自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說係公司分公司新開就請左我返黎, 我係呢度唯一一個full time~雖然我係一個打雜總公司亦有同事back up我亦有pt幫我手, 但係最近因為生意唔好公司就想郁我...
第一個同我放風既人係公司另一個department既呀頭, 傾計咁傾, 我覺得佢想試下我仲想唔想留係度~
我上司同老闆由頭到尾冇搵我傾過, 我就打算等有人正式通知我先算...
直到尋日我見到我上司佢又傾計咁同我傾, 問我會唔會考慮轉part time/日薪(我已知我轉=減人工兼冇曬所有福利), 所以我拒絕左! 佢就好似若有所思咁表現到幾難做咁...
我呢度間唔中都有同事會過黎, 最近每一個見到我都係問我同一個問題: 我聽講你想辭職, 真係架?
我除左笑下都唔知講咩好, 明明係被辭職但係就講到係我自己走咁, 雖然我都唔留戀, 但係都有少少唔開心........ 有少少覺得係公司想逼我走咁

呢度人工福利都唔係特別好, 只係特別近屋企, 大約8-10分鐘車程,
我依家都搵工中~

leung2888    發表於 17-8-22 09:32

大宅

間公司咁衰架, 祝你快D搵到份好工!! 東家唔打,打西家.

男爵府

YAC0601 發表於 17-7-25 16:23
話說係公司分公司新開就請左我返黎, 我係呢度唯一一個full time~雖然我係一個打雜總公司亦有同事back up我 ...
生意好差?

係咪零售?

珍珠宮

畀面勳章

揾到先囉

伯爵府

回覆樓主:

邊搵邊等佢郁你囉,反正你都唔留戀,明天會更好呀

珍珠宮

話說係公司分公司新開就請左我返黎, 我係呢度唯一一個full time~雖然我係一個打雜總公司亦有同事back up我 ...
當員工冇利用價值就係咁,好普遍~~
祝你搵工順利~~

別墅

祝你快D搵到份好工啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

yucl_hk 發表於 17-7-25 18:11
等炒有補$

同意

侯爵府

唔好浪費自己時間,搵到工即走。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Siuchoi 發表於 17-7-25 16:46
當員工冇利用價值就係咁,好普遍~~
祝你搵工順利~~

又唔好咁講,係間公司有財政壓力,入不敷支,唔裁員、唔減薪的話,全部攬炒。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

坐係度等佢炒你咪仲好

大宅

回覆樓主

唔開心實有(諗深一層公司唔好數先叫你走,算好起碼有時間俾你搵工),不過當務之急搵左工先,搵到工就走

珍珠宮

其實你又想公司點?係合約還是長工麼約?
你依家呢度唔掂,上司想cut cost好正常。
長工,公司有責任內部調動俾位你,所以其他部門阿頭搵你探風,你又唔積極,冇法喎。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

如果佢想迫走你,你留低扮傻更無意思啦...
遲早有日佢都會開刀,似係比緊提示叫你搵定工走

首頁

尾頁

跳至