親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

掙扎緊帶唔帶BB車好。小朋友本身響香港好少坐BB車,但我又唔想佢去旅行十幾日,日日揹住訓晏覺,怕佢睡覺質素差。

打算主要坐巴士同tube。可以俾D advice嗎?

男爵府

starguitar 發表於 17-9-2 10:31
掙扎緊帶唔帶BB車好。小朋友本身響香港好少坐BB車,但我又唔想佢去旅行十幾日,日日揹住訓晏覺,怕佢睡覺質 ...

Tube 好多都要行樓梯,但歲半真係比較細,我覺得要BB車,如果唔係,大人和小朋友也很辛苦

wcpcelia    發表於 17-9-3 19:07

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

倫敦地鐵好多樓梯,未必有lift。而且車廂好窄,推車唔太方便。
我去有拎bb 車,但只用最輕便既士的車,而且隨行有3個大人,先冇咁呢hea, 我仔3歲又用唔到咩帶先焗住帶車咋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

梗係帶, 去到1,2 日就知有冇用. 冇用咪放響酒店. 或者唔好拎, 去到發現唔掂咪去買一部用.

倫敦d 地鐵係行路同行樓梯... 如果你十萬個唔願意抬bb 車但又想用bb 車的話, 有政府網站show 邊d 部係冇障礙設施, 你可以睇下就唔就到d 景點咁plan 行程.
https://tfl.gov.uk/travel-inform ... ts/step-free-access

我出門係帶大bb 車.

男爵府

開心吸收勳章

掙扎緊帶唔帶BB車好。小朋友本身響香港好少坐BB車,但我又唔想佢去旅行十幾日,日日揹住訓晏覺,怕佢睡覺質 ...
我都考慮緊帶歲半bb 11月去英國, 請問你地會去邊度玩呀?

有無資料可以參考下? thanks

大宅

坐tube睇住有升降機的站落車

別墅

最後我地去左英國+蘇格蘭,共玩左14日。

呢一次旅行,我係有帶BB車既,但係成程都無用過BB車咁滯
主要都係因為阿B要攬住先訓到。因為咁,成個trip完左我輕左2kg(我係無節食既。)架車唔用就放響airbnb

我去左London, Bath, Manchester, Edinburgh, Glasgow, Aberdeen。。。
其實真係唔係好難,因為BB去到唔同既環境係會乖左既。
係體力呢part有D考驗,但見到阿B玩到咁開心就咩都抵番晒!

見到貓木乃伊不停叫"喵喵"

去公園玩鐵皮sir滑梯,香港應該己經絕蹟。真係幾好sir!

同我一打一坐內陸機同坐火車都好乖,仲自己乖乖食野。

大家有興趣我先再補多D資料啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

starguitar 發表於 17-12-12 01:05

呢一次旅行,我係有帶BB車既,但係成程都無用過BB車咁滯:sweating ...

絕對想睇遊記。

可否分享多d? 我想睇去蘇格蘭果部份。

thx.

男爵府

開心吸收勳章

starguitar 發表於 17-12-12 01:05

呢一次旅行,我係有帶BB車既,但係成程都無用過BB車咁滯:sweating ...
可以分享行程嗎?

好有興趣呀, 因為我都考慮緊好唔好帶bb 去英國

珍珠宮

回覆樓主

我拎士的車,去埋法國添

冇bb 車我死緊,無論英法都好多熱心人幫我上落樓,
唔會話踢我喼

男爵府

回覆樓主

可以分享行程嗎?我都想帶歲半b去英國

別墅

我係9月中出發,玩到9月尾回港,坐國泰機,BB無咩著數既,都要3千幾銀。呢個trip同行既有我朋友同佢媽媽,加埋我同BB共4人。

第一天早機出發

起機後坐baby bassinet。因為我BB較細粒又輕,出發時都未夠9kg,所以可以坐bassinet既。
根據國泰website資料,bassinet size measures 76.20cm (30") x 38.10cm (15") x 20.32cm (8") and can carry up to 12kgs.

問職員攞左個小童size 耳機,尚算和平,無話扭計。但就點都唔肯覺覺豬。媽媽就帶佢行去pantry同空姐們傾下計,玩下跳下。

機上小插曲係,baby差D無餐食。話說,我係網上book大人ticket,再打去hotline 加BB張ticket。
響電話己經request 左kids meal,但上到機話無收到order 俾kids meal BB。我問職員有咩俾BB食呢?佢地好為難咁話去check,又好彩俾佢地搵到份兒童餐。我都唔知佢地點攪既,anyway有野俾BB食我就安樂晒。大家下次坐國泰,千萬要double confirm kids meal ready! kids meal 係好過大人餐好多既!相信大家都未必會想BB食太多味精吧。

玩左我一大輪終於訓覺了!由於我個人仲係好唔放心佢訓訓下會醒,所以我都唔係好訓得著。

無驚無險到左英國希斯路機場了!香港8點幾機,到英國係當地下晝3點。
(英國海關職員friendly reminder :BB入境除HKID card 同特區護照外,最好帶埋出世紙,因為HKID card 同 passport 無媽媽名,好難證明我同BB關係。)

坐的士去zone 2 既 airbXb, 用左我地£50。我check左係UbXr 平D,但我朋友有當地朋友接機,話的士差不多價錢,我地一落機又眼訓,就是旦上左車。而精明既大家,想慳少少就call ubXr 吧。由出機場,上車到達airbXb,行李都係自己攞同自己推。上車時的士大哥幫我放行李,而airbXb 有電梯既,so far so good! (我帶左一隻大喼,一架BB車,再加一個大袋用來袋外套既。)

到左airbnb,望出去見有彩虹出!太開心了!

好了,到呢度,我同bb是日活動就完了,因為BB時差未得,所以我同佢吃少少野就沖涼訓覺了。
(出發前到吉吉島買左D即食白飯同餸汁以備不時之須,所以BB吃野好方便)
不過到左3am上下,baby 就坐左響度眼光光,我暗左佢一輪,終於到5am佢喊晒要落床。

第二日行程再續

別墅

bosch 發表於 17-12-12 03:28
絕對想睇遊記。

可否分享多d? 我想睇去蘇格蘭果部份。

會講蘇格蘭既

別墅

youhello507 發表於 17-12-12 10:28
我拎士的車,去埋法國添

冇bb 車我死緊,無論英法都好多熱心人幫我上落樓,

我都有拎車車,係專登買架2手既日本牌子車車,好輕,無3kg

買二手係因為如果拎唔到掉左都無咁心痛
可惜阿B唔肯坐

琥珀宮

畀面勳章

starguitar 發表於 17-12-13 11:39
會講蘇格蘭既

期待ing
出年5月會去 Scotland

珍珠宮

starguitar 發表於 17-12-13 11:41
我都有拎車車,係專登買架2手既日本牌子車車,好輕,無3kg

買二手係因為如果拎唔到掉左都無咁心痛:wahaha ...

阿仔唔肯坐時我掉佢落車,照推

男爵府

回覆樓主

諗住出年五月去,等睇你遊記,到時我女都足歲半多,唔知個baby bassinet 仲瞓唔瞓到

男爵府

開心吸收勳章

青檸梳打 發表於 17-12-13 16:34
諗住出年五月去,等睇你遊記,到時我女都足歲半多,唔知個baby bassinet 仲瞓唔瞓到
...
如果係CX, bb 未夠2歲, 體重唔過12kg , 高30寸以下, 就可以用bassinet

男爵府

BabyRonXo 發表於 17-12-14 17:13
如果係CX, bb 未夠2歲, 體重唔過12kg , 高30寸以下, 就可以用bassinet

我估佢到時過宜家9kg,都長75cm,不過我照hold左個bassinet 先,到時唔啱先算

別墅

youhello507 發表於 17-12-13 12:30
阿仔唔肯坐時我掉佢落車,照推

我成程trip只推過一次BB
架車後來俾我地放袋用

首頁

尾頁

跳至