跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下英國嘅媽媽你哋到步英國之後,買樓有乜嘢需要留意? 我諗住買新樓 知唔知 係唔係可以同發展商傾價錢,取贈品?

大宅

新樓未買過。 如買樓花就小心D,呢排好多爛尾樓新聞呢。

大宅

回覆樓主:

請問如果買舊樓,有好多嘢要執漏嗎?
你有上天堂的把握嗎?

大宅

janmy1230 發表於 17-6-29 07:57
請問如果買舊樓,有好多嘢要執漏嗎?

咁要睇你買乜, 有獨立屋,排屋,大廈單位。 不同的注意的事項也不一樣。 又有分freehold 或lease, 你最好上網睇下D 買屋須知補下習先
以下D term 你要先識下:
- freehold / lease
- make offer
- chain
- exchange of contract

UK 的買賣交易程序同HK都好唔同。你要知道個程序。例如無臨約,係得OFFER LETTER; 一般唔駛訂金,去到尾exchange contract 先過數; 所以係講個信字,同埋未到最尾成交雙方都可反悔中止。要注意有無chain;買家唔駛俾經紀佣金,因在英經紀係代理賣方,只收賣家佣金。

另外,有樣野要注意,暖氣,有唔同類型,如radiator 或underflooring, 用的燃料亦有不同,有中央天然氣,有的用電,有的用石油氣,又有太陽能。好多不同種類。

執漏幾多真係睇間屋住得殘唔殘,好難講呢。但如買舊平房之類,如年期太長,如超過40年,或1980年前起的,最好做個survey, survey都有分基本睇,或睇埋結構,同埋要留意有無石棉材料,有的話要裝修就要好小心處理,因有健康風險㗎。

大宅

samkee 發表於 17-6-29 11:22
咁要睇你買乜, 有獨立屋,排屋,大廈單位。 不同的注意的事項也不一樣。 又有分freehold 或lease, 你最好 ...

多謝samkee的分享!我剛入晒文件,等批,所以睇下屋,做下功課先!( 而家轉咗系統去sheffield批,快證都可能要等60日

原本想買new homes, 但好快 畀人買曬, 我始終人未到……唔敢買……

搵到一條web link好好, 係介紹買新屋留意事項... 又有裝修預算價錢-
http://www.brand-newhomes.co.uk/advice-when-buying-a-new-home.htm
你有上天堂的把握嗎?

子爵府

janmy1230 發表於 17-7-5 16:33
多謝samkee的分享!我剛入晒文件,等批,所以睇下屋,做下功課先!( 而家轉咗系統去sheffield批,快證都可 ...

介意講揾緊邊區嗎?我其實打算住 Stockport, 若果你都找呢邊,大家可以交流下。

大宅

ironmanmama 發表於 17-7-14 21:29
介意講揾緊邊區嗎?我其實打算住 Stockport, 若果你都找呢邊,大家可以交流下。
...

我最初同老公都係諗住搵 Stockport, 嗰度啲屋好似比較整齊, 我哋睇過Cheadle Hulmes, 但係啲樓比較貴!

因為我哋要搵基督教中學, Stockport 附近冇... 我哋而家暫時先考慮 New homes. Bellway homes 好似有兩個新盤係stockport, 你可以睇下!

你呢? 你幾時過去?
你有上天堂的把握嗎?

子爵府

janmy1230 發表於 17-7-18 08:56
我最初同老公都係諗住搵 Stockport, 嗰度啲屋好似比較整齊, 我哋睇過Cheadle Hulmes, 但係啲樓比較貴!
...

我今日遞表,希望盡快啦!
我有親人住Stockport, 佢地話Cheadle Hulmes房屬好區(有錢區),我無信仰,所以亞仔學校就隨意。
Bellway是發展商,d屋都幾好。
我都是買New Build,你要問清楚包d乜家電啦、仲有草地呀!我見有d屋後園竟然無草呀!仲有d乜,諗到再大家提點下

大宅

ironmanmama 發表於 17-7-19 00:10

我今日遞表,希望盡快啦!

你係打算做按揭定full pay?
我都搵緊英國屋,主力new home...

男爵府

回覆樓主

我就唔反而唔建議new build , 因為個「則」細好多。

舊屋有佢好處。我自己2月時都入左伙買屋,上手業主冇小朋友,5年前裝修過,所以間屋比附近貴£20000我都願意。

以下係我前半同後半花園。new build唔會有呢種size

例如Victorian屋個則係最大最實用。3房既victorian屋仲大過依家new build 5戶。

參考:
https://www.facebook.com/TheKentishWife/posts/1077307852379230

大宅

回覆樓主

問左幾間bank 都好難做按揭 好煩惱,又唔夠銀紙一次過比

大宅

my_lau_wong 發表於 17-9-14 23:28
問左幾間bank 都好難做按揭 好煩惱,又唔夠銀紙一次過比
銀行話乜原因唔批呢?入息問題?

大宅

samkee 發表於 17-9-15 03:32
銀行話乜原因唔批呢?入息問題?

入息要75k 鎊一年,太高
一係就話某地區唔做

伯爵府

回覆樓主:

請問其實一般銀行要求年薪幾多先批按揭架?

首頁

尾頁

跳至