論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身工人姐姐放假晚上10點半要反屋企,但之後佢次次都遲,甘我就比佢十一點鐘回家,現在佢自己自動12點後先反屋企!
大家可能話:工人放假自己時間中意幾時反就幾時反!
但工人夜反的確影響我一家的作息時間,佢吾反來我訓吾到,要等佢門,佢甘夜反,有咩事我要負責!又吾知佢甘夜搞咩!
有咩方法可以吾炒佢,又可以令佢自動自覺準時呢?

別墅

回覆樓主

你點解俾佢咁夜返?通常八九點已經要到家啦!
你可以直接同佢講咁夜返會影響到其他人
硬性規定到家時間。
雖然係放假,雇主都要對佢安全負責。

wcpcelia    發表於 17-8-15 11:04

珍珠宮

回覆樓主:

同佢傾清楚

男爵府

YeungHT 發表於 17-8-14 00:20
你點解俾佢咁夜返?通常八九點已經要到家啦!
你可以直接同佢講咁夜返會影響到其他人
硬性規定到家時間。

唉!同佢set咩時間都無用,佢自己自行決定回家時間,你以上講的因素我亦同佢講過!
剛才打左幾個電話比佢都吾聽,最後我send msg 同佢講:再搵吾到你,我就call police la, 我吾知你出左咩事!之後佢就話吾會有下次,我話我地好尊重你,但你已過我底線了,下次我真係call police
PS.姐姐一湊三小朋友,但實際只湊最細,平時做野算醒目,加上的確需要佢幫手(emoji)‍♀️,所以我希望各方獻計,等我可以治下佢

大宅

回覆樓主

開了個頭,好難再回頭,傾咩都無用。

水晶宮

回覆樓主:

其實1030pm 回家, 已經好夠啦, 再夜d, 真係影響到一家人作息。而且, 好少家庭容許姐姐超过1030pm 返屋企。你面对面同工人講清楚, 再冇改善, 換人吧 。

男爵府

其實佢肯唔肯講咩原因咁夜返?就算佢夜, D朋友都無得咁夜啦!有男友??
佢有無自己房可以休息?

男爵府

金魚媽 發表於 17-8-14 10:14
其實佢肯唔肯講咩原因咁夜返?就算佢夜, D朋友都無得咁夜啦!有男友??
佢有無自己房可以休息? ...

佢話佢有朋友住一晚宿舍Tim, 佢剩係話同朋友一齊!

男爵府

queenie3y 發表於 17-8-14 10:20
佢話佢有朋友住一晚宿舍Tim, 佢剩係話同朋友一齊!

我會再問: 你D朋友知唔知你僱主既門限?
使唔使我夠鐘就打比你提你返屋企?

男爵府

金魚媽 發表於 17-8-14 10:22
我會再問: 你D朋友知唔知你僱主既門限?
使唔使我夠鐘就打比你提你返屋企?
...

佢就話佢的朋友顧主可以比佢地12點反,有些朋友就住一晚宿舍!我打比佢佢就吾聽電話,反到屋企我問佢點解吾聽電話,佢就話聽吾到,我試過在佢反屋企入門口個刻即刻打佢手提,係好明顯響聲,佢都話聽吾到(emoji)於是琴晚我就話再吾聽我電話我就報警搵你(雖然我知警察吾受理,都係嚇下佢),佢就話下次吾會(emoji)

男爵府

queenie3y 發表於 17-8-14 10:26
佢就話佢的朋友顧主可以比佢地12點反,有些朋友就住一晚宿舍!我打比佢佢就吾聽電話,反到屋企我問佢點解 ...
真係火都黎...我理鬼得你D朋友幾點丫?
唔返屋企唔通我報警拉佢僱主咩?

自己咁大個人唔自律, 好難叫僱主專重佢, 咁我有咩事都唔會發BONUS或者其他獎勵比佢。

水晶宮

佢就話佢的朋友顧主可以比佢地12點反,有些朋友就住一晚宿舍!我打比佢佢就吾聽電話,反到屋企我問佢點解 ...

我最討厭工人話佢 d 朋友d僱主如何如何。工人有本事咪揾过另一頭可以比佢放假半夜返屋企(甚至外宿) 的住家工囉! 入得我門口, 就跟我規矩。1030pm 返屋企都話做唔到, 就另謀高就吧。

大宅

我請咗十幾年工人,全部都可以9點前返,若偶有延遲,會打電話/短訊通知.

複式洋房

queenie3y 發表於 17-8-14 00:04
本身工人姐姐放假晚上10點半要反屋企,但之後佢次次都遲,甘我就比佢十一點鐘回家,現在佢自己自動12點後先 ...

好明顯搏抄, 預備請新姐姐, 舊工人只會愈做愈衰。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

最憎成日話人地點點點. 人地去灣仔做partime, 又錢收又多錢, 人地成功提到個Hk男人做港太, 人地boss日頭返工屋企無人, 可帶boyfriend在主人床, 點解唔得. 咁去人地度做啦, 多餘

子爵府

queenie3y 發表於 17-8-14 00:04
本身工人姐姐放假晚上10點半要反屋企,但之後佢次次都遲,甘我就比佢十一點鐘回家,現在佢自己自動12點後先 ...
我唔會勞氣揾佢!唔會call 佢

你越call 佢,佢覺得受管束,就唔順氣,咪挑戰你

逾時未返,咪試吓唔好揾,鍞門熄燈瞓!

睇吓佢點!

別墅

細姐姐 發表於 17-8-14 12:37

絕!好計!但係我估雇主會一身蟻。

大宅

細姐姐 發表於 17-8-14 12:37

可唔可以鎖鬼左道門唔鬼俾佢返,試吓佢會唔會緊張過你?

公爵府

birdbird 發表於 17-8-14 09:09
其實1030pm 回家, 已經好夠啦, 再夜d, 真係影響到一家人作息。而且, 好少家庭容許姐姐超过1030pm 返屋企。 ...

同意,大把姐姐9點已經要回家休息

複式洋房

我個工人同你一樣,我頂唔住,最後有一晚佢成12點返,我炒咗佢,實在忍受唔到。
[img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/116184/s180/121107.24612912.60317.jpg[/img] 歡迎參觀希希網站 :-D :-D :-D

首頁

尾頁

跳至