論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

不如大家分享經驗,第一次請工人,用了一年,姐姐本質變了,當然亦影響了工作表現,我和老公最後决定要放佢走,但希望唔好太激動,始終對了一年,亦照顧自己的女兒差不多一年,始終有D感情。想好來好去,不過為了保障自己,始終會即炒。希望有經驗的JM分享一下

子爵府

我也想知

子爵府

tabbymom 發表於 17-9-14 17:33
不如大家分享經驗,第一次請工人,用了一年,姐姐本質變了,當然亦影響了工作表現,我和老公最後决定要放佢 ...
你準備好A4 纸,列開以下各樣,要佢簽收:1)該月未出,按比例薪金
2)一月代通知金
3)未放大假錢
4)回鄉單程機票
5)$100 交通津貼

你可以等佢做晒嗰日基本工作,就同工人講你想terminate contract, 會賠錢俾佢,聽到唔使做有錢,可能好開心,叫工人去執嘢,你可以之前買定個红蓋白,拎出嚟俾佢,叫佢掃晒d 嘢落去,快d 執

即刻問佢想要那天機票,佢執嘢,你咪上網買

仲有一張入境處form, contract terminate, 要双方簽

佢簽好晒,送佢出門口,bye bye

總之,一定要佢簽收晒d 野先好放佢走,唔好話约時間再見面交收,佢玩嘢唔出現 ,就煩!

子爵府

仲有,通知入境處contract terminate

你寄嗰張form 去,或者寫封信去都可以

wcpcelia    發表於 17-9-15 10:46

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

想問下如果姐姐之前曾經在家裏做過偷竊行為,寫入境處張FORM係咪可以attach埋張紙給入境處姐姐的行為,等佢可以做個RECORD架?

子爵府

PurinBB 發表於 17-9-15 07:56
回覆 細姐姐 的帖子

想問下如果姐姐之前曾經在家裏做過偷竊行為,寫入境處張FORM係咪可以attach埋張紙給入 ...
可以
有埋證据最好

我就寫咗封信,加當票copy, 好有力,工人再申請入香港唔批

大宅

細姐姐 發表於 17-9-15 10:24
可以
有埋證据最好

好的,謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PurinBB 發表於 17-9-15 07:56
回覆 細姐姐 的帖子

想問下如果姐姐之前曾經在家裏做過偷竊行為,寫入境處張FORM係咪可以attach埋張紙給入 ...

偷野有無報警? 告得入先係證據。。。
放下自在

大宅

cattz288 發表於 17-9-15 13:00
偷野有無報警? 告得入先係證據。。。

冇報,佢最後承認比咗次機會佢,即是我冇比埋證據入境處其實都冇咩用?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PurinBB 發表於 17-9-15 13:28
冇報,佢最後承認比咗次機會佢,即是我冇比埋證據入境處其實都冇咩用?
...

無錯!
放下自在

大宅

回覆 cattz288 的帖子

子爵府

細姐姐 發表於 17-9-14 23:23
你準備好A4 纸,列開以下各樣,要佢簽收:1)該月未出,按比例薪金
2)一月代通知金
3)未放大假錢
炒果日即時買機票,張機票價錢咪已經去到最貴?點算好?

子爵府

PonyMom 發表於 17-9-16 10:10
炒果日即時買機票,張機票價錢咪已經去到最貴?點算好?

工人多數唔會肯即日飛

她有14日留港權,你問吓佢要邊日,先買

大宅

細姐姐 發表於 17-9-16 10:43
工人多數唔會肯即日飛

她有14日留港權,你問吓佢要邊日,先買

請教喺邊度上網買機票?是出電子機票嗎?謝謝。因之前訂開是國泰工人飛,要份合約先訂到。臨急臨忙唔識點買到張單程。

子爵府

係,e ticket

我請印,用Air Asia

大宅

pingulolo 發表於 17-9-19 02:03
請教喺邊度上網買機票?是出電子機票嗎?謝謝。因之前訂開是國泰工人飛,要份合約先訂到。臨急臨忙唔識點 ...

上 Expedia, click Flight , single trip ...

大宅

工人會否唔肯簽張入境處份contract termination form 呢??? 之後搵agent 收留佢 ???

大宅

細姐姐 發表於 17-9-14 23:23
2)一月代通知金
3)未放大假錢
我準備緊D FORM, 先發現搵唔到張CONTRACT...想問, 如果張TERMINATION FORM 無寫CONTRACT NO. 可以嗎?

大宅

我唔想煩
叫agent 上門搞
文件agent會準備
到時淨係計數比錢

子爵府

tabbymom 發表於 17-12-5 15:57
我準備緊D FORM, 先發現搵唔到張CONTRACT...想問, 如果張TERMINATION FORM 無寫CONTRACT NO. 可以嗎? ...
最好有contract number, 清楚d
真係冇,就寫清楚工人名,同passport number, 同埋俾埋僱主名,ID number

首頁

尾頁

跳至