樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

想請教,51年既舊樓仲做唔做到按揭呢??

大宅

一般銀行計算最長還款期是 70-年齡或75-年齡 (上限是30年)

但有些銀行 official 最長可以做 80-年齡. 有些則不是official, 但如是收入穩定 (例如公務員), 以及高過中位數入息 (比如月入3萬以上), 很大機會批 80-, 到最後都要靠你的 banker 去爭取.

如年紀大而想借長一些, 可找近親擔保. 有擔保人的話, 有些銀行的計算方法變成:

按揭年期 = 75- (借款人或擔保人較年輕個數)

例如大哥 48歲, 弟弟 35 歲, 大哥可能不能借30年, 但因弟弟可以, 弟弟擔保大哥可以借30年.

同樣地, 弟弟如找大哥做擔保, 同樣可以借30年.

至於樓齡, 銀行通常也是 70-樓齡或 75-樓齡. 但也有銀行能做到 80-樓齡, 要看地段和物業質樸, 有時也要靠按揭中介代表客和銀行爭取的.

資料來源: https://starpagency.com/%E4%BA%8 ... %E5%B9%B4%E9%BD%A1/

大宅

點解你會想買51年既樓既?單橦定屋苑黎?可以分享下嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

mushroomm 發表於 17-9-5 17:40
點解你會想買51年既樓既?單橦定屋苑黎?可以分享下嗎?

我本身租左個單位,樓齡係舊d但尚算清靜同實用。咁返正要比租我就諗不如買左佢啦,係港島既單橦樓。

我問過渣打唔做50+舊樓,唔知邊間肯做....

大宅

jennynini 發表於 17-9-5 22:12
我本身租左個單位,樓齡係舊d但尚算清靜同實用。咁返正要比租我就諗不如買左佢啦,係港島既單橦樓。

我問 ...

原來係咁~ 試下問多幾間銀行吖

大宅

BOC四十幾年都做到,不過年期短d,都係70- ,即係如果五十年樓齡,按揭可以分二十年,壓力測試可能有難度,同之後可能越來越難轉按。

男爵府

回覆樓主:

樓齡太舊銀行可能要睇咗樓先肯批按揭,去揾下細銀行試下啦。

首頁

尾頁

跳至