基督家庭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

珠氏家庭 發表於 17-9-15 15:00
對! 佛教導人向善的道理, 我哋應該專重和學習!

一啲自稱基督徒, 但到處渲染仇恨, 破壞安寧的, 我們要譴責 ...

邊個撩交哎?

www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20118980&extra=page%3D1&page=2

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

沙崙玫瑰 發表於 17-9-15 15:09
全世界的情况不同香港,很多地方很難轉行。就算他們有能力再找工作,但很多都已有ㄧ定的年紀,轉行更難。
而 ...

唔係發毒誓, 做神父修女做時願意獨身. 但緣份, 無人知, 若緣份來要結婚可以唔做, 係咁多. 揾唔到野做, 係個人際遇, 唔係比你借題抹黑.

男爵府

回覆樓主

在此先謝謝大家。你地講嘅野對我呢個無咩宗教知識嘅人黎講,好深奧,我會再研究一下。謝謝。

男爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-9-15 14:39
天主教不准神父修女結婚,這是事實。有很多人做了神父修女,想結婚,但天主教不准。若他們不做神父修女,出去 ...

請你唔好用你邪惡心去諗人,而且井底之蛙。

要做到神父起碼要八年,神學以外可以學習各知識,陪養神父嘅聖神修院跟本同大學無分別,如果佢地想發達想結婚生育大把機會中途退出,唔需要升神父後再反悔。

你知唔越誣衊願意終身奉獻嘅神職人員,越顯示你嘅無知。

你只係用把口講信主,甚至邊間教會教難於啓齒,而神父修女自願用佢地生命去侍奉主。你-再詆毀神職人員,更加暴露你內心邪惡狠毒。

象牙宮

沙崙玫瑰 發表於 17-9-15 15:16
撩交吵架是你。你要不信主,寧願下地獄。我冇出過聲話過你。

我唔知人死後去邊, 不過一定唔去你去的地方. 你咁緊張要人去你所講的地方, 鬧,恐嚇洪水浸死. ?

公爵府

2024年龍年勳章

KILW 發表於 17-9-15 15:24
在此先謝謝大家。你地講嘅野對我呢個無咩宗教知識嘅人黎講,好深奧,我會再研究一下。謝謝。
...
唔好意思, 攪亂咗你個post!

如果想選擇基督教,
建議你選擇浸信會, 聖公會, 迦南堂等
不要胡亂相信坊間的小教會!

禁止訪問

男爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-9-15 16:07
但大量天主教性醜聞已經印證你的謊言。
無論任何人都有性需要,能獨身的是很少數,天主教ㄧ味禁慾,只會產生 ...

你喜歡性慾就要全世界同你一樣?
你最用盡方法誣衊天主教,更表現出你自內心無助空虛。

男爵府

回覆樓主:

樓主,一個心地咁邪惡嘅人介紹教會你敢去嗎?

公爵府

2024年龍年勳章

沙崙玫瑰 發表於 17-9-15 16:07
但大量天主教性醜聞已經印證你的謊言。
無論任何人都有性需要,能獨身的是很少數,天主教ㄧ味禁慾,只會產生 ...
基督教都大把性醜聞!
只係人家唔提!
我放眼在人家的善處,
但你著眼人家的壞處!
這就是你充滿仇恨嘅原因!

榭大有枯枝!
正如你就係基督教嘅枯枝!

禁止訪問

男爵府

koeydadamama 發表於 17-9-15 16:21
樓主,一個心地咁邪惡嘅人介紹教會你敢去嗎?

我初步先問一問,會再研究一下。

男爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-9-15 16:24
我不是希望人學我,而是希望大家學效耶穌的做法,連結了婚的彼得,也可立為使徒。如此可减少大量性醜聞。這有 ...

沉醉於性慾的才容易犯性罪行

男爵府

KILW 發表於 17-9-15 16:25
我初步先問一問,會再研究一下。

唔好意思,只想提醒-下正常教會係唔會攻擊其他教派。

禁止訪問

男爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-9-15 16:42
樓主,你看清楚留言,就知誰叫人跟隨耶穌相信聖經,誰叫人接納異教不理聖經,甚至產生性醜聞,還支持强廹人發毒 ...

其實我除左知道有天主教,基督教,同有本聖經之外,我基本上就無咩認知,所以先希望去教會初步認識多少少。恕我未有能力參與你地嘅討論。

子爵府

KILW 發表於 17-9-15 17:00
其實我除左知道有天主教,基督教,同有本聖經之外,我基本上就無咩認知,所以先希望去教會初步認識多少少 ...

樓主, 你睇睇呢本書仔.
http://www.wellsofgrace.com/gospel/books/whyJesus/index.htm
不過我只係搵到簡體字版, 希望你唔好介意

Or English https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://alpha-china.squarespace.com/s/Why-Jesus-Nicky-Gumbel.pdf&ved=0ahUKEwjc19G386bWAhVEFZQKHXq6CYUQFghTMAc&usg=AFQjCNF6MYf_Nn8kDxsoF0MrD43dGzva8Q

男爵府

KILW 發表於 17-9-15 17:00
其實我除左知道有天主教,基督教,同有本聖經之外,我基本上就無咩認知,所以先希望去教會初步認識多少少 ...

樓主可以花些時間參加不同教會/聖堂嘅崇拜/彌撒,比較下邊間適合自己才決定。
天主教每區都有天主堂,歡迎参予感恩祭(彌撒)。

子爵府

回覆樓主:

恩福堂 崇拜時間表

http://www.yanfook.org.hk/yanfook_lck/gathering_time

樓主,你可以在崇拜時間去。 相信你第一次去,會有負責召待的弟兄姊妹能spot到你,再幫助你。 (我不是返恩福的。)

首頁

尾頁

跳至