懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

12月預產期媽媽

我宜家27week但肚圍只有31吋,未有bb時39kg但現在只有46kg,好擔心呀!
因為我見到有D媽媽同我差不多週數個肚好'現'自已個肚好似唔正常突別細

大宅

Re: 12月預產期媽媽

wasabi
不用擔心,
如果你有bb之前只得39kg, 即係肥極有限
我而家28週, 由110磅, 增至現在112磅, 得12磅咋,
仲少過你, 但醫生照超聲波時, 話bb啱標準, 有1kg, 一d都唔弱小!!
而且醫生話媽咪瘦, bb瘦一d都唔出奇,
我當年出世得5磅幾咋, 所以唔會盼自己個b有7磅幾那種,
我期望佢健健康康, 有3kg啦已經 !!

記住食多d蛋白質同鈣質!!

別墅

我依家30週,肚圍去到39",以前105磅,依家就135磅,足足重左30磅呀!!!!!!不過我知道有其他媽咪同我差不多週數,肚圍去到45",所以並唔係人人一樣架!!!

洋房

wasabi,

吾駛擔心既..我聽講話之後既兩個月會大得好快架..
我而家29weeks...肚圍都係得36'乍....係人見到我個肚都話細...搞到我好吾開心...但我諗諗下...吾駛理人點講..bb健康咪得羅...
我出世時都係6磅吾夠乍...而家咪一樣高頭大馬....個個都話我大份架....
千其吾好同人比較..開開心心咁馱bb. .bb都開心d健康d啦....

大宅

不用太担心呢!我明天30weeks , now個肚圍 36吋,重咗20磅左右,最尾這兩個月bb才長大得快呢! 記住要多d休息,食多d,太担心的話去照3d,等醫生check吓bb的sizes是否正常, bb健康最重要,身體重量,肚圍因人而異,不要俾壓力自己 :lol:

大宅

wasabi:
你唔好咁擔心,最重要係bb size正常,因為好似我咁咪就係有45"吋肚圍,一d都唔好受,其實我大約重了10kg(22lbs),但個肚好似twins,成日被人指點,行路又辛苦,成日解釋第二胎係大d,真係好鬼煩,我相信大有大的煩,細布細的煩,所以不要與人比較就最開心,同埋同自己講遲d廋身都快d啦!

大宅

睛靈勳章

To Cocolin,
我而家29週,肚圍去到39"同你一樣,以前我好努力keep住115磅,依家就149磅,足足重左34磅呀!無眼睇,好似變了另一個人!bb仲有兩個幾月才出世,個肚仲有排大,唔知到生時個肚會有幾多吋???我係住村屋,日日上上落落都開始有點吃力,再過多一排,真係叫我老公揹我上樓--哈哈 :lol: :lol: 你們有否腳痛,我一起身放隻腳在地上一睬,哇! 隻腳板地底就好痛,要行一陣先好d!

複式洋房

好多姐妹都講得岩呀.

只要醫生話bb size 正常, 健健康康, 個肚唔太大真係冇所謂, 太大好辛苦架, 行動又唔方便, 我31week 個肚圍都係38.5. 唔算好大, 所以好輕鬆,

別墅

windychow
之前有人send e-mail比我,話有一個方法行樓梯會輕鬆d,就係用雙手托住patpat行,我唔知得唔得,不過你可以試下.如果真係輕鬆d,你一定要話我知呀!!!!
叫你老公揹你??我諗未有bb前老公們都會好樂意又揹又抱,依家.......重左30幾磅呀!!!!不過我老公都唔弱,佢陪我肥
腳痛??係唔係你平時著既鞋鞋底唔夠承托力呀??我又冇咁既情形喎!!除非行街行得耐先會咋!!!你有冇問醫生點解呀?

大宅

我都係偏瘦的。以前有90磅,依家28W有110磅,肚圍有~35吋。從背後看,我一D都唔似有O左。最近搭地鐵先有多O左人讓位。醫生說BB現在有~2.6磅(28W),估BB出生時有6.5至7磅。

不用太擔心,只要食得訓得,BB吸收就OK啦!但記住食有營養的食物。相信你同我一樣,之前好瘦,個胃好細,食小小就飽。所以依家為O左BB,一定要食得健康啊!

ALICE

別墅

我聽老人家講,肚大未必bb大架!!因為裡面仲有水嘛!
另外如果bb大會好難生好痛架!!!!!

別墅

我都28週啦,體重由105磅升到宜家130磅,個肚圍己經36吋啦.e生話估計BB出世時應該有6至7磅tim
不過老人家話其實陀到最尾幾個月先至緊要,因為呢段時間先係最長胎,只要夠營養夠休息,BB就會肥肥白白架啦,放心啦 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

別墅

wasabi,

我依家29w祇有35"腰, 其實我早期都同妳一樣好擔心, 進度同其他12月mom比好似差好遠, 連睇醫生, d故娘都話我個肚細, 不過醫生話唔可以用腰圍來比較, 因每個人原本腰圍,脂肪多少都唔同, 最重要係照超聲波時, 醫生會度吓bb size, 看看與預產期相差多少, 我阿b頭,腰圍都無問題, 不過大腿長度都短左2w, 希望有得追番啦

複式洋房

Wasabi,

I'm about 27 weeks too but only gains 4-5kg so far. You are better than mine! The doctor said my baby would be in medium size. I expect the baby would be 3kg eventually. No worry about the 肚圍 cos' you are a XS size mum...

大宅

睛靈勳章

下星期六我參加了屯門醫院生產呼吸課程, 各位12月準媽媽有否參加過? 我於28週時醫生話bb有3磅重, bb仲有11週長大, 不知bb出世有多重, 現在要開始學呼吸法啦! 到時可以快d生阿b出來, 其實好多朋友包括我個yoga老師都講, bb出世有7-8磅就最容易take care, bb太輕佢會成日哭哭啼啼!

大宅

睛靈勳章

Cocolin,
我不敢只係用雙手托住patpat行, 我個肚已有39吋, 個肚都算幾大, 自己又肥左30多磅, 又肥又(論重),我行上行落都扶住行,仲行得好慢, 因為我怕look落樓梯, 到時阿b早產我都唔知點同我老公交代! 平時在屋企都無著鞋,可能因為唔夠承托力所以腳痛, 今日天氣下跌, 在家穿了毛毛拖鞋,腳痛情形好好多! 你老公陪你肥, 我又係一樣,我唔like飲milk, 佢陪我一起飲,又怕我無toliet去,陪我一起食麥皮, 我估b仔出左世之後,我地要一起去廋身!

別墅

我個肚都有39"呀!咁0岩我同你一樣又係肥左30幾磅
不過我又唔覺得自己"論重"喎!有時行路仲會不知不覺咁越行越快,但係有時又會行到死下死下咁.....喘哂氣架!!!
前幾日我先同我老公玩完托patpat行樓梯(我地真係玩),因為剩係行幾級,所以唔知有冇用
你老公都幾好喎!陪你食陪你飲,我老公肥係因為我好多時都會食宵夜,而佢又唔"底得"又食埋一份!!!!!!近排我唔食,佢都話要食呀!!!哈哈哈!!!!佢中左我計喇!!點可以我肥佢唔肥架!!!!

別墅

我奶奶話8磅就好大份架喇!生時會好辛苦,佢話6-7磅就最好生喎!
屯門醫院d課程係唔係要報名架??
你地0係屯門醫院檢查時,照過幾多次同幾時照過超聲波呀?
我16週時照過就冇再照喇!所以依家都唔知bb有幾重 :cry:

子爵府

我地都係TM Hosp 照過1次,之後睇私家醫生照時會睇到呀b大約幾大同幾重...
我同windy都覺得睇私家醫生安心d,因為政府次次檢查都唔同醫生,問佢地野,九唔答八咁覆你....

複式洋房

多謝各靚媽咪意見
我約

首頁

尾頁

跳至