親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

籌備左3個月既石垣之旅好快好快咁就完左lu.....真係好唔捨得石垣日頭天空同海水既藍.....同埋夜晚既星空......

第一日: 到左石垣機場,一眼望晒成個入境大堂,過完關行李已經係出面等緊我地,攞完行李第一件事就係行去對面搵租車公司既車,接我地去攞車,石垣既攞車手續快過沖繩,唔洗十五分鐘就攪掂可以出發,第一站先去puff puff cafe食個靚view lunch,好彩我地有book位,去到已經見到有幾個人係出面等位.
食完個靚view lunch,我地就返去今次住既民宿,換返條短褲就先去鐘乳石洞再向玉取崎展望台出發,之後去birthday黎個quick shop就去石垣屋食個dinner,完成第一日既行程.

第二日: 一早local tour就黎左民宿門口接我地去幻之島玩浮潛,玩完之後就車返我地返民宿,沖個靚涼就去左和風亨食個lunch,跟手係隔離supermarket買定水去banna park放電,之後去左aeon supermarket買定d零食同水,就去我那霸豚肉dinner,完成第二日既行程.

第三日: 民宿位置好近fusaki beach,所以一早就起身去左swimming同去埋angel pier影靚相,fusaki beach既水真係好清,水深大約一呎已經可以見有好多魚游黎游去,小朋友玩得好開心,玩完返民宿沖涼跟住就去舟藏之里食lunch,然後就去左yaima民俗村餵松鼠猴,佢地真係好可愛,果晚我地去左fusaki resort食dinner buffet,跟住返民宿玩煙火,完成第三日行程.

第四日: 先去川平灣坐玻璃底船,再去米子燒工房影相,沿途上平久保崎燈塔搵左間新開既cafe lunch,之後去左米原沙濰,然後去左no.4食沖繩料理,完成第四日行程.

第五日: 一早就要去機場返香港.

感想: 當初plan去石垣既時候成日覺得佢係一個幾悶既地方,點之原來唔係,去到石垣先至知道原來天空同沙灘係可以咁靚,因為今次時間太小,所以其實仲有d沙灘無時間去,而且亦唔夠時間出島,所以希望不久既將來可以再去一次,hahahaha.....

Cheuk2012    發表於 17-12-2 00:25

大宅

回覆樓主:

謝謝分享,資料好有用。
另外你的住宿經邊度book?
有無多D相睇呀,唔該。

男爵府

我係AIRBNB BOOK,相就未整好,因為尋日先返,HEHEHE

男爵府

民宿

米子燒工房

FUSAKI BEACH & ANGEL PIER

Puff Puff Cafe

川平灣

Cheuk2012    發表於 17-12-9 23:36
wcpcelia    發表於 17-7-18 09:20

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我今天到,剛玩完吹玻璃,現在在平得巴士站等巴士去aeon

男爵府

回覆 wingchu 的帖子

我地無去吹玻璃,因為小朋友只有四歲太細,同埋我地自駕(因為有3個老人家同2個小朋友),BY THE WAY,如果搭巴士方便嗎?

男爵府

醒目開學勳章

karen_szeman 發表於 17-7-17 17:15

我地無去吹玻璃,因為小朋友只有四歲太細,同埋我地自駕(因為有3個老人家同2個小朋友), ...

原來都方便呀!平得巴士站附近,幾分鐘腳程

大宅

karen_szeman 發表於 17-7-17 15:59
籌備左3個月既石垣之旅好快好快咁就完左lu.....真係好唔捨得石垣日頭天空同海水既藍.....同埋夜晚既星空... ...

請問你嗰幾日行程中食嘅地方,是否全部都值得去?

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

真羡慕天氣好好,相好靚。我今日到步時雷雨,之後間中有雨,天氣報告跟住2日都有雨

男爵府

回覆樓主:

謝謝分享

子爵府

回覆樓主:

我14號到,住市中心附近酒店式住宿,有廚房,洗衣機方便每日洗衫同泳衣,去左燈塔,米原海灘,米子燒工房,全日潛水個女仲摸到大海龜,川平灣,餵小猴子,竹富島踩單車,星沙灘,西棧橋,西表島玩直立板,紅樹林瀑布探險,由布島坐水牛車,我全自駕購物面基本上大部分大小超市都行曬,個女日日扭蛋開心都不得了,農產品市場好多新鮮生果蔬菜,我仲有四日行程,會去幻之島,黑島浮潛,玩滑翔傘,同埋釣魚,玩完返嚟再同大家分享!

Cheuk2012    發表於 17-12-9 23:37
wcpcelia    發表於 17-7-18 09:20

子爵府

回覆樓主:

男爵府

回覆 Kless 的帖子

石垣屋,舟藏之里同PUFF PUFF CAFE好值得去,其他係經過順便食,不過如果你要去呢3間食,最好BOOK左位先

男爵府

OH....咁真係好灰WO.....

子爵府

wingchu 發表於 17-7-17 17:09
我今天到,剛玩完吹玻璃,現在在平得巴士站等巴士去aeon

請問買邊間航空公司機票同幾錢?

珍珠宮

ccn008 發表於 17-7-18 13:19

香港直航得一間㗎咋。。。
轉機另計
skyscanner 幫到你~

大宅

回覆 berry?????? 的帖子

Where is 紅樹林瀑布探險 & 農產品市場?

男爵府

ccn008 發表於 17-7-18 13:19
HK Express, 價錢就要睇日子

大宅

回覆樓主:

請問幻之島浮潛要在香港book定先嗎?
4歲唔浮潛,玩下水要收費嗎?

男爵府

Sugarmimi 發表於 17-7-18 15:21
請問幻之島浮潛要在香港book定先嗎?
4歲唔浮潛,玩下水要收費嗎?
我去幻之島係係香港BOOK定,因為我要有識講英文既人同我地溝通,而且BOOK既時候佢要我俾晒身高,體重同鞋既SIZE佢地幫我地安排裝備.

我有3個同行既老人家無浮潛,佢只係收左我3000YEN坐船既費用

首頁

尾頁

跳至