想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我6月頭宮外孕做左腹腔鏡切左一邊輸卵管,術後至今仍未有M,但我覺得作嘔作悶,於是自己驗孕,中左!!請問我無最後經期可計預產期,要靠超聲波計,我應該幾時去睇醫生攞懷孕証明?我怕太早睇乜都照吾到,到時又要再等再睇多次!求指教!

大宅

Chowmanlau 發表於 17-7-17 18:38
我6月頭宮外孕做左腹腔鏡切左一邊輸卵管,術後至今仍未有M,但我覺得作嘔作悶,於是自己驗孕,中左!!請問 ...

我五月尾都宮外孕做完手術,用左一個月時間d 體內殘留hcg 先回復正常水平,然後六月中黎M.

你應該先確定驗孕結果係唔係上一次個胎留低既hcg. 因為你始終未黎過M. 可能上一次既hcg 根本未清走,所以一驗就以為又有

建議直接睇婦科照

大宅

我6月頭宮外孕做左腹腔鏡切左一邊輸卵管,術後至今仍未有M,但我覺得作嘔作悶,於是自己驗孕,中左!!請問 ...

無所謂幾時吧, 多啲休息, 唔好拎重野。

穩陣啲, 拎中藥安胎。

去照陰超時, 醫生自然會幫你度呎吋。

大宅

的確, hcg在身體可以保留一二十天。

大宅

franchoi 發表於 17-7-17 18:51
的確, hcg在身體可以保留一二十天。

補充返,醫生話每個人代謝能力唔同,無話幾耐回復正常水平係正常。我果時每星期驗血,每次結果麵明顯下降就ok. 最後下降到<5 就唔洗再覆診了

大宅

其實我本來都吾為意係咪有左,只是突然呢排超累,又作嘔作悶,胃頂頂咁,先驗下,一驗就見positive,所以先有咁多疑問

大宅

joanna333 發表於 17-7-17 18:55
補充返,醫生話每個人代謝能力唔同,無話幾耐回復正常水平係正常。我果時每星期驗血,每次結果麵明顯下降 ...
我術後醫生無同我抽血驗,覆診仲要去到10月

大宅

好簡單,你去驗下hcg, 睇下上升定下降,下降就係上次懷孕的hcg, 如果上升就係再次懷孕

首頁

尾頁

跳至