在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無老公係做生意的全職媽咪?

我老公今年年頭開始出左黎自己做生意,以前打工都唔多早返黎架啦!而家直情差不多晚晚都喺公司做到囡囡訓左覺先返.你地有無人好似我咁呢?!

大宅

Re: 有無老公係做生意的全職媽咪?

hi yanyan0629
我老公自己攪生意都有7/8年了. 有時真係1-5晚都吾返黎食的. 有時星期六都要做, 吾會有大假, 好多野都係佢自己follow. 想話去旅行幾日都好難. 到放假喇, 可能平時做野辛苦啦. 放假又吾多願去街, 有時仲訓晃覺幾個鍾, 都無咩邊度去 ! 有時又擔心有無生意 :-( 不過可以話返工放工的時間彈性d啦.

大宅

kitsum ,
咁你悶唔悶呢?平時有咩做呢?你有無小朋友呢?
好彩我老公下星期都會同我同個囡去旅行,但呢幾日佢又好擔心d野做未掂,又驚d同事做唔掂佢d野.咁你平時有無理你老公d生意呢?

大宅

HI, ALL,

我老公喺大陸攪運輸都成十年了, 算係自己生意, 平日都勁忙, 好似呢兩日中秋國慶都無返屋企, 我都慣咗什麼節日都係同兩個仔女自己攪掂, (除了中國新年, 佢會放十幾廿日), 有時都會覺得寂寞, 但另方面亦較輕鬆, 因為服侍少一個人嘛!

比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

kitsum & Hellomummy,
看到你們的留言,先知道原來唔係只有自己先係咁!(我指成日一個人對住亞囡)

Hellomummy,
請問你對仔女多大呢?佢地會唔會掛住daddy,我囡囡就好鍾意daddy,可能因為少見.見親daddy都好開心.

有時都會覺得寂寞, 但另方面亦較輕鬆, 因為服侍少一個人嘛

agree agree!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我老公都係自己攪生意-係大陸開廠 !
佢星期一, 二 係 hk office 返 9點放9點, 星期3至5 , 就要返大陸廠 (留宿), 星期 6 就返 9點放6點, 放紅假 (但都會係屋企做公司野) , 每年都會同我去 2,3 次旅行. 平時好彩佢無野應酬, 因有其他同事負責, 所以佢係 hk, 就晚晚可以同我食飯, 但我要等到 9 -10 點先食晚餐

大宅

yanyan0629 寫道:
kitsum & Hellomummy,
看到你們的留言,先知道原來唔係只有自己先係咁!(我指成日一個人對住亞囡)

Hellomummy,
請問你對仔女多大呢?佢地會唔會掛住daddy,

佢地分別10歲(仔)和5歲(女), 已經自細係咁, 所以從來唔會掛住爸爸(好可悲), 喺佢地既世界就只有我一個成人, 所以亦成為佢地唯一最信任既人. 老公有時好忟憎, 因為佢地對佢講既野無反應, 但同一句說話我出聲佢地就即刻做, 都幾慘嫁, 咁辛苦做野為頭家, 換回無哂親子感情, 都幾心喼, 唯有我呢個做老婆學識做d啦!

hellomummy
囡囡就好鍾意daddy,可能因為少見.見親daddy都好開心.

[quote]有時都會覺得寂寞, 但另方面亦較輕鬆, 因為服侍少一個人嘛

agree agree![/quote]
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

kitsum ,
咁你悶唔悶呢?平時有咩做呢?你有無小朋友呢?
好彩我老公下星期都會同我同個囡去旅行,但呢幾日佢又好擔心d野做未掂,又驚d同事做唔掂佢d野.咁你平時有無理你老公d生意呢?

hi yanyan0629
平時都幾悶嫁! 我有個8歲及1歲ca仔, 果時諗住大仔返1年級我就會free好多, 點知意外有左細仔, 宜家細仔好曳曳, 對住佢吾可以話悶ca, 但就好累law, 因佢岩岩識行, 四圍走要睇到實, 又要煑飯, 真係好吾得閒, 但對這些咁規律的生活好悶, 一個星期就係等老公放假的日子.
我有幫我老公睇住公司盆數的.
得閒大家上黎傾下吐下苦水啦.

大宅

Hi, 你地好!

我就好d, 我老公係屋企做生意, 佢只係靠部電腦, 電話, fax 機, printer 就做到. 雖然唔係什麼了不起的大生意, 但佢可以同我一齊湊阿b , 我已經覺得好開心, 好知足了.

反而我會等阿b 2歲到, 會返出來做野, 因想幫補吓阿囡報playgroup d 錢.
我的寶貝傻豬豬 - 嘉盈囡囡 ;-) [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3467.thumb.jpg[/img] [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3437.thumb.jpg[/img]

大宅

Hellomummy,
或者你安排下你老公休息的時侯多d一家大細去玩下囉!然後又同仔女講話係daddy安排的.咁樣可能對仔女會對daddy鍚d.不過我都明白你老公平時已咁忙,放假都想休息多d.

kitsum,
咁你大仔有無幫下你手take care 細仔呢?
我都覺得而家d生活真係好有規律.
以前真係一星期都有幾日會日夜顫倒架!
而家就算夜晚夜左訓,第二日都要如常起身take care囡囡.
但我好似已經習慣了.

得閒大家上黎傾下吐下苦水啦

好呀好呀!

BOBO128,
你囡囡好可愛喎!我見佢身上有個牌,佢係咪已經返學呢?
咁你老公喺安排時間比屋企人方面都算唔錯lu!
一年去2,3次旅行 ??
好羡慕呢!嘻!
咁你囡囡會唔會都係9-10時先吃dinner呢?
有時我老公間唔中都會回來吃dinner(不過真係好少),但就會夜過我同囡囡的晚飯時間,通常我同囡囡都唔會等佢,只係留番飯比佢就算lu!嘻!我好似好衰咁!

all,
你地屋企有無請工人呢?

大宅

maisylong,
好羡慕你呢!咁你老公呢份工仲好過出去打工呢!
但佢自己enjoy嗎?(因為我老公話如果公司同屋企喺埋一起,佢驚佢一係會好lazy,一係會工作狂,完全relax唔倒)
其實我都曾經頂唔順老公日做夜做,提議過不如將屋企同公司連在一起,即一家大細搬番公司住.不過呢個辦法暫時做不到,但其實我老公係比我隨時返公司見佢或間中留喺嗰度訓都得的.但take care 住個囡我又lazy要四圍走.

大宅

yanyan,

好多謝你的建議呀! 其實我都有嫁, 不過d小朋友都無特別反應(無鍚爸爸多d, 或者因為佢對d細路惡死啦!), 始終都係日子有功囉!

你估得好啱, 佢返黎嗰一日瞓咗半日, 剩番嗰半日例牌行超市同煮飯仔同煲湯, 佢好享受家庭生活, 有時仲會自己煮下野 (佢算"乖"咗,以前佢會睇跑馬睇半日, 宜家我問佢可唔可以唔睇, 佢都會即刻熄咗去, 算有d安慰啦!) 佢醃d豬扒好得嫁, 我都要向佢請教.

上星期日佢瞓醒, 我提議外出晚飯, 佢帯咗我地去一處海邊碼頭食海鮮 (喺屋企附近), 好正嫁, 一家大細, 都幾溫馨嫁!

你地最近生活如何, 分享下!

男爵府

yanyan0629:
hello!我老公同bobo老公一樣o係大陸開廠,可以話係同行!佢而家d生意好忙,一星期有起碼4-5日要stay大陸,所以我同個女都成日好期待快d到weekend,每逢weekend我老公就會車我地周圍去玩下!同埋我老公公司係家族生意,所以都算free!可以襯淡季同我地一家一齊去下旅行,平時可以蛇到,佢都會盡量早d蛇返o黎陪我&阿女!如果o係香港(佢o係香港都有公司)就返9放6,可以好準時收工,星期六就返半日(9-12),所以每星期有一日半o既family day!
我老公非常o鍚個女,如果佢o係屋企,佢會幫個女沖涼、換片&玩!所以個女都好鍾意daddy,daddy一返屋企,我同婆婆就要行埋一邊!:cry:
我就無請工人,不過有個好幫得手o既媽咪大人幫我......:lol:
bobo個女同我個女係同學仔!佢囡囡有個好好o既婆婆照顧,所以一日三餐都會好準時,唔駛等到咁夜才食飯!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

yanyan,

多謝你贊賞囡囡 !

我就會等老公一齊食飯, 囡囡都會陪 daddy 食小小 !
我同 pinky 已經算係 parter , 我地老公係同行 (生意有往來), 而我地專登俾囡囡讀同一間 KG, 甘我地可以成日一齊食飯 & 行街 ... hehehe .... 所以老公係大陸, 我地日間都吾會悶 !
而且我地各有婆婆照顧囡囡飲食, 其他 backgrand 都好似 ... 我一直都有印印幫手2年半 , 可惜上個月佢有要事回鄉, 新工人要月底先到港 ! 現在請家務助理頂住先 !

大宅

maisylong,
好羡慕你呢!咁你老公呢份工仲好過出去打工呢!
但佢自己enjoy嗎?(因為我老公話如果公司同屋企喺埋一起,佢驚佢一係會好lazy,一係會工作狂,完全relax唔倒)
其實我都曾經頂唔順老公日做夜做,提議過不如將屋企同公司連在一起,即一家大細搬番公司住.不過呢個辦法暫時做不到,但其實我老公係比我隨時返公司見佢或間中留喺嗰度訓都得的.但take care 住個囡我又lazy要四圍走.

yanyan

係呀, 佢真係好過出去打工架!!!! 佢每日要做野既時間最多係2粒鐘到就finish, 之後既時間就係HAPPY HOUR --> 即想點就點, 都好開心架 (我同佢都係). 得閒就睇吓報紙, 書, 及雜誌. 阿囡醒左就比奶佢飲, 之後屋企無餸就揸車去商場welcome or park'n shop 買. 呢d 就係我地而家既生活pattern. 好enjoy. 不過唔知幾時會完???? ?-( ?-(

其實若可行的話, 不防公司同屋企連埋一齊. 因可以唔使比公司rental, 又唔使比車錢, 又有住家飯食, 兩公婆又可以對多d, 又可以對住個囡多d, 咁親子關係自然會更加好啦!! :wink: 至於會否lazy at home, 定話會變成工作狂, 我就覺得係屋企做野好難會變工作狂. 至於lazy, 的確係會有d, 不過我見我老公一有電話來, 佢都馬上好認真去做, 真係會放底晒佢手上既野而好用心去做.

希望我老公可以搵多d 啦, 若果唔係我really 要返出來做吓野, 幫補少少.
我的寶貝傻豬豬 - 嘉盈囡囡 ;-) [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3467.thumb.jpg[/img] [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3437.thumb.jpg[/img]

大宅

唔記得講, 我無請工人架. 若我請工人, 咁我就要返出來做野架啦, 咁不如自己做埋家務好過.

洋房

HI
我都係架,自从生著囡囡後,就没做嘢啦,現在就係車囡囡返學放學,同佢去興趣班,家务就工人,所以現在已经没乜朋友啦,有時都幾無聊.(不過呢排就忙啲,因爲囡囡考小學)
我老公就一星期最多都係3晚唔返來食,因為佢個女會投訴架.

大宅

Hi 各位

我都係呀 我同scarlettes背景都幾似,有個工人幫下手,
個女下年升小學,仲有個細既2歲,老公好多時都好忙,有時仲會唔係香港架,所以有時都會幾悶

洋房

Hi
qqbaby
囡囡考成点啊?報著边幾間呢?我呢排就好大压力.你点出啊?

大宅

hellomummy,
咁你喺你老公放假時的生活都唔錯喎.嘻!因為佢會幫你煮飯&買餸.最近我同老公及囡囡剛去完泰國回來,好累!不過好好玩,但有排都無得再去lu!

pinky, bobo128,
唉 !你地有自己媽咪幫手真係好!可惜我媽咪住得好遠!所以我而家都成日同d 未婚的朋友講,買樓要買近自己媽咪. 

maisylong,
你老公份工工作時間咁短?!真係好歎喎!
請問係做邊行架呢?
我都想公司屋企連埋一起,因為分開兩邊電費實在太貴貴.....不過暫時唔得啦!希望將來可以啦!

scarlettes,
請問你囡囡係咪返半日學,咁你車完佢返學你會做d咩呢?你囡囡學校係咪離屋企好遠架呢?

all,
呢度越黎越多人啦!

:mrgreen:

首頁

尾頁

跳至