自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見到尼部廚房垃圾處理機,可以在鋅盤洗完菜,生果,可以就甘倒曬落去去水口.可以粉碎垃圾.
唔怕塞渠,又唔駛一路洗一路清個去水位要彎低身丟垃圾.
遲點垃圾徵費都可用少點垃圾袋.
細細個裝係下水口,仲可以接駁洗碗機去水位.

有冇人用過? 安唔安全? 係咪好用?THX

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

要安裝加插電,唔會考慮

水晶宮

回覆 hahaha789 的帖子

係加拿大用開依D咁既, 連骨都打埋, 但我有時掉咗嘢落去要伸手落去就好驚.

子爵府

回覆樓主:

在加國時用過,好方便和衛生

wcpcelia    發表於 17-6-21 14:46

男爵府

其他國家都好普遍,係香港唔興,我覺得好方便,再裝修會考慮整番個。

大宅

我c6都話外國好多.但我驚唔安全. 洗菜時,成日都要執,好煩. 我見BK冇人講,所以問下.其實如果安裝方便我相信好好用.
我見佢有支棒,可以塞入去唔駛用手

大宅

回覆樓主

美國係咁,但佢一搞起上嚟都幾大聲,同埋以前住house唔知啲喉係咪咁駁,香港啲喉唔知得唔得喎

但講真佢係方便既

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hahaha789 發表於 17-6-20 16:17
我見到尼部廚房垃圾處理機,可以在鋅盤洗完菜,生果,可以就甘倒曬落去去水口.可以粉碎垃圾.
唔怕塞渠,又唔駛 ...

住加拿大時用呢啲碎骨機,係喺洗碗盤去水位,唔識用好易燒,燒咗要搵人換,所以我地唔會當佢垃圾焚化咁用,唔會真係要黎碎啲大骨頭,至多都係用黎碎啲渣滓。碎骨時,如果唔開住個水喉一齊用,好易燒。感覺香港唔需用到呢啲鋅盤碎骨機咁嚴重,除非你屋住好大棚人。

嗰時完全唔敢放手入個去水位,好驚嘅。

碎骨時好大聲,都幾恐怖,我至多都係開幾秒,碎啲渣滓咋。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hahaha789 發表於 17-6-20 16:43
我c6都話外國好多.但我驚唔安全. 洗菜時,成日都要執,好煩. 我見BK冇人講,所以問下.其實如果安裝方便我相信 ...

我喺加拿大嘅朋友試過唔覺意著咗個制出咗去送返學,只係10分鐘嘅事,返到屋企,已經全街警察,因燒咗部機,出白煙,響晒全屋alarm 。

大宅

kc_01k 發表於 17-6-20 22:15

多謝各位回覆,我都見佢產品描述要一路開住水喉。未用過真係唔知,一不小心易燒著。多謝jm提醒

珍珠宮

luvkaka 發表於 17-6-20 16:33
回覆 hahaha789 的帖子

係加拿大用開依D咁既, 連骨都打埋, 但我有時掉咗嘢落去要伸手落去就好驚. ...

係sink放個網隔一隔就唔會跌落個窿

侯爵府

我有裝但無用!

一路碎,一路開水,開到10 mins . 超浪費水。我幾個朋友也不喜歡這個"玩具"的示範。

香港掉垃圾太易了!隨時可掉!不像加拿大。而且,我怕有時碎不好,垃圾大塊了,塞著在外牆的去水喉我好大鑊!還是把垃圾掉出街好了(好自私的想法,但我真的覺得,住樓不太合適裝這個)。

所以,一直沒用了!大件到死!成個廚櫃無晒位!我好後悔。

要環保,食幾多,買幾多。骨頭,掉出街吧。

p.s. 豬牛骨不能用的. 雞骨我也覺得麻麻地,好大聲,好恐怖,我時時怕塞了外面的大渠。魚骨最好。菜/果皮我沒用。份量太多了!(在加拿大,我是掉回泥土做肥料的

公爵府

hahaha789 發表於 17-6-20 16:17
唔怕塞渠,又唔駛 ...
我喺美國住時用開(當地好普遍,幾乎家家都有),我覺得好用,美國一個星期收一次垃圾,所以我盡量將廚餘同生嘅濕嘅垃圾都打碎冲走,否則留一個星期會好臭

用慣左,返到香港我都有裝,唔係你圖中嘅牌子,係美國用開的牌子,香港人稱"化骨龍",但工人唔中意用,我估佢怕開機時嘅聲音,香港日日有人收垃圾,唔會有積存發臭呢個問題,工人唔用我由得佢

子爵府

Bobo113 發表於 17-6-20 16:35
在加國時用過,好方便和衛生

尤其是放尿片,好用

首頁

尾頁

跳至