興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

預算係$6000前後,有冇好介紹呢?
我愛我個囝,愛到變做鬼..

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 chelchel0126 於 09-1-29 13:44 發表

呢個budget 之內, 有 canon 的 450D (機 + 18-55鏡)

多二千, 有Nilkon 的 D90 + 18-105鏡

子爵府

原帖由 chloepapa 於 29/1/2009 15:30 發表

呢個budget 之內, 有 canon 的 450D (機 + 18-55鏡)

唔計價錢,兩者有咩分別?
其實canon同nilkon分別係咩?

子爵府

原帖由 chloepapa 於 29/1/2009 15:30 發表

canon呢set影唔影到個backgrand濛但係小朋友清個種效果架

版主

原帖由 chelchel0126 於 09-1-30 04:32 發表

canon呢set影唔影到個backgrand濛但係小朋友清個種效果架

想要人清背景矇, 要大光圈, 長焦距
支 kit 鏡光圈唔大, 焦距亦唔係好長
最好買多支 50mm f1.8 來影, $650 左右

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-1-30 11:10 發表

想要人清背景矇, 要大光圈, 長焦距
支 kit 鏡光圈唔大, 焦距亦唔係好長
最好買多支 50mm f1.8 來影, $650 左右

咁請問買450D時,駛唔駛買連18-??既LENS SET,再買50MM F1.8,定係直頭只買450D淨機,再加50MM F1.8呢??呢支LENS平時ARM 唔ARM用呢???
我係用黎影BB既,THANKS!
http://lbff.lilypie.com/CsFWp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Breastfeeding tickers" /></a>

版主

最好買kit set 再加支 50mm f1.8
因為kit set 係 18-55mm, 有zoom, 方便d
而 50mm f1.8 就因為係大光圈, 室內影bb, 唔開閃光燈
亦因大光圈, 易d 影淺景深的相

大宅

一闊三大,你要預留d錢買其他野(Filter、防潮箱、電、memory card、lens hood等等……)

民房

我個BB家陣六個月大, 我當時都係用450D Kit + 50/f1.8, 新手影BB絕對夠用呀!!

複式洋房

原帖由 chelchel0126 於 09-1-29 15:33 發表

唔計價錢,兩者有咩分別?
其實canon同nilkon分別係咩?

隔離台有C亨咁講,可作參考 :

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=613648&page=2#pid7429137

版主

要睇係咩級數的機
Canon, 個人經驗就係5D 以上級數 + L 鏡才好D
(膚色又比 Nikon D700 好 )

Nikon 就入門機都幾好
不過 D40, D40X, D60 呢D 機又真係麻麻地
起碼都D80 好D

都係個人覺得 :
D700 / 5D II > 5D > D300 > D90 > 50D > D200 > D80 > 40D > 450D > D60 >D40X > D40.....

複式洋房

Chloepapa

你可以幫吓忙...
我是新手mama... 真的只懂用DC.. 但又相映我個女靚d 相....

看了很久...
1) 1000D ... 450D 比較適合我呢???
我覺得差不多... 當然平D..好啦..因為我是一个C9 同初級映相..

2) 我都想買埋50/1.8mm 支鏡...

thank you in advance....

原帖由 chloepapa 於 09-2-10 00:12 發表
要睇係咩級數的機
Canon, 個人經驗就係5D 以上級數 + L 鏡才好D
(膚色又比 Nikon D700 好 )

Nikon 就入門機都幾好
不過 D40, D40X, D60 呢D 機又真係麻麻地
起碼都D80 好D

都係個人覺得 :
D700 / 5D II > 5 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

1000D 同 450D 價錢相差唔遠, 我好多朋友都有相同問題, 不過大部份都揀450D

原帖由 happybaby07 於 09-2-10 09:11 發表
Chloepapa

你可以幫吓忙...
我是新手mama... 真的只懂用DC.. 但又相映我個女靚d 相....

看了很久...
1) 1000D ... 450D 比較適合我呢???
我覺得差不多... 當然平D..好啦..因為我是一个C9 同初級映相..

2) 我都想 ...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

原帖由 chelchel0126 於 09-1-29 13:44 發表

$6000 budget不建議nikon的機, 因為nikon機起碼要D80/D90呢啲有機身摩打先好用。

如果加多少少budget買D90 kit係唔錯, 一來支鏡的range好用, 二來多個拍movie功能, 可以拍下淺景深movie都好好玩。

首頁

尾頁

跳至