跳至
[澳洲] Gold Coast

首頁

尾頁

大宅

請問gold coast 有咩好中,小學?plan 住去Gold Coast 住,有一個男仔升G7, 一個女仔升G1

剛去過TSS open day, 覺得吾錯

有其他學校提議嗎?what about summer set school?

大宅

Somerset 唔易入,我地 2015 年未批 visa 已經 interview 左,不過一直未有位,佢哋話年尾有機會有位 (Yr 8),不過都唔肯定。我哋暫時已經接受左另一間嘅 offer,係 Hillcrest,學校細啲,不過 school tour 同 interview 後我哋幾鍾意,而且學費只係 Somerset 一半,到時假如 Somerset 真係收,都要再衡量下...

以公開試成績計, Somerset 同 All Saints 係 Gold Coast 最 top 兩間。 All Saints waiting list 更加長,嗰邊啲朋友話起碼都要等幾年(都未必有!),可能因為 All Saints 冇 Somerset 咁貴。Somerser 貴係因為佢哋 facilities 係一流,有用黎打國際比賽嘅藍球場,幾個網球場,標準50米泳池,個 gym 仲 pro 過香港收會費嗰啲!

你可以去 Myschool.edu.au research 下。

大宅

highfive 發表於 17-7-31 09:22
Somerset 唔易入,我地 2015 年未批 visa 已經 interview 左,不過一直未有位,佢哋話年尾有機會有位 (Yr 8 ...

吓!個地產agent 仲話somerset 好易有位,仲啱啱幫個朋友個仔入左

大宅

bigheadgirl 發表於 17-7-31 21:21
吓!個地產agent 仲話somerset 好易有位,仲啱啱幫個朋友個仔入左

你個 agent 九成隨口up... 呢度有個跟 2016 Yr 9 NAPLAN 成績嘅 Gold Coast highschool 排名 (不過唔知點解漏左 The Southport School), 可以參考下, 亦都可以確認下 Somerset 係 Gold Coast top school:

https://www.familiesmagazine.com.au/gold-coast-high-school-ranking/

全 Queensland 計:

https://bettereducation.com.au/school/secondary/qld/qld_top_secondary_schools.aspx

大宅

highfive 發表於 17-8-1 01:12
你個 agent 九成隨口up... 呢度有個跟 2016 Yr 9 NAPLAN 成績嘅 Gold Coast highschool 排名 (不過唔知點 ...

好彩上黎問下先,謝謝你

激死,個agent系咁話上個星期先幫對香港夫婦嘅小朋友入左,又話southport好易入,只需interview, 系咁sell我地買robina 嘅樓,又話買左樓因為系catchment area所以實收,仲話試下明年一月趕吾趕得切入讀......好彩我話要再研究下先,如果吾系過左黎就冇書讀

大宅

不過講真,我好鐘意gold coast, 睇左robina 嘅樓亦好鐘意

大宅

其實係頭兩間難入啲,其他都應該唔難。不過佢話買咗樓跟 catchment 只係適用於公立學校,私學唔會理你住邊。

Robina 係好地方,我哋十二月都係搬去嗰度!

別墅

bigheadgirl 發表於 17-8-1 07:05
不過講真,我好鐘意gold coast, 睇左robina 嘅樓亦好鐘意

我地都好鐘意Somerset, 但知唔易入又幾貴。所以申請了Varsity State School, 近Robina但係Varsity catchment area.

剛剛暑假親自去睇過GC and Brisbane 學校,最後揀呢間落腳先
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

別墅

bigheadgirl 發表於 17-8-1 07:03
好彩上黎問下先,謝謝你

激死,個agent系咁話上個星期先幫對香港夫婦嘅小朋友入左,又話southport好易入 ...

Catchment area只係state school適用,Somerset係私校,住Robina區都同樣要考入,好似香港津校、直私咁
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Emmanuel 都幾好架,或者HillCrest都唔錯

如果State school都有由prep到yr 12既, varsity state就係其中之一
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

回覆樓主

我兩個小朋友明年十月入讀Varsity G2 & G5,不過我地唔係PR, 如要keep 住有得讀便要兩年續一次。有機會續唔到,可能也要留意定private college.

Somerset我知好好但也難入亦幾貴,也有留意Hillcrest 和 Emmanuel,好似兩間都幾好,對嗎?

洋房

Varsity college係好好的政府學校並且是全queensland最大, 我們ㄧ家明年2018會回去。

洋房

Varsity college係好好的政府學校並且是全queensland最大, 我們ㄧ家明年2018會回去。

別墅

m.c955 發表於 17-10-26 14:56
Varsity college係好好的政府學校並且是全queensland最大, 我們ㄧ家明年2018會回去。 ...

你小朋友又係Varsity College? 咩年級呀

洋房

其實我地7年前回流香港讀K2, 小朋友現讀P6, 想明年返去讀year 7.
今年暑假返過去interview Redeemer在南區的一間不錯而且學費合理的私校, 但Brisbane的生活費現在也不便宜, 但Goldcoast還算便宜而且環境好好,工作方面可能比Brisbane易揾工,因為市政府開始發展所以如果能講普通話加英文機會會更多. Varisty College在區內是不錯的政府學校而且用私校教法及有精英班,好多亞洲學生都能夠進入,但他們讀得好開心不似香港要爭餐死, 而且這間學校可選擇second language係普通話,所以不怕小朋友晤識中文, 未來經濟都係中國的世界所以中文同英文一樣重要.

別墅

m.c955 發表於 17-10-28 17:17
其實我地7年前回流香港讀K2, 小朋友現讀P6, 想明年返去讀year 7.
今年暑假返過去interview Redeemer在南區 ...

多謝你分享呀!我見好多人話public school不太好,尤其high school...令到我都擔心,不過諗住讀下先觀察下,睇下係未真係要轉私校

大宅

回覆樓主

我大仔1月會去Brisbane St. Peter's Lutheran college 讀G7, 不過term 2先正式入學兼入埋boarding ,因為入學前要去Browns 讀十個星期英文,諗住我和妹妹(5歲)也一齊去,到時妹妹也在那裡搵學校讀G1, 但有D擔心自己一個湊兩個,萬一有事時冇人support, 因為我們冇親戚朋友在那邊,有冇媽咪也是相似case, 可以認識一下?

首頁

尾頁

跳至