自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

集思廣益,JM們睇下我既開支~比D建議~
主要想為BB儲多D錢,
希望將來讀書+學野唔使手緊~
(利申:我係PTM,平日有幫人湊仔,兩公婆都有收入)
BB一歲多D...每個月開支:約$2500
---食方面---
奶粉160 X3罐 =$480(長老堅持要BB飲)
零食:無買
正餐300(3餐+下午茶自己煮,多數煮759既通粉$4一包,粥,飯仔,麥皮,新鮮豬肉分幾份,或新鮮魚)
出街食:約$200 有時食M記兒童餐,有時食麵 (有JM建議食飽先出街,下次會試下)
---日用品---
學習褲78 X2包...$158(日頭著環保片)
奶樽 學習杯 奶樽 BB膠碗 等等:約$50
衫褲:99頭一年買既一路著緊,無再買新衫~
髮型:自己剪
---睇醫生---
皮膚專科700(每次藥可以塗3-4個月,爛既時候先用)
中醫:每月$1000(一星期一次$300,飲中藥+沖涼)
CREAM+沖涼要用舒特膚500(可以用3個月)
---玩樂---
玩具:全部都係人地送
會去D免費既地方,EG.遊樂室,公園,沙灘,野餐...

珍珠宮

肥豆媽咪 發表於 17-9-24 19:15
如題

你使咗係咩地方先?
好多人咩都要新,我幾乎全2/N手,剩呢條數都差好遠........

男爵府

回覆樓主

慳老公同自己
我發覺好多為人父母自從小朋友出世就好自然會咁做

crisie327    發表於 17-11-13 17:19
wcpcelia    發表於 17-9-24 19:32

大宅

回覆樓主:

少啲出街
少啲出街食
唔好被大時大節影響而增加消費
睇中野時諗耐啲,再自己打開衣櫃睇睇先
大時大節唔好送禮物
小朋友唔洗用貴野,實用就得
買衫買大路款,唔洗特定襯
應洗則洗

翡翠宮

回覆樓主:

凡事算死草,唔買保險、内地網購、手機plan用$2X一個月、多走路、善用信用卡、少應酬少紅色炸彈……

水晶宮

回覆樓主:

就算小朋友買新衫,我只會大減價時買定下一年,鞋只會買一兩對及易襯的,因為番學之後根本少機會出街。我識人係幫小朋友由頭襯哂,咁根本慳唔到啦。
而自己就儘量慳,少出街食已經好d

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

都係慳自己,用喺小朋友度,我係有少少購物狂,一向衫褲鞋襪一年到晚買買買,貴手袋一個又一個唔眨眼,但自從生左阿仔,一來無時間shopping,二來佢返左學洗費真係好大,自己返工出街食都揀平啲,買嘢俾自己都會諗完又諗

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

帶飯返工,買月下貨,唔追款,唔去旅行,唔睇戲,唔出街食,坐巴士地鐵,少坐的士

大宅

唔岀街食已經慳返唔小
小朋友衫不用多,大得快
唔網購

子爵府

慳自己, 盡量唔好咩都買, 減少應酬

男爵府

回覆 肥豆媽咪 的帖子

減少應酬減少外食
減少睇戲
減少買衫
減少旅行

小朋友衫會喺季尾減價時買定下年
同埋執人二手嘢
例如衫褲、鞋、玩具、圖書都可執
又慳錢又環保

子爵府

lyh80115 發表於 17-9-24 19:31
凡事算死草,唔買保險、内地網購、手機plan用$2X一個月、多走路、善用信用卡、少應酬少紅色炸彈……
...

20$ plan請問要點做架?

大宅

回覆樓主:

少d出街玩, 係屋企諗諗計點同佢地玩下囉

翡翠宮

肥豆媽咪 發表於 17-9-24 20:24
20$ plan請問要點做架?

我用信京華龍嗰個$268一年5GB儲值卡,平均一個月400幾MB,1000分鐘通話。公司、屋企用WIFI,出街就玩少啲手機,反正揍住小朋友都玩唔到幾多啦。

我老婆仲勁,畀佢用$148一年2GB試下。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小朋友細個食人奶...每星期都慳幾百奶粉錢...
衫同玩具有二手就二手...
二手我都唔預係買的...朋友B用完再比就最好..我見有D 家長3,4手都唔介意..因為真係唔著得幾多次就唔岩著...
當然..二手衫係講面果件..內衣果D都係全新的好..日日著嘛..

日日出街街都冇所謂.但係預番LUNCH在家食完先出...DINNER回家食..
其實有小朋友..如果食人奶都唔出得好耐...
我以前就係咁..食完LUNCH..餵完人奶..即出門口...
行個零鐘就回家餵奶準備DINNER...
WINDOW SHOPPING出10次都未必會有1次洗錢...單純出街行下..唔駛成日屈係屋企...
小朋友大D戒左人奶出街時間可以長D..LUNCH後到DINNER前都可以行到4-6個鐘..早D準備好DINNER既野...回家即煮就OK...

我仔依家中學..有時放假我地出街都係咁..LUNCH完先出...5點左右回家準備DINNER...基本只係出街HEA下活動下.幾個鐘真係乜都夠..
我仔重同我一樣唔怕行...行幾個地鐵站既距離都冇問題...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有3個。。。但我地冇特別使好多在小朋友身上。。都係差唔多。。。唔使買奶粉。。尿片用平。。。衫特價先買。。又有朋友俾下。。間中先會買好dd。。因為可以最少著3個。。所以都可接受。。
盡量應使則使。。。其實都唔係特別要好慳好慳o既。。

子爵府

回覆 月希 的帖子

好有用阿 我個B次次出街都肚餓,次次出街叫一個餐,都要$40-50,
有時平平地食開心樂園餐$15.8~
下次我試下餵飽佢先出街先,應該可以慳返D

子爵府

lyh80115 發表於 17-9-24 21:02

我用信京華龍嗰個$268一年5GB儲值卡,平均一個月400幾MB, ...

去電話鋪頭就買到架啦?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

肥豆媽咪 發表於 17-9-24 21:17
回覆 月希 的帖子

好有用阿 我個B次次出街都肚餓,次次出街叫一個餐,都要$40-50,

你B咁細出街食咁多

子爵府

回覆 lyh80115 的帖子

岩岩見到係7-11有賣,請問係咪去電訊商CUT左個PLAN,之後買張卡充值就得?我屋企3部手機交緊每個月$400蚊

主要用WIFI~

首頁
12345...9

尾頁

跳至