自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢得11歲, 我好擔心, 有咩要注意?例如:介口?

男爵府

回覆樓主:

我個女當年17歲患上sle,佢主要攻擊關節。其實個病都無得斷尾,唯有好好控制,定時服藥,唔好夜訓有足夠休息,情緒起伏唔好太大。我個女'一盛又沒乜介口,不過聽講太補身的食物如靈芝和光敏性食物要避免。。最後出外無論有冇太陽,一定要擔傘同擦防曬,我女一被太陽曬到,就會出疹。同埋我女有睇中醫調理下,但唔係補身,係令身體內部平衡番

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

I am so sorry! 請問點發現架?

男爵府

lam1234 發表於 17-6-28 13:13
我個女當年17歲患上sle,佢主要攻擊關節。其實個病都無得斷尾,唯有好好控制,定時服藥,唔好夜訓有足夠休 ...

即是不可曬太陽?出入都要用遮/帶帽?是否長期要吃類固醇?有什麼食物不可吃?
唔好意思, 好多問題, 因我好無助

男爵府

AX21 發表於 17-6-28 13:17
即是不可曬太陽?出入都要用遮/帶帽?是否長期要吃類固醇?有什麼食物不可吃?
唔好意思, 好多問題, 因我 ...

唔緊要,大家一齊分享下
1· 太陽真係唔曬得,醫生應該有同你講,我女曬到太陽就會出啲5毫子大的紅疹,要做好防曬功夫。
2 · 我女病發初期要食廿幾mg 類固醇,病情穩定就開始慢慢減,而家就隔日食5mg,醫生話控制得好可以唔駛食
3. 我女沒乜介口,均營養,牛肉、鹅等較毒的食物就少食,逐少逐少試下,睇下有無良反應

子爵府

AX21 發表於 17-6-28 13:17
唔好意思, 好多問題, 因我 ...

我自己有,如果只係指數高,醫生未必需要佢食藥。但如果持續出紅疹/發高燒/關節痛,就會根據病情開藥,我自己食緊既係病情較輕既藥,並唔係類固醇,食左半年,已經冇出紅疹,下次覆診,醫生話可考慮減藥。

我自己出街冇擦防曬(我皮膚比較易敏感,擦唔到防曬)冇帶遮,但會盡量行有瓦遮頭地方。最重要係放鬆心情,半年前,屋企有事,訓唔到,個排啲指數飈升,紅疹冇停過,所以個時開始要食藥。

媽媽都要放鬆啲,雖然冇得根治,但都唔係絕症,平時注意下,唔好暴曬,就得啦

男爵府

lam1234,tiffpman多謝你地

因為阿女得11歲, 我好心痛, 好無助, 佢最鐘意陽光海灘, 暑假還計劃咗去旅行游水, 依家没有了

現在醫生開類固醇藥比佢食, 我好擔心對佢影響, 這個病是否好易翻發?

男爵府

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

加油L

公爵府

回覆樓主:

點樣發現?初期有咩徵狀?
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

.........................................

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

加油

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章

祝福樓主&女女

伯爵府

AX21 發表於 17-6-28 12:18

我自己啊嫂都有,依家生左兩個,見佢都無特別介口。行得走得,非常健康。而且佢真係嫁得好,有兩老愛護,係屋企真係無洗做。

伯爵府

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

珍珠宮

回覆樓主

子爵府

公爵府

AX21 發表於 17-6-28 12:18

我親人有sle
介醋辣香腸火腿蝦蟹牛芒果等對皮膚易造成刺激及精製辛辣食物。
只能吃清淡食物,尤其勿太鹹!!
忌晒太陽,不能操勞。
忌吃一切能提升免疫力的食物。

首頁

尾頁

跳至