論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tabbymom 發表於 17-9-14 17:33
不如大家分享經驗,第一次請工人,用了一年,姐姐本質變了,當然亦影響了工作表現,我和老公最後决定要放佢 ...
你準備好A4 纸,列開以下各樣,要佢簽收:1)該月未出,按比例薪金
2)一月代通知金
3)未放大假錢
4)回鄉單程機票
5)$100 交通津貼

你可以等佢做晒嗰日基本工作,就同工人講你想terminate contract, 會賠錢俾佢,聽到唔使做有錢,可能好開心,叫工人去執嘢,你可以之前買定個红蓋白,拎出嚟俾佢,叫佢掃晒d 嘢落去,快d 執

即刻問佢想要那天機票,佢執嘢,你咪上網買

仲有一張入境處form, contract terminate, 要双方簽

佢簽好晒,送佢出門口,bye bye

總之,一定要佢簽收晒d 野先好放佢走,唔好話约時間再見面交收,佢玩嘢唔出現 ,就煩!

子爵府

仲有,通知入境處contract terminate

你寄嗰張form 去,或者寫封信去都可以

wcpcelia    發表於 17-9-15 10:46

子爵府

PurinBB 發表於 17-9-15 07:56
回覆 細姐姐 的帖子

想問下如果姐姐之前曾經在家裏做過偷竊行為,寫入境處張FORM係咪可以attach埋張紙給入 ...
可以
有埋證据最好

我就寫咗封信,加當票copy, 好有力,工人再申請入香港唔批

子爵府

PonyMom 發表於 17-9-16 10:10
炒果日即時買機票,張機票價錢咪已經去到最貴?點算好?

工人多數唔會肯即日飛

她有14日留港權,你問吓佢要邊日,先買

子爵府

係,e ticket

我請印,用Air Asia

子爵府

tabbymom 發表於 17-12-5 15:57
我準備緊D FORM, 先發現搵唔到張CONTRACT...想問, 如果張TERMINATION FORM 無寫CONTRACT NO. 可以嗎? ...
最好有contract number, 清楚d
真係冇,就寫清楚工人名,同passport number, 同埋俾埋僱主名,ID number

子爵府

princesscupcake 發表於 18-1-29 08:54
你點知再申請吾批?
我吾敢attach佢財仔信,驚入境處話侵犯佢私隱。
入境處有回信話收到我卦信,
之後,過咗一,两星期,有officer 打俾我,我當時揸緊車,佢半小時後再打俾我,問得好詳细
我諗當時應該係review 緊佢個case, 唔係唔會咁得閒打電話俾我两次

之後,我見到工人係whatsapp 频頻update 佢同女嘅相,咁即係仲踎佢屋企數手指

卦財仔信係你係垃圾捅搵到嘅!明白嗎?

首頁

尾頁

跳至