自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

剛睇完一念無明,社會上究竟有幾多人可以接受同情緒病患者共同生活?真心覺得兩難。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

無睇。

唔係想歧視,如果行為正正常常,我無問題,但有d行為怪異,真係令我好驚,例如突然間大叫、突然對住空氣喪駡,我會即刻走避,真係接受唔到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

野原美冴 發表於 17-9-17 16:46
無睇。

唔係想歧視,如果行為正正常常,我無問題,但有d行為怪異,真係令我好驚,例如突然間大叫、突然對 ...

我郡係

公爵府

2024勳章

無睇。

唔係想歧視,如果行為正正常常,我無問題,但有d行為怪異,真係令我好驚,例如突然間大叫、突然對 ...

雖然我都好似你咁, 但係呢度咁講, 好易比人圍
講真, 我又唔係醫生, 又唔識果啲人, 有冇食藥又唔知, 有乜事梗係拉埋啲細路避開

大宅

JoanC 發表於 17-9-17 16:37
剛睇完一念無明,社會上究竟有幾多人可以接受同情緒病患者共同生活?真心覺得兩難。
...

已落畫的

男爵府

我睇左一半,冇再睇落去,太沉重

wcpcelia    發表於 17-9-18 16:04

子爵府

回覆樓主

睇咗,病患嘅家人真係好辛苦同無奈

伯爵府

回覆樓主:

所以當自己鑽牛角尖而迷失既時候,同自己講要停止落去,千萬不要有情緒病,一有咗就好慘

珍珠宮

irismamabbkwok 發表於 17-9-17 19:48
我睇左一半,冇再睇落去,太沉重

結局係正面的

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

...
我都係前晚睇咋!成套戲好灰暗,看不見明天。Sad

珍珠宮

karenlohy 發表於 17-9-17 20:50
我都係前晚睇咋!成套戲好灰暗,看不見明天。Sad

都唔係嘅,結尾余文樂自己行返出房,係天台個個以為佢想跳樓,佢走埋去攬住曾志偉,講咗句「無事嘅」,其實係代表有希望。

鬱燥症並非絕望嘅病,睇精神科醫生講唔少公司高層都有,只須 keep 住食藥,係同平常人一樣。而且病發係會有先兆,自己及身邊人係可以留意到的。

侯爵府

無睇。

我都係,尤其带住小朋友

大宅

回覆樓主

好想睇呀,邊度有得睇?上網or租碟?

珍珠宮

wang88 發表於 17-9-17 23:01

I want toothxs

男爵府

...

好難,家姐有精神問題,姐夫搬走,就算自己屋企人都唔能夠同佢相處,講真有時會比佢嚇一嚇,同佢一齊果時講乜做乜都要好小心,隨時獨動到佢發狂,雖未傷害人,但掉野反枱突然大叫跑走都會

精神病好恐怖,可以淘空一個人,好似完全冇左自己靈魂咁。我家姐讀好多書,斯文有禮,生活完無壓力,果種人,一有病,完全失去左自我,變左另一個人咁。最慘係如果患者自己唔覺自己有病根本無辨法醫,醫院亦唔理,除非佢自殘或傷人。

做家人,見到佢咁,又幫唔到,真係好折磨好心痛。不過我家姐自己又好似唔覺得有d咩唔開心咁。

男爵府

JoanC 發表於 17-9-17 20:37
結局係正面的
咁要睇埋果半集先得

侯爵府

不嚴重的話可以接受的,其實情緒病分很多種

珍珠宮

wang88 發表於 17-9-17 23:01

我係睇戲院特別場,不過有人話電視盒有,可能係網上會搵到。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至