家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小弟會在這裡定期為大家分析市況。
29/08/2017------1樓
31/08/2017------26樓
02/09/2017------33樓
04/09/2017------35樓
06/09/2017------47樓10/09/2017------50樓
12/09/2017------59樓

比特幣分析[29_8_2017]-
炮聲一響?

價格重點:

• 曾下試$4200 美元及後回升$4300之上
  • 分析指標均在高位

技術分析:

比特幣近日在$4,200到$4,400美元之間形成一個區間,並在中間上落。在昨天(28日)跟隨隨機指數 和 相對強弱指數回落$4,200,當觸及指標低位時便瞬速回升到$4,300美元,及後更升至$4,400美元。今天指標已處於一個高位,如沒有今早的消息應該很快會回落至$4,300美元。

市場因素﹕

近這2天有2個重要的新的消息:

• 28日中印取消對峙
  • 今早北韓發射了一杖飛彈橫越了日本領空。

28日的事件已經導致比特幣回落,但今早的事件暫未見到有何影響。如果相信

“炮聲一響黃金萬両” 這句說話的朋友不妨看好,最少短期小弟也會相信,不過世事無絶對的,可能再過1-2 日美韓會握手言和也說不定呢。

還有大家記得留意星期5公佈的非農業。

戰士只求一個勇字,勇者則無懼。

複式洋房

今朝講完,現在升到$4600美元了

大宅

what do you think on other altcoin like neo, tenx and ripple ?

大宅

幾個月前已經想買, 係邊度買比較可靠有信譽? 除左bitcoin, 對以太幣都有興趣, 係唔知邊間買好
大陸果D好似唔係好信得過....

複式洋房

cwng3 發表於 17-8-30 08:43
what do you think on other altcoin like neo, tenx and ripple ?

市場太多山寨幣了,我也不能全數了解它們的特性。因為少說也有3x種,但它們大多是炒作。如比特幣是炒作成為流通貨幣,它已成功被日本韓國等承認為合法貨幣。以太坊,則以智能合約為賣點。
小弟現在也正在寫篇章來說說怎樣選山寨幣,希望今晚或明日能出到

複式洋房

pokson 發表於 17-8-30 12:12
幾個月前已經想買, 係邊度買比較可靠有信譽? 除左bitcoin, 對以太幣都有興趣, 係唔知邊間買好
大陸果D好似 ...

可以係﹕
1.交易所:
收港幣的有:anxpro,gatecoin,位元通等...(排名不分先後)
國外: coinbase,bitstamp .....很多不能盡錄
中國:火幣網,okCoin
國外和中國大多收外幣和人民幣,可能會需要信用卡。請注意匯兌及信用卡收費。

2.Bitcoin ATM-香港的

3.找人交易:
到各大討論區問價

大宅

pokson 發表於 17-8-30 12:12
大陸果D好似 ...
i am using gatecoin to cash in/out with my hangseng ac. Oversea exchange need to TT which costs more.
If you want to buy other altcoins, you can buy eth or btc in hk exchange and send to oversea exchange. I am using bittrex mainly for other altcoins.

大宅

回覆 cwng3 的帖子

我新手真係唔係好識, 銀行TT係咩意思? 唔係用bankwire匯款過外國?

呢個係香港的gatecoin交易所? 我見入面都有以太幣買賣, 咁點解要send去另一間外國公司做交易?
https://gatecoin.com/hk

謝謝賜教

大宅

回覆 虛幣戰士 的帖子

大陸公司真係唔係好敢用
咁虛幣戰士你用開邊間? (你個名好型XDDDD)

大宅

回覆樓主

大宅

pokson 發表於 17-8-30 15:56

我新手真係唔係好識, 銀行TT係咩意思? 唔係用bankwire匯款過外國?
Yea, TT = bankwire.
Gatecoin is one of the exchange registered in HK.

There are tons of other altocoins (few hundreds) on top of bitcoin and ethereum. Most of them are not traded in gatecoin. Thats why I will transfer the ETH or BTC to oversea exchange to buy those coins.

Other popular one likes ripple/litecoin/dash/neo/xmr etc.

Be reminded that many of altocoins are just rubbish.

大宅

明白我諗其他太雜應該唔會買,都係對bitcoin同以太有興趣,睇唔到其他有咩分別

師兄玩左好耐?
想向你請教學下野,有無咩係新手買賣要留意的?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

以下是我問高人的.........

很難想像,日本政府要推行虛擬貨幣,那龎大的日元債卷又怎處理?

個人覺得,美元債務基本上係無得還,但因有需求,所以各國係焗買。

難道美國唔知? 所以配合銀行家,金融炒作虛擬貨幣。

如果成功,可以放棄美元,建立新一種世界貨幣,順手隊冧人民幣。

就算失敗,都可以搞亂現有世界貨幣系統,拖一拖人民幣既進程,為世界銀行家增取下時間都好。

日本係貨幣政策上,基本已經同美國同步,所以都係預左無得還,一齊拖。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

pokson 發表於 17-8-30 15:57
回覆 虛幣戰士 的帖子

大陸公司真係唔係好敢用

我有用gatecoin 雖然慢一點,也有用coinbase 同bitmex 睇需要同價位。
小小地買試左佢誠信先同埋要試埋拎5拎到錢

複式洋房

大力大力 發表於 17-8-30 17:43
以下是我問高人的.........

很難想像,日本政府要推行虛擬貨幣,那龎大的日元債卷又怎處理?

我對債券無咩研究,不過我相信一樣野:債仔永遠係最惡。佢而家仲要量化日元,你話佢惡5惡

我也不是什麼高人。只係無面見人

複式洋房

容我做個事後孔明,我也是在458X放手了之後發面的。
走當然因為指檟回落,有甘快走甘快。但之後發現原來是自己預備不足。

看圖大家便明白的了

原來是可以找得到的。

大宅

pokson 發表於 17-8-30 16:57

明白我諗其他太雜應該唔會買,都係對bitcoin同以太有興趣,睇唔到其他有咩分別

I play for few months only ja. To me, The it is kind of mark 6 deal, dun make too big bet.

If u want to try other altcoin, need to study the detail, where is the value coming from.

I also follow their twitter so that can get the updated news.

Everyday there is coins up 100%+, it does not imply they are good but may just because their price is manipulated by small group of ppl. So dun follow.

複式洋房

cwng3 發表於 17-8-30 08:43

文章趕起了,但太長因前面部份介紹了8種山寨幣,我只剪出選幣的重點如下﹕
山寨幣有沒有和交易所合作:
最少大家也想換到錢

山寨幣的用途:

不同用途或目標可能會影響到不同人的需求,需求越大,上升空間越大。

山寨幣的團隊﹕

只是小型開發團體還是背後有大型後台支持(如:波紋幣(Ripple) 背後有GOOGLE),這往往決定了新幣的未來價值。

幾發行幣數:

越多的幣數,價值相對會便宜一點 (好像狗狗幣一樣)。

挖礦所需要的成本﹕

如果是舊幣的話,這個比較容易參考。如BITCOIN 可以到 https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty

看一下挖礦難度

大宅

$2864 入左貨, 年底前破$5000.
LTC, IOTA, DASH.. 其他幣都有玩
T/T 最快, 即日到戶口
crypto 世界pump dump 超大
大吉小吉總之就係阿吉

大宅

我爬左其他文,有師兄提過如果想長放安全些,就開個bitcoin wallet,唔好放係交易所,以防被hack或遺失

請問大家有無用呢類wallet,邊間好些?
謝謝

首頁

尾頁

跳至