夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結咗婚兩年多,有個小朋友。 我做咗兩年FTM,老公返工時間比較長,早出晚歸。而我每日就係湊囡,做家務,煮飯,呢啲枯燥無味嘅事。 好多時夜晚等老公食完飯,坐係沙發度都想同佢傾下計,聽下佢工作上嘅事,聽下我日常趣聞,8婆嘢,雞毛蒜皮!但老公成日都好唔耐煩,而且會話我唔好咁8婆,講埋啲無謂嘅俾佢知。 每次佢咁講,我都會好冇癮咁收聲,然後發脾氣,我話:對唔住,咁我真係冇嘢同你講到了。佢會講對唔住。但下次又係咁循環。已經好多次,我真係好攰了。真係唔想再講任何嘢。我只想有個人可以聽下我講嘢,可以俾啲回應我。難道夫妻感情就係咁?我好心淡!

其實我覺得我真係會孤獨死嗰啲!做FTM身邊已冇乜朋友,而我係嗰啲慢熱,又唔係好鍾意周圍應酬嘅FTM。

男爵府

Evacheng36 發表於 17-9-18 01:53
結咗婚兩年多,有個小朋友。 我做咗兩年FTM,老公返工時間比較長,早出晚歸。而我每日就係湊囡,做家務,煮 ...

兩個去個旅行啦, 放鬆心情

男爵府

Evacheng36 發表於 17-9-18 01:53
結咗婚兩年多,有個小朋友。 我做咗兩年FTM,老公返工時間比較長,早出晚歸。而我每日就係湊囡,做家務,煮 ...

同我差唔多!我又係ftm, 身邊朋友越來越少,Bb 出世咁耐,一個人只係出過去飲一次咁大把!每日都好期待佢放工返嚟同我傾吓計!但全部都係講bb........ 每日同我傾計係工人姐姐!唉………………

瑪瑙宮

番下教會,識下朋友。遲下做番野,你5太適合做ftm.

伯爵府

回覆 Evacheng36 的帖子

你要企喺老公個位度諗吓嘅.
老公係唔係嗰d 好鍾意講嘢嘅人先?
早出晚歸返咗成日工,返到屋企想靜吓,放鬆一吓,
真係唔會好有興趣聽埋d 白菜幾錢斤呀,
黄c9個囡入咗糼稚園呀呢d"無謂嘢".
你做FTM無人傾偈覺得咁痛苦,
老公孭起成頭家都唔會好輕鬆呢.

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

其實做ftm 都可以好開心,我已做咗11年ftm. 女細時,每日帶佢地去公園,慢慢就會識到一班同樣帶小朋友去公園嘅ftm, 或嫲嫲,外婆。之後小朋友就一齊玩,大人就吹水,啲老人家又會教你轉天氣,煲咩湯水好,小朋友咳,又食咩好!

之後小朋友讀pn, 幼稚園,識咗啲家長(當然係啱咀型),一星期會約兩天,當小朋友返學時,我地一齊去做運動(如瑜珈,跳舞,學煮餸),全部都係學校附近社區中心,工聯會學,學費好平!

男人好多時放工返屋企後,只想個腦放空,乜都唔諗,睇下電視,打下機,沖涼後就瞓!明白你都想搵人傾下,但佢攰唔想傾你又發脾氣,之後又要氹你。好快你老公就會唔想返屋企,因覺得你好煩!

一頭家大家都有付出,並唔係得你一個辛苦,佢一個人搵,三個人食都有壓力!互相體諒吧!

瑪瑙宮

FennieMan 發表於 17-9-18 10:05
其實做ftm 都可以好開心,我已做咗11年ftm. ...

你尼種先適合做 FTM , 我朋友又係咁.

大宅

siuangel1 發表於 17-9-18 02:10
兩個去個旅行啦, 放鬆心情

我都想,但資金有限!

大宅

cyffanny 發表於 17-9-18 03:45
同我差唔多!我又係ftm, 身邊朋友越來越少,Bb 出世咁耐,一個人只係出過去飲一次咁大把!每日都好期待佢 ...

你都好,有工人姐姐!平時我屋企就我同個囡!

大宅

Nancy20090615 發表於 17-9-18 07:22
番下教會,識下朋友。遲下做番野,你5太適合做ftm.

個囡仲細,出年先翻幼稚園。而且我麻麻地教會嘅氛圍!我都覺得自己唔適合,但我真係唔捨得,有得我揀,我都繼續撐。小朋友呢幾年最需要媽媽係身邊!

大宅

fattymama 發表於 17-9-18 08:12
回覆 Evacheng36 的帖子

你要企喺老公個位度諗吓嘅.

明白。我以前翻工都會,嗰時自己住,收工會唔講嘢,發牛竇!但我覺得,兩個人一齊建立頭家,係0.5+0.5。冇話佢想點就點,佢有時會同我講翻工啲上司點對佢,啲客點,我都有俾回應,耐性聽佢講。但點解我呢啲雞毛蒜皮嘢就唔好講,咁我真係完全唔知同佢講乜,每日講:今日個囡,幾點起床,訓晏覺,屙咗屎未⋯ 我覺得自己根本只係一個工人。仲要係俾真的工人姐姐慘。24小時On call!!

大宅

FennieMan 發表於 17-9-18 10:05
其實做ftm 都可以好開心,我已做咗11年ftm. 女細時,每日帶佢地去公園,慢慢就會識到一班同樣帶小朋友去公 ...

個囡出年翻咗學,我應該都會參加下啲運動班。搵啲寄託!平時我都會係公園同人講,但只係消磨時間。翻到屋企還是會很寂寞。 我超想出去做嘢,但我真係唔捨得我個囡!!!

水晶宮

Evacheng36 發表於 17-9-18 11:33
明白。我以前翻工都會,嗰時自己住,收工會唔講嘢,發牛竇!但我覺得,兩個人一齊建立頭家,係0.5+0.5。冇 ...

將心俾己, 你自己都覺得嗰啲係八婆野雞毛蒜皮既野, 一星期一次我覺得都ok , 但如果格日又講一堆真心都幾煩。。

bk 上面既post 可以飛過唔click 入去, 但你就迫佢點都要聽, 聽完又要有反應, 佢番一日工對住唔同人戴唔同面具已經好辛苦(仲未計工作上既體力腦力勞動辛苦)

除非你老公本身都係八婆格, 否則就放過佢啦, 佢肯同你道歉已經唔錯架啦, 唔通要迫到佢放工都唔想返屋企?

有咩八婆野咪係bk 出post 講囉, 大把人陪你講啦

男爵府

Evacheng36 發表於 17-9-18 11:21
我都想,但資金有限!

平有平去呀...

我見有媽媽想同老公增進感情, 會將嬰兒床放離主人房 (bb自己瞓)

會定期去旅行, 短則4日, 長則半個月

珍珠宮

減齡達人勳章

Nancy20090615 發表於 17-9-18 10:41
你尼種先適合做 FTM , 我朋友又係咁.

其實冇話適唔適合,都係邊做邊學。我自己坐唔定,之前都高薪厚職架,不過怕長老縱孫,怕工人唔好,所以咪自己湊,好定壞都冇得'瀬'

既然決定做ftm, 咪努力去適應,去識下新朋友,學下嘢,唔好比自己變成黃面婆,井低蛙,日日同小朋友坐屋企等老公返,變怨婦

眼見好多ftm, 日日自怨自艾,同老公嘈,攪到家嘈屋閉,個老公嚴個老婆煩,個老婆又話個老公唔關心,又何必呢?

瑪瑙宮

Evacheng36 發表於 17-9-18 11:24
個囡仲細,出年先翻幼稚園。而且我麻麻地教會嘅氛圍!我都覺得自己唔適合,但我真係唔捨得,有得我揀,我 ...
撐唔撐你自己決定, 你只係欠一 D 人分散你的注意力, 教會唔係得星期日崇拜, 平日都有啱婦女的小組聚會之類, 你無 area 搵到 fd , ger 住你老公, 佢都幫你唔到. 日抖 UP 一大輪發洩左, 你夜晚就可以服侍下老公, 令佢享受 stay 响家. 女人話題/內容, 男人唔感興趣, 唔使覺得咁 HURT, 自己 TUNE 下自己囉.

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

Evacheng36 發表於 17-9-18 11:33
明白。我以前翻工都會,嗰時自己住,收工會唔講嘢,發牛竇!但我覺得,兩個人一齊建立頭家,係0.5+0.5。冇 ...
要接受男人同女人係唔同, 男人唔係一個好嘅聆聽者呢 (可能有例外不過唔係大多數), 放工返嚟佢哋prefer休息, 放空, 而唔係聽個老婆不停講咁

珍珠宮

減齡達人勳章

Evacheng36 發表於 17-9-18 11:38
個囡出年翻咗學,我應該都會參加下啲運動班。搵啲寄託!平時我都會係公園同人講,但只係消磨時間。翻到屋 ...

你覺得寂寞係因為你太偏重個囡,而忽略咗自己和老公,係咪同個囡同床瞓?

我對女由醫院返屋企後,就自己瞓床仔,唔同我一間房,另我對女好早瞓,細時7:30,大咗而家9:30。佢地瞓咗,就係我倆夫婦私人時間,有時就算唔講嘢,但大家一齊睇下電視。一齊瞓時又會自然講幾句,攬下抱下親密啲。

有時都唔好因為小朋友而忽略個老公,因為關係會越來越疏離,一疏離就冷漠,又點會關心你

大宅

我諗有好啲男人係唔鐘意講八卦野, 亦唔鐘意分享自己的工作事情給人知道. 所以你應該搵下有無其他更有趣的話題, 而唔係雞同鴨講.

首頁

尾頁

跳至