論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想問下而家請新工人係咪一定要有固定床位空間? 因為我諗嚟諗去都搵唔到一個 獨立地俾安排畀佢 屋企太細……

子爵府

C奶黃 發表於 17-8-24 17:27
我想問下而家請新工人係咪一定要有固定床位空間? 因為我諗嚟諗去都搵唔到一個 獨立地俾安排畀佢 ...
法例規定要有床,同柜
以前d 工人冇咁揀工,都可能願意

而家,難d, 可能請海外,乜都應,ok, 冇問題,借你做踏脚石,嚟到就辭工

我以前請過一個印姐,佢上一份工,係同一個女孩同房,但瞓地,瞓咗4年,轉嚟我屋企,有獨立房加厕,她說以前瞓地,成日病,睇医生,係我家4年,冇睇過医生

子爵府

細姐姐 發表於 17-8-24 21:53
法例規定要有床,同柜

屋企細 ,可能要姐姐瞓梳化床,又唔需要瞓地嘅…

男爵府

細姐姐 發表於 17-8-24 21:53
法例規定要有床,同柜

下,原來法例有規定嫁窗台加床褥(2呎半x6呎)俾工人訓得唔得?無櫃,用膠櫃筒/層架又得唔得嫁?

子爵府

c9b 發表於 17-8-26 02:05
下,原來法例有規定嫁窗台加床褥(2呎半x6呎)俾工人訓得唔得?無櫃,用膠櫃筒/層架又得唔得嫁? ...
我唔係法官
但香港地况衿貴,你咁嘅情况,有固定床位,及有她自己地方放衣物,工人都未必會炸型

是share 房間嗎?她清楚明白,願意咪ok 囉!

如要朝行晚拆,工人有得揀,唔會揀你份工

我有朋友,未婚媽媽,租樓,一房,工人瞓房,自己瞓廳!

男爵府

細姐姐 發表於 17-8-26 10:35
我唔係法官
但香港地况衿貴,你咁嘅情况,有固定床位,及有她自己地方放衣物,工人都未必會炸型

明白哂,謝謝你!

首頁

尾頁

跳至