自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

老表被確診話扁平足 。有時仲話佢筋膜炎。佢唔係經常痛。旦偶爾就會痛到拐下拐下,試過好多種平價鞋墊,最貴果種都係百幾蚊果種啫哩鞋墊。佢睇過政府專科,配比佢嘅係個比較硬嘅鞋墊。唔係啫哩軟性鞋墊。起初醫生話呢種鞋墊對佢比較好,啫哩嘅冇用喎....旦佢著左仲痛,因為好硬。
我見過某德國牌子軟性鞋墊,狀似軟膠,旦價錢要八百多。想知有冇人用過呢種?想知係咪真係有幫助?感覺真係會舒服好多嗎?
因老表佢做保安嘅,要長企,所以我想了解多點,如果work嘅,就送佢一對。
希望大家分享下心得。

珍珠宮

回覆樓主:

我10幾年前發覺有扁平足,開始用個人鞋墊,初要唔慣,後來無仲唔慣,腳痛情況好有改善

男爵府

回覆樓主

醫生是比硬的鞋墊,用了之後真的好轉了,之後穿有air波鞋也ok

大宅

硬先可以調節腳型問題 軟只可解決即時問題 之後會更痛

子爵府

he can go to see podiatrist to tailor-made shoe insoles.
i have flat feet, and it was painful. They helped me.
the government material is very hard, and painful to wear. I tried it before.
but the private podiatrists use softer materials.... but the service and shoe insoles are expensive.
心盲最可怕。

子爵府

the insoles should not be 軟性鞋墊, it should be hard enough to serve arch support for the flat feet..... but not like hard rock to cause pain.
心盲最可怕。

子爵府

2024年龍年勳章

fwp 發表於 17-9-20 20:16
he can go to see podiatrist to tailor-made shoe insoles.
i have flat feet, and it was painful. They ...

Would you mind to share with me the name of the podiatrist please? I have been trying to find a good one.

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

搵足部治療師訂造,不過佢會問你著開邊類鞋而造。
但我訂造完劈埋一邊,因為唔係對對鞋啱加鞋墊……

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

plumtree 發表於 17-9-20 15:14
老表被確診話扁平足 。有時仲話佢筋膜炎。佢唔係經常痛。旦偶爾就會痛到拐下拐下,試過好多種平價鞋墊,最 ...

我仔仔都係咁,要訂做鞋墊,一對硬for 平時著,一對軟就做運動著,再加埋做針灸,現在已經好番好多。

tsung    發表於 19-3-13 21:33

大宅

chujing 發表於 17-9-20 20:41
我仔仔都係咁,要訂做鞋墊,一對硬for 平時著,一對軟就做運動著,再加埋做針灸,現在已經好番好多。
...

請問去邊到做針灸可否pm我?針灸痛唔痛架?

侯爵府

2018復活節勳章

umama 發表於 17-9-20 20:31
搵足部治療師訂造,不過佢會問你著開邊類鞋而造。
但我訂造完劈埋一邊,因為唔係對對鞋啱加鞋墊……
...

原來有足步治療師㗎?我真係唔識。可以講我知貴唔貴嗎?去邊搵到呀?訂造鞋墊我諗都唔平,咪要過千一對?
又唔聽見佢醫生教佢。
好奇一問,你點識得搵治療師嘅。

男爵府

回覆樓主

我老公都扁平足。好困擾

侯爵府

2018復活節勳章

fwp 發表於 17-9-20 20:18
the insoles should not be 軟性鞋墊, it should be hard enough to serve arch support for the flat feet ...

我都理解呢個道理。旦當事人話唔舒服,又可能受佢嘅九唔搭八同事影響啦,人地又有呢個問題,不過對方醫生比嘅係軟鞋墊,話好舒服。旦我老表去睇就比硬野佢。可能先入為主,心理影響都有些小啦。佢複診完已決定唔再去。鞋墊都已劈埋一邊喇。

大宅

回覆樓主

我搵專職治療,都係$1700到,度腳做鞋墊,做到岩為止,唔岩再做對新既,我試左4對都冇再比過錢,只係初初唔慣,會腳痛,但耐左之後就ok,冇問題,醫生話keep得好既話,著10年都唔會爛,所以都覺抵幾抵著
:-)

侯爵府

2018復活節勳章

chujing 發表於 17-9-20 20:41
...

去邊訂造呀?有介紹嗎?講多小小呀唔該

男爵府

樂妍媽媽 發表於 17-9-20 23:20
我搵專職治療,都係$1700到,度腳做鞋墊,做到岩為止,唔岩再做對新既,我試左4對都冇再比過錢,只係初初唔 ...

可以介紹我嗎?
我老公又係去呢d訂造,著左唔夠一年就爛

侯爵府

2018復活節勳章

fwp 發表於 17-9-20 20:16
i have flat feet, and it was painful. They ...

係呀~我老表就是見佢同事話睇政府專科,比左對軟鞋墊佢,著左好好多,咁佢咪去睇囉。不過,因佢地住唔同區,咁自然就去唔同嘅醫院睇啦。所以遭遇結果都唔同囉。原來你都試過政府醫院鞋墊係咁唔舒服㗎咁我真係要幫佢搵私家至得喇。非常多謝你嘅分享。好有幫助。
咁佢同事真係走運咯…竟然响政府醫院攞到舒服嘅鞋墊。或者佢病情唔嚴重啦。
聽我老表講,佢複診時強烈要求醫生比軟鞋墊佢,結果發現唔係醫生所謂硬性鞋墊對佢好,係果間醫院根本冇軟鞋墊。佢嬲到爆。醫生由第一次就呃佢。

侯爵府

2018復活節勳章

muimui1013 發表於 17-9-20 15:53
硬先可以調節腳型問題 軟只可解決即時問題 之後會更痛

係呀~咁㗎。唉佢只睇眼前㗎咋

侯爵府

2018復活節勳章

樂妍媽媽 發表於 17-9-20 23:20
我搵專職治療,都係$1700到,度腳做鞋墊,做到岩為止,唔岩再做對新既,我試左4對都冇再比過錢,只係初初唔 ...

咁又真係抵喎。係初頭肉赤d啫。可pm訂造資料我嗎?唔該

首頁

尾頁

跳至