自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

請問大家有無咩牌子嘅 維他命/omega 3/ 鈣片/益生菌 糖介紹下?我見iherb好多,而且價錢好平,但因為啲牌子自己唔識,佢又無寫產地,所以想喺度請教下大家有無介紹?
我之前俾小朋友食司各脫DHA軟糖,但好似話有一種色素,會對小朋友有負面影響。
所以想轉其他

大宅

笑得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

回覆樓主:

大家有無分享?

男爵府

2021勳章

我買呢隻
https://hk.iherb.com/pr/Gummi-Ki ... ds-60-Gummies/34013

Gummi King, DHA歐米伽3兒童軟糖,60粒
天然香料和色素
玉米糖漿,糖,水,果膠,富馬酸,檸檬酸,天然香料,加入的顏色(包括胭脂紅,黑胡蘿蔔汁濃縮物和薑黃)。

wcpcelia    發表於 17-10-10 15:57

水晶宮

2021勳章

我都係買Gummi King

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

綠荳媽媽 發表於 17-10-10 13:20
我買呢隻
https://hk.iherb.com/pr/Gummi-King-DHA-Omega-3-Gummi-for-Kids-60-Gummies/34013

胭脂紅香港禁左你知道是什麼原料做胭脂紅嗎

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我一直買開呢個brand。

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

blackberry 發表於 17-10-10 13:27

胭脂蟲是一種小小的,外表白得像雪一樣,靠吃仙人掌而活的蟲子,它的體內充滿了胭脂色的血液。每到收割時人們會用空氣壓縮機把它們從仙人掌上吸走,壓碎,過濾,最後生產出美麗又血腥的胭脂紅。

翡翠宮

回覆樓主:

我買呢個

男爵府

2021勳章

blackberry 發表於 17-10-10 13:27
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%83%AD%E8%84%82%E6%A8%B9%E7%B4%85
annatto

你們知道什麼是胭脂樹紅(annatto) 嗎?胭脂樹紅是一種由胭脂樹(紅木)的種子中提取的物質
。這種樹的原產地,正是美洲。自前哥倫布時期起,它便成
#墨西哥 南部不少菜餚的不可缺少的材料。殖民時期前,胭脂樹在墨
西哥被視為一種神聖的植物。

墨西哥現時生產五百二十七噸的胭脂樹紅。

翡翠宮

綠荳媽媽 發表於 17-10-10 13:38
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%83%AD%E8%84%82%E6%A8%B9%E7%B4%85
annatto

係姻脂虫丫。

呢本書好詳細介紹添加劑

男爵府

2021勳章

blackberry 發表於 17-10-10 13:46
係姻脂虫丫。

呢本書好詳細介紹添加劑

明白,但係2樣野呢㗎,胭脂紅唔一定由胭脂蟲製造喎

男爵府

2021勳章

綠荳媽媽 發表於 17-10-10 13:52

同埋依家呢隻成係Annatto 胭脂樹紅,唔係carmine 胭脂红

翡翠宮

綠荳媽媽 發表於 17-10-10 13:52

我都明白了,謝謝

男爵府

2021勳章

blackberry 發表於 17-10-10 13:59
我都明白了,謝謝

其實係iherb 中文成份寫得唔好,令人誤會,用英文睇清楚d

翡翠宮

綠荳媽媽 發表於 17-10-10 14:07
其實係iherb 中文成份寫得唔好,令人誤會,用英文睇清楚d

睇左了都明白了。
我自己好怕虫,所以對呢種色素反應比較大

大宅

回覆樓主:

多謝分享

男爵府

morning_ning 發表於 17-10-9 22:04
請問大家有無咩牌子嘅 維他命/omega 3/ 鈣片/益生菌 糖介紹下?我見iherb好多,而且價錢好平,但因為啲牌子 ...

與其食咁多野不如試下核酸啦

我仔本身買來係想改善濕疹嘅,但意外地連氣管都好埋,終於可以飲哂一盒核凍檸茶同自己食一杯雪糕了

大宅

tarot_elle 發表於 17-10-10 17:27
與其食咁多野不如試下核酸啦

我仔本身買來係想改善濕疹嘅,但意外地連氣管都好埋,終於可以飲哂一盒核凍 ...

係咩嚟?

男爵府

morning_ning 發表於 17-10-10 17:55
係咩嚟?

核酸係人體細胞核內嘅物質(DNA RNA),當細胞受損就會出現唔同嘅症狀,如濕疹、敏感甚至出現癌細胞

你可以先上網睇下資料,我講會俾人話我sell野

我係個用家而已,直銷產品來嘅,信得過我就pm我

首頁

尾頁

跳至