自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

見有post講開,因為我只想講下我所見所聞,所以係呢度講

我公司都有蒸爐,俾帶飯同事蒸熱飯盒,個蒸爐一打開門有三層,咁d飯盒就排晒係入面
都有d同事有時會蒸一d飯盒以外既野,之前端午就有糉啦,我個人覺得你放入盒蒸好地地,但係佢地用隻大碗裝滿熱水就浸隻糉入去,到其他人拎飯盒時就好麻煩囉,唔小心撞到打爛你既就我唔啱,唔覺意hi一hi俾熱水碌親就我無蟒之災。。
都有人會帶湯番去蒸熱,都係果句,放入盒或水壺咪好囉,又要倒落碗再鋪張錫紙係面,有時見到真係無言,如果倒瀉左落蒸爐咁點。。須知道蒸爐入面既架唔係一塊板咁,係一條條幼條果種,飯盒四平八穩梗擺得好,隻碗既碗底又唔係濶,有時睇見放入去都覺得牙煙。。
我又冇好不滿既,純粹當趣事分享

公爵府

回覆樓主:

d人唔顧及其他人感受, 當自己屋企

我公司都有呢d人

珍珠宮

lingw. 發表於 17-9-3 01:03
d人唔顧及其他人感受, 當自己屋企

我公司都有呢d人

佢地仲將一d lunch時係超市買既野長期放係公司雪櫃,例如大大塊急凍牛扒,用黎煲湯既螺頭,買黎餵寵物既急凍雞柳,擺足幾個月,當正自己屋企咁

象牙宮

laukkk 發表於 17-9-3 00:53
我公司都有蒸爐,俾帶飯同事蒸熱飯盒,個蒸爐一打 ...

同事, 無手尾, 又脏。 內寵好多漬。可怕。
每次用 microwave/ 蒸炉, 自己要抹干淨, 先敢用。

帶蘇打粉去公司, 當義工幫公司炉, 做清潔… 唉。

為何有文化, 不能保持 干靜? 有手尾D, 留下潰, 順手抹, 好難架? 做了即死?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

揾一曰比大家見到你清潔個爐吾洗出聲,等一些自私嘅人慚愧下

公爵府

laukkk 發表於 17-9-3 01:48
佢地仲將一d lunch時係超市買既野長期放係公司雪櫃,例如大大塊急凍牛扒,用黎煲湯既螺頭,買黎餵寵物既急 ...

我公司果d又係一樣!

男爵府

回覆樓主

如員工唔好好珍惜公司的公物
老闆應取消一切
有權利有義務

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

laukkk 發表於 17-9-3 00:53

我公司都有蒸爐,俾帶飯同事蒸熱飯盒,個蒸爐一打 ...

想問下你公司蒸爐係點樣? 我公司想買個細細地,自己加水嗰隻,揾極都揾唔到

珍珠宮

hellohelloruby 發表於 17-9-3 10:28
想問下你公司蒸爐係點樣? 我公司想買個細細地,自己加水嗰隻,揾極都揾唔到
...

座地,都幾大架,我唔知點入水喎,見有技工上黎整要駁喉

水晶宮

回覆 laukkk 的帖子

thanks!我公司想要部細

男爵府

hellohelloruby 發表於 17-9-4 08:40
回覆 laukkk 的帖子

thanks!我公司想要部細

德國佬有,size好似微波爐咁上下

水晶宮

回覆 Kanny_yan 的帖子

有諗過, 不過只可蒸3個, 又太少

子爵府

laukkk 發表於 17-9-3 01:48
佢地仲將一d lunch時係超市買既野長期放係公司雪櫃,例如大大塊急凍牛扒,用黎煲湯既螺頭,買黎餵寵物既急 ...

我公司都係,有次買個叮叮飯盒想擺住係冰箱晏晝食⋯ 一打開冰箱又係你講果d , 仲要爆到就跌出黎⋯ o 晒咀

珍珠宮

小金名 發表於 17-9-4 11:34
我公司都係,有次買個叮叮飯盒想擺住係冰箱晏晝食⋯ 一打開冰箱又係你講果d , 仲要爆到就跌出黎 ...

試過有高層生日,我地做細既買左個雪糕蛋糕同佢慶祝,好彩之前Admin出左email叫d人拎番走雪櫃既私人野,我地盒蛋糕先勉強放得落咋

首頁

尾頁

跳至