自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡今年K3要揾小學,而家1516緊讀傳統小學定讀happy school好,我哋兩公婆返工比較長時間放工返到屋企都要夜晚10:00,阿囡係婆婆湊
傳統小學就功課多,數學又會教快半個學期
happy school就活動教學,感覺輕鬆D。
請大家俾D意見,Thanks

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我個人喜歡HAPPY SCHOOL 既, 鐘意返學自然學野都會易入腦D, 我好怕同小朋友係功課上既角力, 傳統小學有時真係令大人細路都身心疲累.

水晶宮

畀面勳章

HAPPY SCHOOL 啦

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我會揀happyschool, 我好怕大壓力

禁止訪問

大宅

WChan 發表於 17-9-14 11:59
我個人喜歡HAPPY SCHOOL 既, 鐘意返學自然學野都會易入腦D, 我好怕同小朋友係功課上既角力, 傳統小學有時真 ...

我都覺得Happy school 好D,但又怕升中會應付唔到,怕會決定錯左,所以我而家心情好矛盾又擔心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

美思BB 發表於 17-9-14 11:27
囡囡今年K3要揾小學,而家1516緊讀傳統小學定讀happy school好,我哋兩公婆返工比較長時間放工返到屋企都要 ...

現在好多學校已經開始面試緊,唔好唸咁多,好好準備面試吧,收先上黎再問啦。有時,想讀都未必收架?!

男爵府

回覆樓主:

我會睇間小學的升中派位結果

珍珠宮

開心吸收勳章

happy school 又唔一定活動教學, 活動教學唔一定happy
你問清楚係咪真係少功課
同埋活動教學會唔會好多project, 可能要做資料搜集, 返而小朋友自己做唔到, 要父母幫手

公爵府

回覆樓主:

見過好多喺小學階段用錯方面學習,到小六時已怕咗讀書唸樣嘢,最後得不償失,局住要揀冇咁差嘅band3。有個係讀全港排名頭50嘅名小。所以我覺得要令個小朋友識學習同愛上學習比教快n個學期更重要。同埋happy school大都著重全人教育,有時長大後成功與否更係取決於待人按物態度。

大宅

2018復活節勳章

tester5 發表於 17-9-14 12:28
現在好多學校已經開始面試緊,唔好唸咁多,好好準備面試吧,收先上黎再問啦。有時,想讀都未必收架?!
...
冇錯. 係哩個階段, 哩太多只會令人心煩. 等收到學校錄取通知後, 先至慢慢諗都未遲.

大宅

cloudwingwing 發表於 17-9-14 12:35
happy school 又唔一定活動教學, 活動教學唔一定happy
你問清楚係咪真係少功課
同埋活動教學會唔會好多proj ...

多謝你個意見我再揾下資料,一齊做功課真係一個最大問題,我哋收得夜真係好難同佢一齊做。

珍珠宮

畀面勳章

看小朋友本身

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

happy school
感激遇上你~

珍珠宮

2018復活節勳章

tester5 發表於 17-9-14 12:28
...

認同。

今年報小學嘅係龍年+上半年仍有雙非,所以競爭超大,間間直資私校閒閒地都起碼3,4千份表格,熱門嗰啲直頭收到8,9千份所以有興趣嘅報咗先,依家諗都無用,幾千人爭嗰百幾個位,唔容易呀

珍珠宮

美思BB 發表於 17-9-14 11:27
囡囡今年K3要揾小學,而家1516緊讀傳統小學定讀happy school好,我哋兩公婆返工比較長時間放工返到屋企都要 ...

點解傳統=唔happy?
入到happy school 就一定happy?

快樂是發自內心,不是靠人俾的。

最重要係選擇合適細路而你又認同個敎育理念的學校。

我見太多選happy school的到高小就變超級怪獸,唔好彩小三已發作。。。。反而一早有好心態了解個教制運作,少奢望別人施予快樂,協助孩子適應正向面對挑戰,踏實期望,孩子最快樂又自信。

珍珠宮

2018復活節勳章

brindlewin 發表於 17-9-14 12:49
點解傳統=唔happy?
入到happy school 就一定happy?

最重要係適合同適應。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

邊個話傳統小學數學會教快半年姐 我女以前小學都冇,功課亦唔多
總有離別的時候

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

呢個階段唔應該再問人啦,意見越多越亂,同埋依家好多陰謀論家長,即佢想入A學校,但同你講A學校好差/B學校好好,因為競爭大,講一講打亂人
利申:我已經過左呢個階段唔係申請小一

首頁

尾頁

跳至