婆媳關係

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

唔知有無人想聽故事,故事主角唔係本人,但係全部都係真實發生並親眼所見,亦征得受害主角同意,放上來畀大家開開眼界。呢個奶奶真係我見過嘅最恐怖同最黑心,令到我宜家識男仔都以此為藍本,若遇到有咁嘅男家必定不嫁

#1 話說99係仔拍拖同結婚果陣毫無任何唔鍾意個新抱嘅表現,大家相處客客氣氣,由於唔同住,兩邊亦相隔遠,所以都係過時過節先見,初初新抱以為99為人無咩嘢,但係識睇面相嘅新抱媽媽曾私下對個女講,你要小心d你99,佢絕對唔係好人。新抱並沒有放上心,以為媽媽緊張自己,點知99真面目由新抱生咗BB開始慢慢暴露出來,而新抱嘅惡夢亦由此開始......

---------------------------
由於之前懶直接用fb登入就算無去申請acc,而bk係限制fb體驗用戶每日回覆評論數目,所以不能及時回覆請見諒。
如果有jm覺得係膠po嘅可以唔睇或者當古仔咁睇但不喜勿插,呢一系列故事真人真事,有部份係我親眼目睹有部份係飲茶陣主角親口講述。我未親身見識過之前真係天真咁覺得呢個世界無99真係咁衰到貼地
祝各位中秋快樂,今晚12點後必定上來update

子爵府

回覆樓主:

好奇個99個咩面相?

大宅

回覆樓主

#2 (由於懶去度個標題,所以簡單以數字表示)新抱兩夫妻由於想等BB出世時有驚喜,所以一直檢查果陣特意叫唔好透露性別。而6299係個孫出世前一直都扮曬嘢話仔女都無所謂,最緊要健康。點知BB心急要提前出來,啊仔手忙腳亂急急留言雙方父母話老婆生咗啦,6299係搭的士來緊醫院途中打畀啊仔,一聽到係孫女,真係即刻叫司機調頭返屋企,後來畀新抱知道原來99買定畀新抱嘅補品全部拎曬去畀自己個女,由個孫出世到滿月都無蒲過頭,就係得擺滿月果一晚露過下面見下親戚扮下嘢,就係因為新抱生嘅係女
之後有段時間因為兩公婆返工搵唔到人湊B,99夾硬來咗段時間,新抱惡夢開始......

大宅

家文 發表於 17-10-4 00:47
好奇個99個咩面相?

其實我同呢個99好少好少見面,淨係覺得佢個樣比人第一印象係好惡,我好耐前有聽過啊外母嘅分析,不過唔太記得了。

大宅

回覆樓主

#3 99同新抱同住期間每一日都上演變臉。係仔面前扮到好在乎個孫同新抱,個仔唔係屋企就黑面,鬧人,個孫心情唔好就唔會理佢。日日係新抱背後同仔打新抱毒針
事件一:99楚楚可憐眼泛淚光咁同啊仔講,你老婆唔鍾意我啊話我唔識湊女,我咁咁咁佢就喝我話唔好,成日覺得我無文化就睇唔起我。事實係,99有時候果一套唔啱BB,新抱係好聲好氣同99講咁樣可能對BB唔好,試下咁樣好唔好。新抱無論係語氣言辭同態度都無一絲睇唔起99嘅意思,又比人老屈啦。
事件二:你老婆次次起身出門同放工返來都唔識叫我一聲奶奶好,佢唔係想我呢個老人家叫佢先啊嘛,佢作為後生受唔起(佢真係用受唔起呢三個字)我叫佢先㗎,一定係要佢叫我先。無d家教(講真,我自己本人都好唔明呢個邏輯,其實邊個叫邊個先真係咁有所謂?而且宜家唔係古代喔,唔使下下出入請安囉)

事件三:99話新抱日日都無餸畀我食,放工返來咩都唔做。事實係新抱日日都雞牛豬魚換住來嘅搭配買餸返去煮,肉同菜供應充足,食完又一腳踢洗埋又做家務又湊返個女。
由於啊仔份工夜收,好少可以返到屋企一齊食飯,所以99有機會搵位入新抱。
有次62上來一齊食飯,兜口兜面同新抱講你好丟我地X家嘅假,你生個仔先係光宗耀祖

當然99亦無放棄過同仔打毒針洗腦and催個仔同老婆生二胎追仔嘅行動,好快佢嘅行動升級到超出道德嘅底線

大宅

回覆樓主

佢99咁冇智慧 生仔生女係關男人事
佢要男孫就怪自己個仔d精唔生性

我成日同老公講 你想要男定女就同自己d精講 吹眠佢地啦 唔好同我講 我幫你唔到

大宅

Lm

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主

劉明一身蟻

複式洋房

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

唔明, 同住?邊個住邊個度?定99日日黎湊b?

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

奶茶走糖 發表於 17-10-4 01:23
#3 99同新抱同住期間每一日都上演變臉。係仔面前扮到好在乎個孫同新抱,個仔唔係屋企就黑面,鬧人,個孫心 ...

老爺係咩名門望族呀

大宅

奶茶走糖 發表於 17-10-4 01:23
#3 99同新抱同住期間每一日都上演變臉。係仔面前扮到好在乎個孫同新抱,個仔唔係屋企就黑面,鬧人,個孫心 ...

複式洋房

回覆樓主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家文 發表於 17-10-4 00:47
好奇個99個咩面相?

X2

子爵府

回覆樓主:

「老爺奶奶聽到係孫女,即刻叫司機調頭返屋企」咁已經知道兩老係咩人,仲搵奶奶湊孫,即明知山有虎,偏向虎山行......真係好多人生前無計劃好,一心諗住靠奶奶湊bb可以解決湊b問題,多數老人家仲用緊幾十年前果套湊b法/好多野已經忘記得一乾二淨,因為湊b問題同老公鬧交

預左咁講實比人鬧依加太多呢類案,一係就話係奶奶搶住湊孫,生養教育為人父母自己負責唔係個個都明

子爵府

艾森 發表於 17-10-4 08:21
「老爺奶奶聽到係孫女,即刻叫司機調頭返屋企」咁已經知道兩老係咩人,仲搵奶奶湊孫,即明知山有 ...

求99 幫手湊B 自掘墳墓的行為 一知係B女 就消失的6299 仲要去求佢哋 樓主一世都唔會有好日子 佢哋一定玩死樓主
現在唔使佢哋幫 都會唱死你

大宅

回覆樓主

#4 先解答jm嘅問題先,99係去個仔屋企同住一段時間湊孫,間屋係仔同新抱靠自己買同供嘅,無靠雙方父母一蚊資助。關於呢間屋又有故事講完重男輕女系列就會講呢間屋嘅故事

入正題先。6299日思夜想希望個仔可以生男孫,點知出來係孫女,梗係唔會輕易收手啦。每一日,真係每一日,同新抱食飯果陣就會明示暗示叫新抱追多個仔,好聽d講就係等BB多個伴,兩姊弟一齊成長開心好多㗎。(乜第二個一定係仔㗎)每日等個仔一放工食完飯,就會當住新抱面前叫仔入房,同新抱講我有事要同個仔講,唔好入來每日同仔講話生仔點點點好,快d同我生個男孫出來,你唔生就唔孝順,第日到你百年歸老無仔送終,生女無用㗎

呢個時候大家千其唔好以為男家係名門望族有百億身家等緊男孫繼承男家全家只係普通家庭,就一間後生時努力返來嘅自住村屋。6299一共有一個女兩個仔,除咗呢個二仔稍微正常dd之外,大女同細仔都唔係咩省油的燈,遲下會逐一介紹

儘管99日日洗腦,但係啊仔兩公婆礙於經濟壓力無霖過要追多個亦一早共識只會生一個。於是啊仔就同自己阿媽講唔會生。99就覺得一定係新抱煽風點火唔生而唔係啊仔唔想生。跟住有一日同啊仔請假唔湊孫,話要返一返大陸

首頁
12345...16

尾頁

跳至