~

當佢有興趣時, 佢可以好專心, 眼仔碌碌咁望實你, 真係有好明顯既分別. 班主任都話, 當佢俾d問題考下佢地時, 佢可以好專心架~ 所以班主任就話佢鐘意思考囉~

跟住既問題可能係老師提高唔到佢既學習興趣/動機, 但老師又係咪可以為左你一個而改變呢? 作為家長既我, 只可以多d提點下佢囉, 俾佢知道老師&媽咪都想佢係依方面作出改善~ 除此之外, 我真係無咩可以做到架~

daddy好直接咁同我講, 佢細個時都係一樣, 俾老師講左咁多年, 都無改過~ 我當然希望Jaykan可以叻過佢daddy, 有少少進步啦~

子爵府

原帖由 濤兒 於 09-1-20 14:33 發表

見完你呢句我都有d 震, 真係話咁快就半年, 好快就一年!

個個都咁好成績, 大家做亞媽既真係要睇多d佢攞左幾多分, 唔好計住佢失左幾多分… 共勉之!!
...

真係好高境界架...............我都想睇得開, 但有時真係唔到你唔去比較囉~ 對於Jaykan係班入面既名次, 我有少少失望, 但我就唔會比Jaykan知囉~ 我又好阿Q咁諗, 有進步既空間, 希望佢下次做得更好~

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 芸迪 於 09-1-20 14:40 發表

唉, 我都唔知點講好.............

daddy 一樣>>> 有冇向你99請教下? 你又問下daddy 當年佢係米玩住野先學到野, 停低就入5到腦, 我都想知:lol:

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 芸迪 於 09-1-20 14:45 發表

真係好高境界架...............我都想睇得開, 但有時真係唔到你唔去比較囉~ 對於Jaykan係班入面既名次, 我有少少失望, 但我就唔會比Jaykan知囉~ 我又好阿Q咁諗, 有進步既空間, 希望佢下次做得更好~ ...

真係5好太執著分數, 遲下進步左, 又遲下又可能會退步番, 小朋友就係咁, 分數時高時低都好正常, 你要有心理準備, 5好5開心, 好快又第2個考試, 不斷求進係好事, 但做5到都5好5開心.

可能我要求低, 我聽姐夫要求個女(p5)要科科9x 先係正常都有點兒驚訝, 再想想...某程度cissy 做我既囡都有佢幸福一環 即係我鄧我niece 慘

子爵府

原帖由 得意媽 於 09-1-20 14:48 發表

daddy 一樣>>> 有冇向你99請教下? 你又問下daddy 當年佢係米玩住野先學到野, 停低就入5到腦, 我都想知:lol::" />:" />

如果99攪得掂個仔, 就唔會咁多年都無改善啦~ 我99話, 佢當年好慘, 見親家長就頭痛, 因為我姑奶勁乖, 真係品學兼優, 個個老師都好錫佢, 但個細佬就曳到無人有, 好彩成績好好, 先唔會俾人踢出校~ 老師問99點教仔女? 兩個都咁出名, 一個係全校至乖, 一個就全校至曳

daddy應該係上堂自己玩, 無聽書果種~ 但佢放左學會自己做功課+溫書, 基本上可以話係自修~

62 & 99諗極都唔明, 點解成日都唔見個仔溫書, 但每次 (小學) 都考頭3名, 於是就歸功於祖先, 認為祖先有靈 ~ 姑奶係個勤力既好學生, 考到好成績就好合理~

子爵府

原帖由 得意媽 於 09-1-20 14:57 發表

真係5好太執著分數, 遲下進步左, 又遲下又可能會退步番, 小朋友就係咁, 分數時高時低都好正常, 你要有心理準備, 5好5開心, 好快又第2個考試, 不斷求進係好事, 但做5到都5好5開心.

可能我要求低, 我聽姐夫要求個女 ...

我會驚惕自己, 最重要係學習態度~ 其實, 佢派考試卷時, 我都好滿意架, 只不過同同學比就差dd啦.

我果少少失望, 只係維持左兩日, 亦都唔敢俾Jaykan知, 唔想俾壓力佢囉~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 芸迪 於 09-1-20 13:51 發表

yes, 諗住趁早改左d壞習慣, 但唔知幾時先成功~

慢慢來啦! 你知道jaykan 係一個個性活躍又性急嘅人,一時三刻要變得適可而止係一門高深學問!
如:小孩子係堂上識答老師問題,佢有成功感之後會變得更興奮更想作答,亦會否定同學不相同嘅答案,可能引起小嘈吵,但佢地又真係認真學習,禁真係要睇個老師點睇法!

試吓用第三者方法問jaykan 有冇同學上堂唔專心,人地點解會唔專心?佢嘅唔專心對你及其他同學有冇影响?老師會點睇唔專心同專心嘅同學?你認為唔專心嘅同學可以做d乜?千祈d 問題唔好拖佢落水 强調係討論其他同學而唔係指責佢?
佢可能好醒會話你禁做其實係想話佢,記住c 撐話怕其他家長問你時,你唔知點做
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

公爵府

原帖由 芸迪 於 09-1-20 15:03 發表
daddy應該係上堂自己玩, 無聽書果種~ 但佢放左學會自己做功課+溫書, 基本上可以話係自修~

呢d 可能係資優嘅特徵 我老公當年小三前係唔做功課唔交功課日日留堂 但佢考試就絕對好成績,但終於亦都要留級!留咗一年先開竅,勤力做功課!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 09-1-20 15:14 發表

慢慢來啦! 你知道jaykan 係一個個性活躍又性急嘅人,一時三刻要變得適可而止係一門高深學問!
如:小孩子係堂上識答老師問題,佢有成功感之後會變得更興奮更想作答,亦會否定同學不相同嘅答案,可能引起小嘈吵,但佢地又真 ...

用第三者身份問佢~ 佢答完之後, 跟住我要點反應呢?

道理既野, 佢明架, 亦都講得出別人既感受, 但現實做唔到之嘛~

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 09-1-20 15:27 發表

呢d 可能係資優嘅特徵 我老公當年小三前係唔做功課唔交功課日日留堂 但佢考試就絕對好成績,但終於亦都要留級!留咗一年先開竅,勤力做功課! ...

我話佢過度活躍就真~

子爵府

this is one of the sympton of gifted child

原帖由 芸迪 於 09-1-20 15:29 發表

我話佢過度活躍就真~
妹妹1歲la~

男爵府

芸迪: CC班中都有幾個比較活躍既男同學, 聽說都有唔專心比老師話, 不過佢地又好積極班中事務, 其實男仔就係咁, 好多東西他們是在意的, 我都知比較會在所難免, 但試諗諗佢已明白堂上內容, 叫他呆呆地坐聽老師講都幾辛苦架, 我成日都提自己, 比著我也會同Jaykan一樣, 但見你也很努力去幫仔仔, 要做的你也做了, 真的惟有日俄夜俄 等佢知道媽咪是緊張呢D小事, 讓他慢慢改.

原帖由 芸迪 於 09-1-20 15:29 發表

我話佢過度活躍就真~
:-D

子爵府

原帖由 Holmanma 於 09-1-20 15:36 發表
this is one of the sympton of gifted child

好彩Jaykan唔係資優, 如果唔係真係好頭痕~

伯爵府

醒目開學勳章

比你地笑c 左
點都好, 至梗要開心!

公爵府

原帖由 芸迪 於 09-1-20 15:27 發表

用第三者身份問佢~ 佢答完之後, 跟住我要點反應呢?

道理既野, 佢明架, 亦都講得出別人既感受, 但現實做唔到之嘛~

我諗禁細個唔識指桑罵槐從而自我反醒(我老公好鍾意用呢招,所以我勁憎佢禁教女)
你不如話叫佢記住呢d 解決方法,睇吓第時可唔可以幫吓同學仔,跟住又自己獻計(如數吓/估吓老師教梗個頁有幾多數目/英文字,你話禁得唔得呢?)記住讚吓佢邊d方法可行!等佢記得要專心可以有好多方法解決。

首頁

尾頁

跳至