少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位媽媽小朋友幾多歲會買手機俾佢?個女准備升小三,係咁吵我買手機俾佢,話好多同學仔都有,唔通E家D小學生都有自己的手機嗎?
幸福其實好簡單

水晶宮

Tong^_^yan 發表於 17-6-25 22:58
請問各位媽媽小朋友幾多歲會買手機俾佢?個女准備升小三,係咁吵我買手機俾佢,話好多同學仔都有,唔通E家D ...

小朋友用手機的進化過程係:
1) 冇需要到手機, 就唔好比 -->
2) 有需要通訊, 就只可打出打入的手機, 用完要放番原位, 出門口先至拎 -->
3) 冇 Data plan 的智能手機, 用完要放番原位, 出門口先至拎 --->
4) 冇 Data plan 的智能手機, 可自己 keep -->
5) 有 data plan 的智能手機

我仔初中學生, 佢 & 好多同學, 現階段都只係在上面第4個階段咋.

小朋友在9月升P.3, 有人接送放學或坐校車,
其實唔需要用手機, 千祁唔好咁快就比部智能電話個小朋友.

小學生如要自己出入, 比部只可打出打入的手機佢地用就得喇.
佢地會花好多時間在智能手機上玩 games, chat, 上 fb, youtube,
衰過睇電視.

子爵府

birdbird 發表於 17-6-26 01:49
2) 有需要通訊, 就只可打出打入的手機, 用完 ...
對,越遲越好。我仔小學六年都會坐校車,有人接放學,想不到有任何需要用手提電話。

別墅

birdbird 發表於 17-6-26 01:49
2) 有需要通訊, 就只可打出打入的手機, 用完 ...

好多謝你的解答、我會盡量拖得就拖、只不過俾佢吵到好煩、

幸福其實好簡單

別墅

CheungKeeKee 發表於 17-6-26 16:30
對,越遲越好。我仔小學六年都會坐校車,有人接放學,想不到有任何需要用手提電話。 ...

係呀、我返兼職、都係我親自接送、真係無咩需要用到手提、
幸福其實好簡單

子爵府

回覆 Tong^_^yan 的帖子

好簡單,人地還人地,還用覺得煩,你最緊要立場堅定。

公爵府

回覆樓主:

我大仔小六自己返學放學先比手機,冇Data plan, 返屋企有wifi, 我仔屬於乖乖型,我都放心的。仲有佢謝師宴表演等,家長義工及同學都要whatsapp聯絡,小六其實都有需要用。

升中的暑假會出有data的電話卡比佢,上到中學肯定仲多聯絡。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

禁止訪問

洋房

TurTurJai 發表於 17-6-29 00:39
回覆 Tong^_^yan 的帖子

我兩個小朋友仲係好細,但到小學都可能會俾佢有手機,NOKIA 打出打入果D, 冇其他F ...

俾左手機佢 一定偷偷玩遊戲,對隻眼又唔好,拖得就拖拉,以前冇手機都係咁啦

侯爵府

CheungKeeKee 發表於 17-6-26 16:30
對,越遲越好。我仔小學六年都會坐校車,有人接放學,想不到有任何需要用手提電話。 ...
講得啱

複式洋房

回覆樓主:

而家d小朋友真幸福 我個時都係小六先開始有人生第一部
因為個時自己番放學

大宅

Tong^_^yan 發表於 17-6-25 22:58
請問各位媽媽小朋友幾多歲會買手機俾佢?個女准備升小三,係咁吵我買手機俾佢,話好多同學仔都有,唔通E家D ...

我仔升小六,本想比部智能手機佢,現在都要考慮,因為科技既先進,真係害死唔少人,我大仔現正手機不離手,成日望住智能手機,其實會令人蠢的

男爵府

回覆樓主

小六開始有,用年plan,唔會幫佢再加錢,佢冇要求帶返學,主要用黎whatsapp溝通一啲團隊及學校資訊

男爵府

回覆樓主:

我個剛升小3,
自行上學放學,
我有比電話佢,
出門就熄機,
放學再開機,
再直接返屋企,
有時會幫我買埋餸,(豆腐,菜。呢啲)
不過我小朋友唔會隨意玩電話,
係邊都好,必須問過我先可以玩。
所以都放心比部電話佢。。

首頁

尾頁

跳至