自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小朋友發燒,醫生開左退燒藥:
每4小時一次,一日4次,
食左4次就16小時,
咁仲有8小時仲燒點算?
抺身、貼退熱貼嗰啲解決唔到喎...
---
補充:
其實我小朋友已沒有高燒,所以我無需要。
只係做阿媽既有咁既疑問,上黎問卜啫。

姑娘有講到原來一日唔超過8次已ok

leung2888    發表於 17-6-21 09:25

子爵府

回覆樓主

要校啱時間,臨瞓食一次,咁瞓咗覺就唔好叫醒佢,直到第二日起身仲有發燒嘅就繼續食

侯爵府

回覆樓主

冇藥點好?

唔知

但請一定要幫小朋友沖多幾次涼,或抺身

退熱貼貼埋後頸

準備定塞肛藥、查定邊度有24小時醫生

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

1bear1dream 發表於 17-6-21 02:40
食左4次就16小時,

高燒定低?低燒吾理
高燒入院啦

伯爵府

Mamaskhy0011 發表於 17-6-21 02:56
要校啱時間,臨瞓食一次,咁瞓咗覺就唔好叫醒佢,直到第二日起身仲有發燒嘅就繼續食
...

我一向都係咁做。
低燒佢瞓由得佢瞓。

不今次日頭有高燒,所以怕佢半夜會再發,
問定先。

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

食左4次就16小時,
通當退咗燒就唔洗再食退燒藥,"每4小時一次"嘅意思係咪4小時內唔可以食第二次? "一日4次"係咪即係一曰唔可以食超過四次?

伯爵府

PS123 發表於 17-6-21 03:18
通當退咗燒就唔洗再食退燒藥,"每4小時一次"嘅意思係咪4小時內唔可以食第二次? "一日4次"係咪即係一曰唔可 ...

我見大人必利痛有寫一日不可超過某個量。
所以唸如果食哂佢每日最高限量(即4次)咁點算?

係咪食另一款既退燒藥(如6小時一次嗰啲)

---
其實touchwood我暫無需要,不過想知道,
以防萬一啫

大宅

PS123 發表於 17-6-21 03:18
通當退咗燒就唔洗再食退燒藥,"每4小時一次"嘅意思係咪4小時內唔可以食第二次? "一日4次"係咪即係一曰唔可 ...
"一日4次" 即係一日唔可以再食多一次,"第五次"我估隻退燒藥係 Acetaminophen , 食過多會中毒同對肝臟造成損害

子爵府

1bear1dream 發表於 17-6-21 03:25
我見大人必利痛有寫一日不可超過某個量。
所以唸如果食哂佢每日最高限量(即4次)咁點算?

只係我個人意見!如果只係發燒而又冇痛,未到39我係唔會食退燒藥!

Source:

FACT. Fevers turn on the body's immune system. They help the body fight infection. Normal fevers between 100° and 104° F (37.8° - 40° C) are good for sick children.

FACT. Fevers with infections don't cause brain damage. Only temperatures above 108° F (42° C) can cause brain damage. It's very rare for the body temperature to climb this high. It only happens if the air temperature is very high. An example is a child left in a closed car during hot weather.

http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/fever-myths-versus-facts/

伯爵府

PS123 發表於 17-6-21 03:33
只係我個人意見!如果只係發燒而又冇痛,未到39我係唔會食退燒藥!

Source:

就係佢日頭39度、食左一次後,當藥效就黎過燒到40

食左藥退啲,後來再同佢沖涼就退到好多。

瞓前食第三次只係38升返到,一路瞓已經涼左好多。

不過係個心掛掛,怕佢半夜再上返去,所以問定先。

子爵府

1bear1dream 發表於 17-6-21 03:40
就係佢日頭39度、食左一次後,當藥效就黎過燒到40

食左藥退啲,後來再同佢沖涼就退到好多。
記得飲水!好重要!如果四粒食哂都重去到40c就lala林睇醫生!

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jackiemei 發表於 17-6-21 03:01
冇藥點好?

唔知

塞肛药要小心使用

好傷內臟

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

發燒係會反覆,時高時低

我自己對小朋友就低燒唔食住

比多D水,果汁,寶礦力
,7up小朋友飲

退熱贴,冰袋唔少得

高燒可以浸温水

男爵府

回覆樓主:

其實冇燒唔使食定,底燒睇情況,有時比佢打下仗仲好,咁高燒唔使講就一定食啦!

伯爵府

入院啦

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

akachanman 發表於 17-6-21 06:10
塞肛药要小心使用

好傷內臟

高燒時醫生叫我用㗎

公爵府

食左4次就16小時,

打比醫生問下,食左48小時都吾退燒去覆診好d,可能要食抗生素先退到.

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

jackiemei 發表於 17-6-21 09:47
高燒時醫生叫我用㗎

無錯,高燒時用

不過

塞肛不可與口服退燒藥同時使用

使用塞肛藥6-8小時內不可再重覆使用

首頁

尾頁

跳至