想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教大家,係咪應該去睇普通科醫生驗清楚?定睇婦科先岩呀?唔該哂

伯爵府

Rc0303 發表於 17-9-7 07:09
想請教大家,係咪應該去睇普通科醫生驗清楚?定睇婦科先岩呀?唔該哂

去左普通醫生度驗孕拎懷孕證明,跟住去你心儀醫院排早期唐氏篩查及產檢,醫院會畀健康院資料你,你自己打電話去約健康院產檢,到7至8週左右去私家婦產科度照超聲波睇下正唔正常,有無心跳。

複式洋房

Rc0303 發表於 17-9-7 07:09

我的經驗是,打電話去婦科醫生同佢講想驗孕,個姑娘就答我你自己買支捧驗都得啦!但我想照超音波確定係咪有,姑娘就會問上一次M第一日係幾多號,因為要最少六周先可以用陰超照睇到個胎。於是夠六周去照,見到個胎同聽到心跳,醫生寫紙。之後拎醫生紙去屋企住址所屬政府醫院產科登記排期。之後政府/私家兩邊做定期檢查。

不過我見好多jm都話普通科醫生都可以寫懷孕証明。

複式洋房

回覆樓主

唔該哂你地呀。

但我同事話要去婦科照閃閃,你地有冇聽過呀?

伯爵府

Rc0303 發表於 17-9-7 18:44
唔該哂你地呀。

照閃閃即係我話6至7週時去照心跳,同埋睇下位置係咪正常。

男爵府

Rc0303 發表於 17-9-7 18:44
唔該哂你地呀。

我2次bingo有B都係6周多d,普通診所e生出證明就得(門口寫明驗孕服務)其實都係同你驗尿,所以去之前唔好去洗手間
然後去政府醫院登記,要帶身分證+近6個月內住址證明,另外打電話去住所區附近健康院約期
B超可等到7week後,因為初孕期有機會肚照唔清楚,要陰照~~~怕醜嘅到時可能尷尬+難受

首頁

尾頁

跳至