美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我甚少推介粉底, 最近買了NYX Hydra Touch Powder Foundation, 超好用, 又薄又貼面又唔乾, 啱偏乾肌或乾肌用, 仲要$160

用埋NYX支PRIMER, 個妝又貼又薄又靚, 都係百零蚊

個遮瑕盤6隻色$140, 超好用

補相

水晶宮

回覆樓主:

冇人用過NYX嗎?

真係薄,貼,自然喎

水晶宮

回覆樓主:

powder foundation 質地超滑超貼又唔乾嘅通常以滑石粉為主要成份

水晶宮

Elenalan 發表於 17-8-14 15:29
powder foundation 質地超滑超貼又唔乾嘅通常以滑石粉為主要成份
...

有咩唔好架?

我已用了一排,皮膚都冇野呀

水晶宮

miffyumiffy 發表於 17-8-14 15:50
有咩唔好架?

我已用了一排,皮膚都冇野呀

可以上網search下滑石粉就見到好多關於致癌嘅報導。上年美國有單案判左Johnson&Johnson賠幾億俾長期用talc爽生粉而致卵巢癌嘅受害者。
如長期用talc powder亦有肺癌風險。

水晶宮

Elenalan 發表於 17-8-14 16:11
可以上網search下滑石粉就見到好多關於致癌嘅報導。上年美國有單案判左Johnson&Johnson賠幾億俾長期用talc ...
市面上咁多POWER FOUNDATION, 咁好多女人都要生CANCER

水晶宮

miffyumiffy 發表於 17-8-14 17:31
市面上咁多POWER FOUNDATION, 咁好多女人都要生CANCER

咁可以揀冇talc的。
其實冇所謂,最緊要覺得啱自己用。

水晶宮

Elenalan 發表於 17-8-14 17:35
咁可以揀冇talc的。
其實冇所謂,最緊要覺得啱自己用。
題外話, 搽下爽身粉又驚生CANCER, 日日食大陸農藥菜, 哮喘豬, 海水污染魚, 東江水坑渠水咁污糟, 就算空氣入面汽車廢氣入面圓浮粒子, 吸入都會生CANCER, 死得仲快

我做人唔想過份緊張, 好易老

子爵府

回覆樓主:

香港邊度有Nyx賣?

水晶宮

miffyumiffy 發表於 17-8-14 17:41
題外話, 搽下爽身粉又驚生CANCER, 日日食大陸農藥菜, 哮喘豬, 海水污染魚, 東江水坑渠水咁污糟, 就算空氣入 ...

唔使緊張,無論食嘅用嘅,有選擇就緊係揀,冇得揀嘅都冇辦法,唔使執著。

子爵府

miffyumiffy 發表於 17-8-14 17:41
題外話, 搽下爽身粉又驚生CANCER, 日日食大陸農藥菜, 哮喘豬, 海水污染魚, 東江水坑渠水咁污糟, 就算空氣入 ...

其實我都記唔到d成份邊種有害,所以會直接揀礦物化妝品。

我就未有太在意生canser呢類影響(touch wood唔係即時反應),但事實當最貼面嘅產品太多化學成份時,越用得多就越傷皮膚,皮膚越差時,一用上呢類化學成份高嘅化妝品,又更加顯得「佢」效果更顯注⋯
除左粉底,其實連防曬、base⋯好多所謂即時效果顯注嘅產品,就係慢慢令皮膚「冇左高遮瑕度嘅化妝品」唔得⋯

所以長遠計,我都會好在意成份

水晶宮

cameo 發表於 17-8-14 18:22
其實我都記唔到d成份邊種有害,所以會直接揀礦物化妝品。

我就未有太在意生canser呢類影響(touch wood唔 ...

我都有用OM礦物粉

其實唔化妝係最好,我一星期化0-2日度

你與其咁擔心成份, 支持你素顏

水晶宮

Bling11 發表於 17-8-14 18:10
香港邊度有Nyx賣?

旺角,百老匯戲院條街有專門店

子爵府

miffyumiffy 發表於 17-8-14 19:46
旺角,百老匯戲院條街有專門店

哦... 我見外國好多youtubers都會用此牌子,原來而家香港都有得賣

水晶宮

Bling11 發表於 17-8-14 19:57
哦... 我見外國好多youtubers都會用此牌子,原來而家香港都有得賣

好多出名嘅化妝師都用

複式洋房

回覆樓主

個遮瑕盤d色係for d咩肌膚問題?

子爵府

回覆樓主

純粹個人偏見,我見NYX產品made in China, 一定唔好裏買。

水晶宮

kitying0223 發表於 17-8-14 20:31
個遮瑕盤d色係for d咩肌膚問題?

https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-hk/fashion/pgn4aj.amp

Pony都成日用

https://youtu.be/AvK3g2Va-2c

大宅

Elenalan 發表於 17-8-14 16:11
可以上網search下滑石粉就見到好多關於致癌嘅報導。上年美國有單案判左Johnson&Johnson賠幾億俾長期用talc ...

1. cosmetics-grade/household products 既talc 已經係asbestos-free
2. The International Agency for Research on Cancer (IARC)
is part of the World Health Organization (WHO). Its major goal is to identify causes of cancer.

• IARC classifies talc that contains asbestos as “carcinogenic to humans.”
  • Based on the lack of data from human studies and on limited data in lab animal studies, IARC classifies inhaled talc not containing asbestos as “not classifiable as to carcinogenicity in humans.”
  • Based on limited evidence from human studies of a link to ovarian cancer, IARC classifies the perineal (genital) use of talc-based body powder as “possibly carcinogenic to humans.”

Source: American Cancer Society

吸入風險已經有專家審視過, 風險係安全水平, 未有足夠studies證明吸入talc 會直接導致生cancer, 仲有, 長期使用份量又要有幾多先足以構成風險???
專家只係alert大家於私處使用talc-based爽身粉會有致癌風險, 唔可以同面部化妝相提並論; 再者facial area topical application 真正被人體吸收有幾多?
我相信國際化妝品/個人護理大廠都有審視係旗下化妝品繼續使用talc 既風險同消費者安全問題, 你估佢地唔驚比人告?
最後, 我會選擇相信國際expert panel 比既建議, 始終佢地有相關expertise

和平討論多謝^^

水晶宮

hchu06 發表於 17-8-14 21:23
純粹個人偏見,我見NYX產品made in China, 一定唔好裏買。

係,有啲台灣造, 但NYX在美國加拿大都好大間,大商場都有鋪,係大牌子黎, 性價高嘅選擇

正如Nike都大6做,好多外國大品牌條生產線都起大6或東南亞

首頁

尾頁

跳至