跳至

首頁

尾頁

大宅

律律燒左三日,跟住出疹.今次係第二次出疹,上一次係玫瑰疹,今次吾知咩野疹,已睇左兩次醫生.

今次出得好嚴重,連頭頂都有,岩岩見佢用手抓d皮膚,先知係痕架,點算好?有咩野可以令佢吾痕呀?

大宅

我估醫生會比野律律擦去止痕?

原帖由 as_sheep 於 09-1-20 16:41 發表
律律燒左三日,跟住出疹.今次係第二次出疹,上一次係玫瑰疹,今次吾知咩野疹,已睇左兩次醫生.

今次出得好嚴重,連頭頂都有,岩岩見佢用手抓d皮膚,先知係痕架,點算好?有咩野可以令佢吾痕呀? ...

別墅

上次我阿女我bowl左金銀花白菊花水, 一日沖2次, 早晚.

大宅

醫生無比野律律搽,就算有比,都因為成個人都係紅點,跟本吾能夠一粒一粒咁搽law.

原帖由 CoffeeCake 於 09-1-20 17:27 發表
我估醫生會比野律律擦去止痕?

別墅

原帖由 as_sheep 於 09-1-20 16:41 發表

今次出得好嚴重,連頭頂都有,岩岩見佢用手抓d皮膚,先知係痕架,點算好?有咩野可以令佢吾痕呀? ...

我個friend 個b之前又係出都成身成面係,dr 話係病毒疹,都唔知咩黎.如果玟塊疹,就唔痕同多數生向身上.我個隻都出過2次.
用莞西保水同佢沖身

大宅

多謝大家關心!!今日係屋企樓下大堂見到謝醫生,佢比左d沖涼藥水.下次如果律律再病都係返去睇謝醫生,吾去睇其他醫生.仲要睇左成千蚊,真係激死!!

大宅

律律情況怎樣? 你說的謝醫生是元朗區的謝健華醫生嗎?

Jasmine 幾個月前開始改睇你果邊碼頭區的徐近明醫生, 覺得他唔錯, 又有醫德!

大宅

律律依家連耳loan都有紅疹,用左謝醫生的沖涼水,吾痕.

因為律律星期五晚開始燒,到星期六半夜突然燒到40度,無其他病徵,又吾想帶佢去屯門醫院,所以帶左佢去荃灣港安,點知個醫生話佢喉嚨發嚴,可能係感冒,就比左d退燒藥+感冒藥比佢,仲叫我地星期一返去覆診.星期一早上肚瀉左三次,我地如期去覆診,醫生檢查時,見到肚臍附近有幾粒紅疹,就話佢係出疹,只係比左d腸胃藥比律律,但律律已無瀉,所以無食到.醫生又叫我地星期三(今日)覆診,我地覺得佢好有問題,星期一已見紅疹,當時我同佢講過律律舊年出過玫瑰疹,點解佢明知d疹會痕,吾開埋d沖涼藥水比律律呢?攪到佢琴晚訓訓下痕醒左,大喊一場.

徐醫生係吾錯,律律以前都幫襯佢,因為近,但係徐醫生d藥吾夾律律,次次都要睇兩三次先好.而謝醫生住係隔離屋苑,而佢有另一單位係我樓下,比左媽媽住.雖然大家住得咁近,我地吾好意思係佢工作以外時間搵佢,如果去佢的醫務所,又遠又等得耐.今日好彩落街遇到佢拎野去伯母到,佢即刻上黎睇律律,開左d沖涼水叫佢太太拎比律律用,真係吾好意思.

原帖由 Mrs_Piglet 於 09-1-21 17:16 發表
律律情況怎樣? 你說的謝醫生是元朗區的謝健華醫生嗎?

Jasmine 幾個月前開始改睇你果邊碼頭區的徐近明醫生, 覺得他唔錯, 又有醫德!

大宅

謝醫生真係好人......
希望律律快d好返.....

原帖由 as_sheep 於 09-1-21 05:39 PM 發表
律律依家連耳loan都有紅疹,用左謝醫生的沖涼水,吾痕.

因為律律星期五晚開始燒,到星期六半夜突然燒到40度,無其他病徵,又吾想帶佢去屯門醫院,所以帶左佢去荃灣港安,點知個醫生話佢喉嚨發嚴,可能係感冒,就比左d退燒藥+ ...
hello

大宅

多謝waitingbaby2006 的關心,

律律d紅疹開始散,但頸部的紅疹特別痕,每次佢好想訓,都吾想訓上床,一訓上床,就會好似個身好吾舒服,look黎look去,而且流晒眼淚,個樣好似好辛苦咁.岩岩我同佢搽左六一散.

好彩律律就快兩歲,今晚試下比d龜零湯之類的野比佢食,幫佢排毒,等佢快d好返.

別墅

原帖由 as_sheep 於 09-1-22 12:25 發表

律律d紅疹開始散,但頸部的紅疹特別痕,每次佢好想訓,都吾想訓上床,一訓上床,就會好似個身好吾舒服,look黎look去,而且流晒眼淚,個樣好似好辛苦咁.岩岩我同佢搽左六一散.

好彩律律就快兩 ...

別墅

原帖由 as_sheep 於 09-1-22 12:25 發表

好彩律律就快兩 ...

今即是咩疹/病

大宅

吾知,我都好想知.

原帖由 0226 於 09-1-22 15:43 發表

今即是咩疹/病

首頁

尾頁

跳至