自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人經歷過,或者知道有關資料?
我仔遲D要做手術,微創。
想知道手術後要注意咩野,可以正常返學嗎?或者要休養幾耐?

男爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔都係咁,但我未帶佢去睇,仔而家6歲,請問你由發現到帶佢去睇過程係點?打術用左幾多錢?

男爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WinnieJason 發表於 17-9-2 22:24
我仔都係咁,但我未帶佢去睇,仔而家6歲,請問你由發現到帶佢去睇過程係點?打術用左幾多錢?
...

*手術

大宅

WinnieJason 發表於 17-9-2 22:24
...

小學的時候已經有寒背的問題,後來覺得點做運動及提醒都無改善,做學童檢查的時候同醫生講有關問題,之後就轉介去醫院跟進,做檢查。
然後醫生就會分析,再建議做手術。
我仔依家未做,排緊期,應該半年內會做,
我地會係公立醫院做,所以費用不用擔心。
之前無唸過要做手術,都好擔心,後來一直上網搵資料,了解多D,但都係有關手術的資料,無手術後的注意事項及跟進案例,所以上黎問吓

子爵府

JC蚊 發表於 17-9-2 23:08
小學的時候已經有寒背的問題,後來覺得點做運動及提醒都無改善,做學童檢查的時候同醫生講有關問題,之後 ...

請問詳情係點?心臟有事?因為我囡歲幾開始就寒背,依加5歲幾都係寒,我一直以為係背部肌肉唔够力

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

樓主加油

大宅

囡囡888 發表於 17-9-2 23:35
請問詳情係點?心臟有事?因為我囡歲幾開始就寒背,依加5歲幾都係寒,我一直以為係背部肌肉唔够力:surpris ...

心口位置會凹陷,
多數發生在男孩子身上,係天生的,醫學上未搵到成因,
你上網搵吓資料,有講的

子爵府

JC蚊 發表於 17-9-2 17:32
想知道手術後要注意咩野,可以正常返學嗎 ...

好彩睇到你個post,上網搵著圖片,同我囡好似樣。請問你仔睇私家或政府?

大宅

ttjl7 發表於 17-9-2 23:39
樓主加油

多謝你!

大宅

囡囡888 發表於 17-9-2 23:54
好彩睇到你個post,上網搵著圖片,同我囡好似樣。請問你仔睇私家或政府?
...

政府

大宅

好後悔以前唔識,仲成日鬧佢寒背
其實都唔關佢事⋯⋯

男爵府

JC蚊 發表於 17-9-2 23:08
小學的時候已經有寒背的問題,後來覺得點做運動及提醒都無改善,做學童檢查的時候同醫生講有關問題,之後 ...

你仔幾歲?
我仔6歲都有,一直喺QE check,建議大少少先做手術,但而家有另一個建議係買個吸盤咁嘅工具,試吓吸,醫生有無同你提呢樣?

大宅

ilovefat 發表於 17-9-3 00:18
你仔幾歲?
我仔6歲都有,一直喺QE check,建議大少少先做手術,但而家有另一個建議係買個吸盤咁嘅工具, ...

我仔12歲喇,都應該要做喇,我知道如果太細個做有可能會復發,效果無咁好,因為太細個,骨骼還在長,太大個做又怕遲,骨架硬。
未聽過吸盤的,情況輕微的可能有用

子爵府

回覆樓主:

我唔識,幫推,你同仔仔加油,而家醫學甘昌明唔好甘擔心

大宅

回覆樓主

我仔仔都有,醫生都係建議10左右先做,而家每年都觀察,我覺得佢除了外觀上有問題外,其他健康都好好(而家7歲)

請問妳仔仔除左寒背,有冇影響心肺功能?

大宅

將1條或幾條弧形的合金條放入胸,然後將合金條反,令弧線對外,頂住胸骨讓骨慢慢矯正,2至3年後手術取出合金條。這項手術臺灣叻過香港

大宅

手術後傷口無大礙,但胸骨非常痛,活動非常不便,似機械人。起身需有人托住後邊。十幾日之後可以忍痛有限度活動。1個月後基本上行動自如。但在合金條取出前不能参加會碰撞的運動,如足球。

大宅

馬大嫂 發表於 17-9-3 08:36
手術後傷口無大礙,但胸骨非常痛,活動非常不便,似機械人。起身需有人托住後邊。十幾日之後可以忍痛有限 ...

你好清楚哦!請問你係過來人,抑或你係醫務人員?

子爵府

2018復活節勳章

樓主,你仔會喺邊間做?
我仔兩年前在瑪麗做咗,手術過程就像16樓嗰位jm講嘅一樣

大宅

JC蚊 發表於 17-9-3 10:12
你好清楚哦!請問你係過來人,抑或你係醫務人員?

我仔2 3年前在私家做。打算聖誕假期攞返合金條出來。手術時已19歲。目前行動自如,讀緊大學。

首頁

尾頁

跳至