想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日又再展開新一個輪迴,代表著我的備孕生涯正式食白果2年⋯等得很漫長⋯⋯很心痛點解咁難?

男爵府

heitc 發表於 17-8-3 18:26
今日又再展開新一個輪迴,代表著我的備孕生涯正式食白果2年⋯等得很漫長⋯⋯很心痛點解咁難?
...
會唔會去睇下醫生做d檢查?

複式洋房

AAV 發表於 17-8-3 18:28
會唔會去睇下醫生做d檢查?

有啊⋯⋯西醫一概認為有排卵無問題,最近自己上網睇好多資料先知自己黃體功能不全⋯高溫期唔長,升溫慢。

大宅

heitc 發表於 17-8-3 18:57
有啊⋯⋯西醫一概認為有排卵無問題,最近自己上網睇好多資料先知自己黃體功能不全⋯高溫期唔長,升溫慢。: ...

加油

別墅

有啊⋯⋯西醫一概認為有排卵無問題,最近自己上網睇好多資料先知自己黃體功能不全⋯高溫期唔長,升溫慢。: ...

試下睇中醫... 放鬆心情 ❤️❤️... 好消息就好快來臨 加油 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

我都系排卵有問題 上個月照左輸卵管而家

複式洋房

cc1112 發表於 17-8-3 21:32
試下睇中醫... 放鬆心情 ❤️❤️... 好消息就好快來臨 加油 (emoji)(emoji)(emoji)(em ...

已睇六個cycle 了⋯排卵前心情反而緊張

複式洋房

kathymo 發表於 17-8-3 22:49
我都系排卵有問題 上個月照左輸卵管而家

恭喜呀⋯⋯太幸福了,我上年都照過,但無你咁幸運(emoji),沾沾孕氣,祝你生產順利

子爵府

heitc 發表於 17-8-3 18:26
...

有冇調理吓身體呀? 我表姐都係,三十頭心急生,越急越難,等咗兩年半先真正的起心肝去調理(飲湯水)介口, 即中。而家個B2.5yrs

男爵府

黃體夠唔夠要驗血睇ga wor, 西醫都要睇專科先得。我試過唔來經睇普通科,佢仲單打我話都唔明你地d女仔為咩咁緊張要來經,來又話辛苦,唔來又驚!真係要睇生育科先得ga.

大宅

回覆樓主

知道問題所在,就醫生跟進,好快會懷孕的,加油

大宅

回覆樓主

我都兩年半了!
今日岩岩M 到!

水晶宮

回覆樓主

見意你唔好自己上網睇info就估自己係咩。

真係要搵個不育科長細驗下。用方法去輔助下。

別墅

加油呀!

大宅

我都2年喇, 今日DAY3, 加油呀!!
試多幾個月, 年尾仲係冇就去IVF喇~

大宅

高溫期短, 黃體不足,呢個問題係會小產, 補充返啲黃體就ok。

但你係無懷孕, 所以係其他問題, 建議搵不孕不育科成套check下。

追蹤下卵泡有無發育, check下輸卵管, check 下子宮, 驗下血。

好多問題係要數據來支持, 唔好靠估。

複式洋房

franchoi 發表於 17-8-5 12:26

高溫期短, 黃體不足,呢個問題係會小產, 補充返啲黃體就o ...

感謝你的建議⋯⋯已照過輸卵管無塞,追蹤過卵泡都識大,遲下去抽血驗下。

複式洋房

回覆樓主

加油~

大宅

努力左差唔多4年,諗住做ivf嗰個月自然bingo,仔仔而家7個幾月加油!

大宅

回覆樓主:

我都2年了 初初好唔開心好down
不過最近見到身邊有個好注重飲食既朋友小產左幾次
另一個又煙又酒 40幾歲既朋友仔生左個仔
我睇開左
由失望到而家已唔強求
一切命運來的 盡力就算了
加油

首頁

尾頁

跳至