醫護健康

跳至
[長者] 坐骨神經痛  

首頁

尾頁

男爵府

坐骨神經痛,可以怎樣醫?
針灸有幫助嗎?

大宅

swimming

男爵府

Washita 發表於 17-9-19 21:17
swimming

老人家七十歲,唔肯去游水啊!

珍珠宮

回覆樓主:

試做物理治療機,我朋友試過坐骨神經痛,話ok

男爵府

cakii 發表於 17-9-20 00:09
試做物理治療機,我朋友試過坐骨神經痛,話ok

謝謝! 要氹下佢去做先,老人家真的想小朋友一樣

珍珠宮

SHEEPYEUNG 發表於 17-9-20 00:20
謝謝! 要氹下佢去做先,老人家真的想小朋友一樣

因為唔係成日持續痛嘅關係,所以,當佢無咁痛就唔想後生花錢

男爵府

cakii 發表於 17-9-20 00:44
因為唔係成日持續痛嘅關係,所以,當佢無咁痛就唔想後生花錢

係㗎,講得啱,佢哋頂到就唔想睇醫生,覺得好貴,唔想後生洗錢

侯爵府

我都試过,唔知點好,唔係好痛但痛感令妳好想死. 四圍問人點医, 前前後後痛咗1年, 医咗唔少錢. 心想找針灸師 ... 最後在茶歺廳食午飯時聽到坐对面母女对話, 说甚么神医...去針甚么的,以為是針灸.原來是会用針医病的專科西医.

可能是行運医生医病尾, 睇咗一次,針咗一次, 食埋四日药, 已經舒緩咗7成. 复咗2次診, 唔再痛了. 医生話我不算是傳統的坐骨神經痛, 只係大腿肌肉崩緊扭曲導致脊骨也扭曲咗,正好撞到神經線,所以咪痛囉. 佢用針插入有问題嘅肌肉(支針好長架)加电15分鐘. 就係咁. 有D流流地, 但就係一針搞掂. 医生仲話我之前搞咁多野,用咁多錢,治療过程又痛,真係白受罪.好彩有佢,一D都唔痛就医翻好我啦. 佢好得戚但平易近人.

我覺得佢断症準確, 亦懂用适合的治療方法. 唔似D政府医生,乜都係靠估 (因為肌肉損伤引起的痛症, X光, 掃描, MRI ...等等都照唔到架) 所以咪推哂D病人去做物理治療囉. 但痛的根原未医好, 物理治療会有用嗎? 結果咪越做越痛而放棄. 總之就係庸医害人.

以上經歷是10年前的事, 一直都無翻發过. 医好後一定唔可以懶, 要拉筋同強化肌肉. 那時找物理治療師帮手跟進, 效果唔錯.

而家我老媽上肢痛, 食咗10日消炎止痛药都係断断續續咁痛, 可能頸椎歪咗 ...都要揾神医睇下啦.

侯爵府

SHEEPYEUNG 發表於 17-9-20 10:24
係㗎,講得啱,佢哋頂到就唔想睇醫生,覺得好貴,唔想後生洗錢
幾貴都要睇架啦. 話佢知政府有資助唔貴, 等佢開開心心去医病. 好的医生唔会拖,唔会想病人用太多錢去医嘅.

男爵府

jyjy1684825 發表於 17-9-20 23:00
幾貴都要睇架啦. 話佢知政府有資助唔貴, 等佢開開心心去医病. 好的医生唔会拖,唔会想病人用太多錢去医嘅. ...

可以PM我醫生資料嗎?

大宅

好媽媽勳章

jyjy1684825 發表於 17-9-20 22:50
我都試过,唔知點好,唔係好痛但痛感令妳好想死. 四圍問人點医, 前前後後痛咗1年, 医咗唔少錢. 心想找針灸師 ...
Me too, 可以PM我醫生資料嗎?

子爵府

我都試过,唔知點好,唔係好痛但痛感令妳好想死. 四圍問人點医, 前前後後痛咗1年, 医咗唔少錢. 心想找針灸師 ...

想要神醫資料,感激!

子爵府

其實人體經絡,脊椎等全部相連,有時你以為身體某地方有問題,可能係另外一度嘅原因 ,我C6以前成日睇跌打 ,up 草藥,睇好耐都未好, 浪費時間及金錢, 我睇脊醫,佢會用埋針加埋勁速波機(唔清楚正式名稱 ),有咩問題都會好快好返,幾次就搞掂。

坐骨神經痛,某啲瑜珈姿勢會有幫助,要常拉筋

侯爵府

sambebe 發表於 17-10-2 11:55
其實人體經絡,脊椎等全部相連,有時你以為身體某地方有問題,可能係另外一度嘅原因 ,我C6以前成日睇跌打 ...

有D人整到腰, 第-時間揾跌打, 又摔又按痛到死, 結果唔能夠令肌肉放鬆及休息(好多移位情况係会自己修正, 休息放鬆冰敷係良方)
所以我第-時間敷住冰,再揾西医打消炎止痛針, 食幾日药&休息. 好快就無事, 驚的話見完医生加張X-ray. 跌打太慢又延長痛楚, 早期治療不考慮.

子爵府

jyjy1684825 發表於 17-10-2 13:04
有D人整到腰, 第-時間揾跌打, 又摔又按痛到死, 結果唔能夠令肌肉放鬆及休息(好多移位情况係会自己修正, ...

講得啱,跌打良莠不齊,邊有咁多神醫。

有時腰痛係因為脊椎之間lock住,又或者兩節間壓住,吱咗出來,我睇脊醫,啪完之後,好快會回復位置。

男爵府

可以pm 醫生資料我嗎?謝謝

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

有無試過推拿?有些人說是有效的。

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

在自己區中找個老實的跌打,多數有做埋推拿的,一試無妨。

大宅

回覆樓主

游水 鍛鍊pat pat 同大脾至會好轉

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

游水

首頁

尾頁

跳至