興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問呢支鏡幾錢, 同埋適合影啲咩呢...?
Thx~~~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢支係 24-105L f/4 is, 係5D/ 5D II o既 kit lens, 通常d 會叫天涯鏡, 即係一支鏡影乜都o岩.

街價約7千幾至8千.

原帖由 kawaiimama 於 09-2-10 00:59 發表
想請問呢支鏡幾錢, 同埋適合影啲咩呢...?
Thx~~~
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

原帖由 Simar 於 09-2-10 09:29 發表
呢支係 24-105L f/4 is, 係5D/ 5D II o既 kit lens, 通常d 會叫天涯鏡, 即係一支鏡影乜都o岩.

街價約7千幾至8千.

Thx~~
仲想問吓, 450d 用...會唔會嘥咗支鏡架...?mouth:

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

唔會浪費左支鏡,
不過個range 在 450D 上就唔太好用 (因為唔係好WIDE, 如果同時有 10-22而唔怕換鏡就OK)

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

OK 架LA, 如果主要影人, 唔係成日影好闊風景, 呢支鏡可以做到90%以上.

我之前用350D 都好少要換, 係去旅行會影風景至帶埋支KIT LENS. 平時外影都係一機, 一鏡.

原帖由 chloepapa 於 09-2-10 16:42 發表
唔會浪費左支鏡,
不過個range 在 450D 上就唔太好用 (因為唔係好WIDE, 如果同時有 10-22而唔怕換鏡就OK)

男爵府

clpapa, chloepapa~唔該晒你地^^!
另外仲想問, 如果多數影bb, 間唔中先會去旅行影相, 你地會建買呢支定係有其他好介紹呢...?謝謝...!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

用 1.6x crop 的機, 可以揀支canon 原廠 17-55 f2.8 IS

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會用24-105MM IS U. 一來影小朋友17-35MM 一段好少用, 反而35MM 至 105MM 就多用啲. 17-55MM 一出室外就唔係好夠用.

間唔中先會去旅行影相,我只係會帶kit lens, 如果要認真影wide, 我都可以"打劫"朋友支17-40MM F4.0L

原帖由 kawaiimama 於 09-2-11 02:00 發表
clpapa, chloepapa~唔該晒你地^^!
另外仲想問, 如果多數影bb, 間唔中先會去旅行影相, 你地會建買呢支定係有其他好介紹呢...?謝謝...!

大宅

一般影人,用70~200呢個range都好大路

如用APS-C機,室內可以考慮50/1.4(或者平d 50/1.8)

大宅

我想買以下其中一支鏡送比我老公,想請問以下三支鏡,買邊支好同埋會比較常用,謝謝.
(1) 17-40MM
(2) 24-105MM
(3) 70-200

原帖由 clpapa 於 09-2-11 10:50 發表
我會用24-105MM IS U. 一來影小朋友17-35MM 一段好少用, 反而35MM 至 105MM 就多用啲. 17-55MM 一出室外就唔係好夠用.

間唔中先會去旅行影相,我只係會帶kit lens, 如果要認真影wide, 我都可以"打劫"朋友支17-40MM F ...

版主

影你定影小朋友先?? 本身佢用緊邊部機?? 有乜嘢鏡??

原帖由 bigtabo 於 09-2-12 15:19 發表
我想買以下其中一支鏡送比我老公,想請問以下三支鏡,買邊支好同埋會比較常用,謝謝.
(1) 17-40MM
(2) 24-105MM
(3) 70-200

大宅

最主要都係影阿囡,同埋有時出外旅行時用,佢用緊cannon 350D.有乜鏡??我唔係好知,因我唔係好識,只知有支好似唔可以zoom同埋有支類似天涯鏡(但唔肯定),唔好意思.多謝你的幫忙,因想比個驚喜我老公.

原帖由 clpapa 於 09-2-12 15:23 發表
影你定影小朋友先?? 本身佢用緊邊部機?? 有乜嘢鏡??

版主

鏡頭呢家嘢, 唔知都唔好隨便幫佢揸主意, 不如你試探吓佢想買啲乜嘢鏡或者配件會好啲.

原帖由 bigtabo 於 09-2-12 15:30 發表
最主要都係影阿囡,同埋有時出外旅行時用,佢用緊cannon 350D.有乜鏡??我唔係好知,因我唔係好識,只知有支好似唔可以zoom同埋有支類似天涯鏡(但唔肯定),唔好意思.多謝你的幫忙,因想比個驚喜我老公.

...

大宅

好的,謝謝你.

原帖由 clpapa 於 09-2-12 15:47 發表
鏡頭呢家嘢, 唔知都唔好隨便幫佢揸主意, 不如你試探吓佢想買啲乜嘢鏡或者配件會好啲.

男爵府

luiwhy, clpapa, chloepapa~謝謝你們

首頁

尾頁

跳至