自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大仔今年2歲9個月, 對顏色仍然未掌握到, 經常用玩具提佢呢隻係紅色, 果隻係藍色等, 佢都最後會唔記得, 然後就會亂答一通. 我已經盡量問幾隻色咋, 例如紅, 藍, 黃, 綠..
學校老師都話日日有提呢隻係紅色呀, 阿仔都係冇記入腦..
[url=]

男爵府

醒目開學勳章

3歲分到紅,黃,粉紅,錄,藍,黑!
記得初時學校教,老師話佢成日唔記得,後來大d慢慢先記得晒

伯爵府

我都有同樣的煩惱, 亞囡四月就三歲, 學校有教紅色, 老師做評估都話佢係識分紅色, 仲話試過好多次添, 但係每次我拎紅色嘢問佢, 佢都唔係每次都答紅色, 但係有時佢個樣又真係好似玩嘢咁亂答喎, 所以我都分唔到佢係玩嘢亂答定係佢唔識而亂答. 而家基本上紅, 藍, 綠, 黑, 紫, 粉紅都講到, 但係黃同橙就成日都記唔到囉. 同埋有時佢只講到英文, 中文就諗好耐都講唔到, 成日答我 green colour, blue colour 咁囉.

公爵府

Mine was around 2 yrs and 9 months old; could identify in English: red, orange, yellow, green, blue, black, white, brown, purple, grey.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

my son is 2 yrs old

大宅

回覆 # 的文章

chanwendy : 你的囡囡已很不錯啦, 我的囝囝連紅色都未認到...

你們的子女都很棒啊!

[url=]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

講到咩color, 大約15-18個月 (由一兩隻色到識哂)
玩sort color嘅遊戲, 大約20個月

大宅

2歲識分: red, green blue & yellow (佢睇廸士尼識)
2.5歲識分: white, black,brown, pink & light blue (自己教)

原帖由 kerkermui 於 09-2-12 09:55 發表
講到咩color, 大約15-18個月 (由一兩隻色到識哂)
玩sort color嘅遊戲, 大約20個月

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 fannylie 於 09-2-12 09:42 發表
大仔今年2歲9個月, 對顏色仍然未掌握到, 經常用玩具提佢呢隻係紅色, 果隻係藍色等, 佢都最後會唔記得, 然後就會亂答一通. 我已經盡量問幾隻色咋, 例如紅, 藍, 黃, 綠..
學校老師都話日日有提呢隻係紅色呀, 阿仔都係 ...

我個小朋友歲幾已經識分顏色,認大楷A-Z,幼稚園面試時可以好肯定咁答老師,雖然佢係細b,不過佢比較成熟,13個月大已經唔講疊字(如舅父....好多人講父父)
不過人人唔同,佢表弟到依家四歲無論認顏色,認大楷A-Z,1-10都唔得....

大宅

用個橙同蕉去教, 佢會容易d分橙色同黃色

原帖由 chanwendy 於 09-2-12 09:46 發表
我都有同樣的煩惱, 亞囡四月就三歲, 學校有教紅色, 老師做評估都話佢係識分紅色, 仲話試過好多次添, 但係每次我拎紅色嘢問佢, 佢都唔係每次都答紅色, 但係有時佢個樣又真係好似玩嘢咁亂答喎, 所以我都分唔到佢係玩嘢 ...

珍珠宮

其實都唔記得, 不過番k1前一定識晒.

大宅

原帖由 kcityma 於 09-2-12 10:06 發表

我個小朋友歲幾已經識分顏色,認大楷A-Z,幼稚園面試時可以好肯定咁答老師,雖然佢係細b,不過佢比較成熟,13個月大已經唔講疊字(如舅父....好多人講父父)
不過人人唔同,佢表弟到依家四歲無論認顏色,認大楷A-Z,1-10都唔得.... ...

請問你地親人可以點幫這位表弟仔呀?
[url=]

禁止訪問

大宅

同阿囝面試左8間幼稚園, 好彩唔係咁多間都要考顏色咋, 唔知係咪老師都覺得呢個年紀未識分顏色係正常呢?
[url=]

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 001128985 於 09-2-12 10:06 發表
用個橙同蕉去教, 佢會容易d分橙色同黃色

我都係用D生果去教阿仔架!
有時仲會一路一齊食m&m朱古力一路問佢,
果D係咩顏色黎架!

有時我囉果粒(黃色)佢吾識答,
佢就會答我係(香蕉)囉

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 fannylie 於 09-2-12 10:13 發表
同阿囝面試左8間幼稚園, 好彩唔係咁多間都要考顏色咋, 唔知係咪老師都覺得呢個年紀未識分顏色係正常呢?

當時我都幫bbin 咗七間,都唔係間間問顏色,通常問吓叫咩名,幾多歲,幅圖係咩動物,砌圖,形狀等

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 kcityma 於 09-2-12 10:28 發表

當時我都幫bbin 咗七間,都唔係間間問顏色,通常問吓叫咩名,幾多歲,幅圖係咩動物,砌圖,形狀等

我in嗰間都無問
不過老師攞住架車問bb係咩嚟架
阿仔好大聲答: 黃色車車!

珍珠宮

我個女2歲半到識分顏色囉....

通常我俾lego佢砌, 叫佢將啲紅色/藍色/綠色分開砌, 我個女分到砌到.....

我覺得用遊戲會好啲囉!
好好過每一天......

伯爵府

2嵗半左右

大宅

好媽媽勳章

我仔仔18個月就識哂所有顏色(英文), 到20個月就識埋中文, 因為當初諗住俾仔仔做細仔(佢十二月尾出世)即當時大約21個月度就要in k1, 所以就一早教定佢認lor~

你可以試下用顏色紙教, 如一張正方形paper上面得一個顏色, 無其他野, 我覺得好過用物件, 因為我試過如用apple教佢red, 佢有可能將apple同red mix up左, 下一次俾red既野問佢佢會答apple lor, 咁佢就好confuse架喇~

首頁

尾頁

跳至