自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

對於好男臣結局,好多人話好像無結局咁⋯
其實,大家無真係經歴過,當然不明白⋯
如果所心愛的人生活過得不好,寧願犧牲自己,都會成全他們,這樣才是真正的愛!
愛,當然是想擁有,但即使日日都可見到他們,那又是不是對所愛的人最好呢?

既然困lift出來,歷史已經變成咁,大妹一家只過著營營伇伇的生活,沒有如大妹心願咁將凰鳴居發揚光大⋯
就算他們幾想同心愛的人一齊,但知道這不是他們最想要的生活,即使他們幾唔想返去明朝,都惟有返去,才可以把這一切再次改變過來(即係大妹仍有機會可以憑她的熱誠挽救凰鳴居),大妹一家未必會變成咁,而大妹未必需要做自己唔想做的sales 上班族。
汪以珊即使幾唔想返去,但若涉及所愛朋友,亦會寧願犧牲自己,返去做自己不想做的太子妃。
大軍,去見大妹最後一面,只是默默咁表達自己愛意,雖然歴史曾經出現又改寫過,令到大妹記憶有交錯,但大軍跟大妹相認是否好事?既然歴史改變了,他們這刻存在又會否無端端消失?誰知?
所以,對所愛的人最好的方法是他們歸去自己所屬的地方,讓歷史自然而生,他們返去,起碼會盡自己能力去守護大明,即使結果如何,仍是盡自己所能。

結局怎樣才是最好?這結局對你最好,又是不是對他人最好?
有時人就是窮一生去改變,而得不到所理想的結局,這是現實。

這次我幾欣賞tbb的結局,雖然不是皆大歡喜,但是有寫實meaning,觸動我的感性mode出post.

珍珠宮

回覆樓主

呢度嘅人好多只要柴娃娃大結局㗎咋

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個結局係傷感,但唔覺爛

男爵府

回覆樓主

呢度有D人話睇唔明囉

我奶奶70歲就真係睇唔明啦
蝴蝶效應 改寫歷史呢D對佢來說太深
我解釋左一輪佢先明白

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

A beautifully-shot self-sacrificing sad ending which is the best for the majority

水晶宮

sailorjupiter 發表於 17-8-27 23:17
如果所心愛的人生活過得不 ...

看完你的說法,令我想起eu, 渠頭寧願朱千雪忘記自己都不希望她死的結局

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

對呀
這樣才是最好的結局
好有意思

大宅

回覆樓主:

我都覺得個結局幾好,幾有意思

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我幾鍾意ending 果幕,好有“你的名字” 嘅feel。

大宅

1314625 發表於 17-8-27 23:37
看完你的說法,令我想起eu, 渠頭寧願朱千雪忘記自己都不希望她死的結局
...

對啊,愛佢就想佢好,
呢度咁多媽媽,相信都寧願犧牲自己令仔女過得安好!
問自己對一個人,選擇生離定死別,足以知道究竟愛自己,定愛他/她。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

要維持原狀先可以恢復返以前咁,即佢地返去亦要唔可以改變歷史,明朝衰敗,崇禎自殺先可以。之前講到幾忠君愛國,最後為左心愛既女人情願唔救國??而且唔係話心愛既人要死,只係性格變左。但都情願亡國
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

sailorjupiter 發表於 17-8-27 23:17

好似話會拍續集,不過唔知係咪真

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

公園嗰幕見大軍否認互相認識,嗰吓個心沉咗吓。但最後見佢企上燈頂向大小姐默默道別,即刻明哂!

大宅

我覺得佢結局伏線都幾大,實在太明顯有第二集啦估佢地下集返去明朝交代晒,又返去現代,所以下集應該古裝劇比較多,仲有卓華子可能會報復,分分鐘卓華子先係魏忠賢真正身份

男爵府

我都有同感。睇到一樣嘅結局。
唔屬於你嘅,勉強無幸福。

子爵府

回覆樓主

我鍾意呢個結局多過皆大歡喜結局⋯ 遺憾美

珍珠宮

有點不明, 就算佢地4個返到明朝...
現代人既大小姐, 二小姐佢地會同以前一樣嗎?

水晶宮

熱血金章

終極熊貓 發表於 17-8-27 23:23
呢度嘅人好多只要柴娃娃大結局㗎咋

呢度啲人自己睇唔明,或者唔係佢心所諗嘅結局就話人爛尾。大台啲編劇真係慘。

我自己就覺得個結局拍得好好

男爵府

結局好有創意

水晶宮

熱血金章

kaka80 發表於 17-8-28 10:14
有點不明, 就算佢地4個返到明朝...
現代人既大小姐, 二小姐佢地會同以前一樣嗎? ...

呢點無人知,你亦唔需要知。

因為由佢地四個黎咗現代,現代嘅歷史已經改變咗,佢地以前係好係壞無人知。

到張誠返咗明朝,改寫咗明朝嘅歷史,所以現代又跟住改變。

到佢地四個返番明朝,再改寫返明朝嘅歷史,現代亦都跟住改變,咁變成點,無人知,睇編劇到時想點寫故仔。

但如果你問我,我唔想有續集。

首頁

尾頁

跳至