自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

事緣尋晚成家人上酒樓食團年飯, 我地有8兄弟姊妹, 大人細路合共23人吃飯. 平時我地好少咁樣成家人上酒樓吃飯的, 有什麼節日時, 因為未必所有人返齊, 所以多數在爸媽家裡煮飯, 但團年飯就一定全部人到齊.

因為太多人, 屋企又細, 所以媽咪要求出街食, 仲話呢餐飯由佢比錢, 但試問做仔女的, 又點捨得要老人家一次過比幾千蚊食餐飯呢? 但媽媽好堅持佢要出大份的, 所以有人(其實係我)提議每個家庭比5百蚊(除左父母及未婚的妹妹, 有7個家庭), 其他尾數就由媽咪比.

所有人都同意但當我問到呢個家姐時, 佢有點兒唔高興, 話點解一定要出街食, 就算出街食, 可以選平日, 唔一定要星期日, 因為平日食會平d, 又話點解唔可以叫兩個印傭(一個是我的, 一個是大哥的)上媽咪屋企幫手煮飯, 其他人(包括家姐本人)亦可以幫下手嘛, 發完一輪脾氣後說, 你地決定左就算啦.

到左尋日下晝4點幾, 好多家庭成員已經上左媽咪度(在西灣河), 但未見呢個家姐, 打電話比佢原來仲o係屋企(家住赤柱居屋), 佢話亞女(讀緊F.7, 預備考A-Level)去左補習班(在銅鑼灣)要等埋佢, 7點零先到, 我地已經覺得好奇怪, 因為平時家姐多數係自己上媽咪度先, 佢女女補完習就自己上黎的, 好少咁樣o係屋企等埋佢先黎.

果然不出所料, 6點幾佢打電話黎, 話女女發燒, 要陪佢入香港仔睇家庭醫生, 趕唔切黎食飯.

唉, 對呢個家姐好失望, 估唔到佢會出呢招去避過食呢餐飯, 如果可以一家人開開心心咁食餐飯, 呢5百蚊我真係覺得值得攞出黎囉, 點解要搞成咁呢?
,

伯爵府

咁可能佢經濟有困難呢
講真, 事先你可以先問佢意見嘛
無謂為少少錢傷感情嘛

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你家姐可能財政真係有d 緊呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

但現再決定在你媽家中食飯﹐佢還要比$500嗎?
如果唔使﹐點解有財政問題?

大宅

我都覺得佢係未有困難, 想留多少少錢係身邊呀?? 講真500甘少, 無理由甘樣避wor!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果真係財困, 一家人點解唔可以開心見誠, 咁多兄弟姊妹每人夾多幾廿蚊都出埋佢果份啦, 如樓主所講, 我覺得佢家姐係又唔想出錢, 又唔想出力多d囉, 由佢一開始一輪咀咁發脾氣可見~

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

算啦~新年都多支出架~我呢d窮人最明白..不過我唔會為左500蚊而唔去食團年飯囉..

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時候咁大個人, 又好難開口講連$500都有問題mouth:
原帖由 newcook 於 09-1-19 16:22 發表
如果真係財困, 一家人點解唔可以開心見誠, 咁多兄弟姊妹每人夾多幾廿蚊都出埋佢果份啦, 如樓主所講, 我覺得佢家姐係又唔想出錢, 又唔想出力多d囉, 由佢一開始一輪咀咁發脾氣可見~ ...

水晶宮

家家有本難念的經,可能佢真係出唔起500蚊但又開唔到口講呢,如果唔係經濟問題咁佢就無人情味咯,都係一年一次見得齊班兄弟姊妹都唔去,等老人家開心食餐飯都好呀

伯爵府

就算唔出去食飯, 都要俾$$$媽咪過年啦.
況且, 1年1次, 有咩所謂呢?

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 newcook 於 09-1-19 16:22 發表
如果真係財困, 一家人點解唔可以開心見誠, 咁多兄弟姊妹每人夾多幾廿蚊都出埋佢果份啦, 如樓主所講, 我覺得佢家姐係又唔想出錢, 又唔想出力多d囉, 由佢一開始一輪咀咁發脾氣可見~ ...

我如果無$我都唔會要自己兄弟姊妹幫自己出囉..
寧願唔去食好過..

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都估你家姐可能佢經濟有問題
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

畀面勳章

唔好意思!我諗會唔會係樓主無問家姐意見,而所有人都無問題,到你家姐最後一個先問,所以佢唔鍾意.

男爵府

原帖由 Melody_Che 於 09-1-19 16:22 發表
我都覺得佢係未有困難, 想留多少少錢係身邊呀?? 講真500甘少, 無理由甘樣避wor!!

其實當一個人有困難時, 真係連幾百蚊都難拎得出.

我自己都曾經係過來人. 以前, 兄弟姊妹個個都冇負擔, 所以家中有任何聚會 (父母生日, 節日食飯....) 都話要出去酒樓食, 之後6兄弟姊妹夾錢. 但我要供樓, 又要養2個小朋友. 一年幾乎個個月都要俾4-5百蚊出去食, 真係好大負擔..

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 lestat 於 09-1-19 16:28 發表
有時候咁大個人, 又好難開口講連$500都有問題mouth:mouth:" />

我覺得係呢個問題.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你講得好啱呀,,,,其實我都試過有呢d日子, 真係窮到幾十蚊都要慳住駛呀,,,,仲試過嗰個月真係無晒錢, 買乜都要用張八達通啫住先 仲要唔敢同人講, 諗番起都想喊呀
原帖由 nioclewn 於 09-1-19 16:48 發表

其實當一個人有困難時, 真係連幾百蚊都難拎得出.

我自己都曾經係過來人. 以前, 兄弟姊妹個個都冇負擔, 所以家中有任何聚會 (父母生日, 節日食飯....) 都話要出去酒樓食, 之後6兄弟姊妹夾錢. 但我要供樓, 又要養2 ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

人[鐵]喺無葯醫

大宅

我唔鐘意比人規定要比, 我想自願比會甘心情願

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

樓主

係當佢係家姐
你應該打比佢問有無野要幫手先o岩
可能佢真係個女發燒呢