論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新菲姐姐嚟左3個月,好懶,清潔唔乾淨,不停玩電話(講極都唔聽)英文超差(好簡單 can you please take the bag to my room 都唔明),但人品幾好。唔知炒唔炒好,嚟左1個月話要聖誕節放假返菲律賓,起初我地唔俾但佢話好耐未試過喺屋企過聖誕,我地話機票自費並放假冇人工,佢都肯。我地不嬲對工人都當屋企人,上一個姐姐做左12年退休,但呢個我唔知
我家背景:4人(2大人,女13歲,男7歲)
基本上仔女唔駛佢睇,佢只負責煮中午飯送學校(行路3分鐘)俾仔,接放學再送去補習社
唔駛買餸,屋企全部野都係我買
佢只負責做家務同一星期煮4日早餐同晚飯

炒佢-要再適應一個新同唔知會唔會更差,佢係我媽個工人既親戚,同佢屋企好等錢用
唔炒- 我成日都為左佢勞氣

子爵府

agnesmama 發表於 17-9-3 18:24
新菲姐姐嚟左3個月,好懶,清潔唔乾淨,不停玩電話(講極都唔聽)英文超差(好簡單 can you please take th ...
好等錢用,都唔努力工作,
最憎這種 人,人不自助,邊個可以幫到佢!

送佢返歸食風,你冇欠佢,俾咗機會,佢自己唔爭氣,懶係至命!

人懶,一世都唔會出頭,無謂同佢勞氣!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

話到明 Christmas need holiday back philippine, 不如早D送佢返去 eat banana.
懶成咁. 白比人工

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會轉

侯爵府

... 所以我很早便開始計劃自己揾香港完約工人, 又平又快.

懶但人品好...都幾矛盾的comment.
我個印印都係溝通唔到,所以好想死. 但佢性格唔錯,又勤力,所以都好矛盾唔知炒唔炒 ... 諗諗下, 最後係佢炒我魷魚哦. 不過佢等我嘅新姐姐返工至走.
樓主,要看妳性格,如果妳較急躁,無乜耐性,為了自己身体著想,要炒,而且菲傭英文差就更加無得留低. 我想炒印印的念头一直無改变过, 只是她快我一步啫.

公爵府

新菲姐姐嚟左3個月,好懶,清潔唔乾淨,不停玩電話(講極都唔聽)英文超差(好簡單 can you please take th ...

吾肯做一定轉人

別墅

都話(emoji)年前的工人質素好過依家個D雙倍計!
我係你我唔要佢,做左3個月仲要返去渡假!crazy!!
我請佢地返來係幫手做家務、照顧小朋友。咁快要返去菲,都唔知會唔會唔返!

男爵府

回覆樓主

你既姐姐同我依家呢個姐姐簡直一個copy,而我家的工作性質亦與你家相似,只是我家得一個小學生的小朋友,她不用送飯,需要買餸,同樣我亦很勞氣,每日要督促佢做好工作,否則佢成日偷雞求其,很疲勞!上星期我叫佢做好些淸潔工作佢居然發難,於是我同佢講如覺得工作困難可隨時辭職,但佢又話需要份工,於是我同佢輔導一輪,現在又好像改善左,希望佢keep 住啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

岩岩黎已經又懶又要求多多,聖誕唔會比佢番去。一係就長番唔好黎。

男爵府

回覆樓主

我同佢傾左一輪,而家會再觀察,如果冇改善就聖誕順便送佢走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就算佢自己買機票同停薪 , 都無可能俾放假 。

男爵府

VCBB小天使 發表於 17-9-5 18:40
就算佢自己買機票同停薪 , 都無可能俾放假 。

因為我老公心軟,覺得幾年冇返屋企過年真係好慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agnesmama 發表於 17-9-6 20:56
因為我老公心軟,覺得幾年冇返屋企過年真係好慘

佢去咗你屋企 3 個月 咋喎 , 邊有幾年呀 。

男爵府

VCBB小天使 發表於 17-9-6 22:06
佢去咗你屋企 3 個月 咋喎 , 邊有幾年呀 。

佢之前喺科威特工作都冇假放

珍珠宮

agnesmama 發表於 17-9-6 22:10
佢之前喺科威特工作都冇假放

咁呢個唔係你哋問題 , 係佢嘅問題 , 唔應該带落呢張合約要放假 , 我唔係唔人道 , 我亦都欣賞你兩個 。

別墅

你工人好好做

男爵府

菲有讀中學都唔會英文差,扮聽唔明唔駛做咁多。佢完上一份約而你份約開工之前佢身處邊度?有冇睇過佢出入境印?佢可以揀返鄉嘅,佢唔返啫,唔可憐。咁懶一啲都唔等錢駛,更說明唔可憐。你家唔係冇佢唔得嗰隻,只會換到好姐姐,唔怕換到更差,早啲出手。

首頁

尾頁

跳至