嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

星期二BB 食完輪狀病毒疫苗後一直埋身餵,大便都算正常(泥黃色),一日3-4次左右
今早7點左右唔夠奶補了30ml 奶粉後,11點幾時大便有類似糕狀透明分泌物體;請問是否正常?
Tomi 發表於 17-8-31 17:28
星期二BB 食完輪狀病毒疫苗後一直埋身餵,大便都算正常(泥黃色),一日3-4次左右
今早7點左右唔夠奶補了30 ...
明白媽媽嘅擔心。 有部分BB在服用輪狀病毒疫苗後,可能會有輕微發燒、嘔吐或腹瀉等副作用。今日BB情況點呀? 仲有冇透明糕狀便便?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-1 13:46
明白媽媽嘅擔心。 有部分BB在服用輪狀病毒疫苗後,可能會有輕微發燒、嘔吐或腹瀉等副作用。今日BB情況點呀? ...

今日暫時未見有糕狀。有兩次大便但比較水(可能有飲人奶)
醫生叫我餵人奶無咁易肚痾,但有時真係唔夠要補奶粉。係咪飲完奶粉會易痾同埋副作用會幾時過?
Tomi 發表於 17-9-1 20:50
今日暫時未見有糕狀。有兩次大便但比較水(可能有飲人奶)
醫生叫我餵人奶無咁易肚痾,但有時真係唔夠要補 ...
正常便便質地會係軟身或者糊狀,肚屙既便便會係水還水、渣還渣、水狀(好似融左嘅軟雪糕咁)如果只是有時少少糕唔駛太擔心。每個BB對疫苗的反應都同,一般係接種後872小時內輕微反應母乳的成份最容易被BB消化和吸收,亦可以減少BB因為牛奶過敏引起機會架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-4 15:48
正常便便質地會係軟身或者糊狀,肚屙既便便會係水還水、渣還渣、水狀(好似融左嘅軟雪糕咁),如果只是有時少 ...

明白,thank you (emoji)(emoji)‍♀️
Tomi 發表於 17-9-5 16:59
明白,thank you (emoji)(emoji)‍♀️

大宅

Tomi 發表於 17-8-31 17:28
今早7點左右唔夠奶補了30 ...

副作用,

首頁

尾頁

跳至